Dodaj do ulubionych

jak pomóc małemu robić kupki

IP: *.* 11.06.02, 11:39
mamy, czy macie jakiś sposób, żeby dziecię robiło częściej kupki? Adaś ma niecałe 4 miesiące i od ponad miesiąca mamy problem z kupkami. Zwykle czekam tydzień, potem daję czopek na noc, rano ciągle nic, więc daję trochę rumianku, który Adaś nie bardzo chce pić (jest tylko na piersi), ale potem zazwyczaj kupka w końcu jest. Może macie jakieś sprawdzone sposoby, nie jestem pewna, czy z tym rumiankiem dobrze robię - podobno uczula, a jestem na diecie, bo Adaś miał kolki i wysypki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aari Re: jak pomóc małemu robić kupki IP: *.* 11.06.02, 12:43
      Dżoanka ja mam podobnieKrzyś (8 m-cy) wypróżnia się raz na pięć - sześć dni ... nie wiem co jest powodem - najprawdopodobniej ma po poprostu taką przemianę materiii - pomagają masaże brzuszka i częste kładzenie na brzuszku.pozdrwioleta
      • Gość: KasiaL Re: jak pomóc małemu robić kupki IP: *.* 11.06.02, 13:06
        Dziewczyny, a czy Wasze maluchy robiły kupki tak rzadko od początku? Bo moja 3 tygodniowa Karolina najpierw robiła 3 dziennie, potem 1 dziennie, wczoraj wcale. Nie płacze, więc chyba ją brzuszek bardzo nie boli, ale pręży się, stęka, czasem krzyknie i ulgę przynosi jej puszczenie bączka. Masuję jej brzuszek, ale oprócz bąków zwykle nic nie udaje mi się "wycisnąć". :-( Szkoda mi jej jak tak marudzi, a po drugie wybudza ja to ze snu - jak ma spokojną noc to przesypia 6 godzin.
    • Gość: 0107 Re: jak pomóc małemu robić kupki IP: *.* 11.06.02, 13:22
      Hej dziewczyny!Spróbujcie sok z czerwonego, surowego buraka. Pięknie reguluje wydalanie stolca. Poleciła to naszej 3-miesięcznej córce pani doktor. Ja przekazałam dalej, jednej z moich wirtualnych koleżanek, której córcia jest uczulona i na rumianek i na koperek. :(Kasia mówi, że zadziałało.Pozdrawiam, Basia.
    • Gość: ez Re: jak pomóc małemu robić kupki IP: *.* 11.06.02, 14:32
      Moja mała też miała ten problem. Teraz już jest O.K. ma 8 miesięcy. Sposoby:1) herbatka Hipp ułatwiająca trawienie2) gimnastyka brzuszka w pozycji leżącej nogi w górę, w dół, na lewo, na prawo, w przerwach masowanie okrężne brzuszka.3) mały jest trochę za młody aby mu podać odrobinę startego jabłka lub marchewki4) w ostateczności !!!! czopek glicerynowy
    • Gość: agaga1 Re: jak pomóc małemu robić kupki IP: *.* 12.06.02, 15:41
      ja mam sposób !sok marchewkowy w dużych ilościach pity przeze mnie daje znakomite rezultatyMisza ma niespełna trzy miesiące i miewa czasami przestoje kupkowe. Wtedy serwuję sobie Karotkę i sprawa załatwiona.A ja przy okazji nabieram pięknego machewkowego koloru!aga
    • Gość: Iza2 Re: jak pomóc małemu robić kupki IP: *.* 13.06.02, 15:33
      Mimo. że wszędzie piszą, że jabłuszko należy podawać od 6 m-ca (przy karmieniu piersią), to ja podaję już małemu(2,5 miesiąca) dwa razy dziennie po pół malutkiej łyżeczki startego jabłuszka. Przez cały drugi miesiąc miał straszne koleczki i wzdęcia i moja teściowa w końcu mnie przekonała do tego jabłuszka. No i problem po paru dniach się skończył. Podobno mój mąż i jego brat byli chowani na jabłuszku i soczku z marchewki już od 4 tygodnia i kolek i innych problemów brzuszkowych nie mieli wcale.PozdrIza
      • Gość: MadzikTadzik Re: jak pomóc małemu robić kupki IP: *.* 13.06.02, 16:43
        Zaintrygowało mnie to jabłuszko od 2,5 miesiąca. Mój Antoś ma 3 miesiące i ciągle coś nie tak z tym brzuszkiem. Ostatnio po Boboticu trochę lepiej, ale bywają gorsze dni. Płacze przy robieniu kupek i bączków, czasami przeraźliwie. Dodatkowo dość często się wypróżnia więc częściej cierpi. Nie jest to jednak biegunka bo kupki robi normalne. Czy to jabłuszko pomaga tylko na zbyt rzadko pojawiające się kupki czy w ogóle na sprawy brzuszkowe?Lena
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka