Dodaj do ulubionych

pytanie o wsystko

IP: *.* 18.07.02, 22:55
Witajcie mamusie!Niedlugo bede miala juz moja upragniona dziecinke (sierpien) a ja nie wiem jak sie nia zajmowac i dlatego mam kilka pytanek.1) czym najlepiej przykrywac takie malestwo w takie upaly i jak je ubierac2) po jakim czasie mozna z nim wyjsc na dwor3) jak i czym pielegnowac pepek4) czy do kapieli przydatne sa takie wkladki utrzymujace dziecko w wanience5) jak je klasc na brzuszku czy na pleckach z poduszeczka czy bezJej mam taki metlik w glowie i tyle pytan, wydaje mi sie ze nie dam radyPomocyNatalia
Obserwuj wątek
    • Gość: 21081970 Re: pytanie o wsystko IP: *.* 18.07.02, 23:32
      Nie martw się tak bardzo, bo wiele będzie zależało do twojego maleństwa i tego co ono będzie lubiło. Mogę ci napisać jednak jak ja postępuję z moimi dziećmi.Moja Maja ma teraz niecałe 2 miesiące ale jak się urodziła było bardzo gorąco więc na spacer wychodziłam z nią od razu (no może nie taki 3 godzinny) dbałam tylko, żeby jej nie zawiało. Na noc ubierałam leciutki kaftanik i przykrywałam pieluszką, którą moja córa natychmiast skopywała :)Lepiej też, żeby dziecko nie spało na płaskim, bez poduszki.Jeżeli twoja dzidzia będzie lubiła leżenie na brzuszku to jest to dobra pozycja ale nie należy wtedy zostawiać dziecka samego. Na noc najlepiej układać dziecko na boczku lub na plecach. Odnośnie pielęgnacji pępka to powinni Cię poinstruować dokładnie w szpitalu ale przemywa się pępuszek rozcieńczonym (chyba 75%)spirytusem.Pozdrawiam, Gośka
      • Gość: Stahoo... Re: pytanie o wsystko IP: *.* 19.07.02, 07:49
        Witaj!Takie malenstwo w nocy na boczku. Ja sie zupelnie na tym nie znam, ale co ze stawami biodrowymi. Z reguly kaza profilaktycznie na poczatku szeroko pieluszkowac, to jak dzidzius ma lezec na boczku? Chyba, ze cos myle?Z pempkiem, to rzeczywiscie spirytus jakos tak ok. 75%.No i lezenie na brzuszku bez poduszki!!!! Co do kapieli, to sama zobaczysz, czy przyda Ci sie wkladka lub cos podobnego. Ja mam dlugie palce wiec trzymalem i trzyma Dejwa pewnie w jego malym dzakuzi :).pozdr...stahoo...
        • Gość: 21081970 Re: pytanie o wsystko IP: *.* 19.07.02, 22:00
          Dlaczego na boczku?Masz rację z tymi bioderkami to ja nie pomyślałam, no ale na szczęście chyba za bardzo dziewczyn nie skrzywdziłam bo obie (2lata starsza i 2 m-ce młodsza) ze stawami biodrowymi mają wszystko O.K. a są bardzo często kontrolowane ponieważ mój mąż urodził się z niewykształconą panewką co zaowocowało serią operacji. Być może pieluchy jednorazowe ocaliły bioderka moich pociech? Na boczku kładłam ponieważ moja starsza córa miała kręcz ułożeniowy i źle układała główkę gdy leżała na plecach natomiast młodszą kładę do spania na boku bo czasami dosyć obficie i eksplozyjnie jej się ulewa pomimo tego, że wcześniej jej się odbiło. Najczęściej po większym jedzonku, a na noc to ona lubi sobie podjeśćsmile. Boję się wiec, ze mi się maleństwo w nocy zakrztusi i w takiej sytuacji najbezpieczniejsze mi się wydaje leżenie na boczku. Myślę, że nie ma uniwersalnych "najlepszych" rozwiązań. Wszystko zależy od dziecka. Pozdrawiam Gośka
    • Gość: asia_t Re: pytanie o wsystko IP: *.* 19.07.02, 08:33
      Hejnie martw sie tak bardzo, to normalne, ze przed porodem jest sie skolowanym i ma sie wrazenie, ze sie nie podola! Przygotuj sobie torbe do szpitala, przygotuj sobie miejsce dla dziecka (lozeczko, przewijak, wanienka w lazience), zeby miec pod reka: pieluszki, chusteczki do pupci (zapomnij o tych wacikach i wodzie, to bzdura), linomag albo sudocrem na odparzenia, pieluszki tetrowe, jak sie uleje, zeby przykrywac dzidzie, do wycierania buzki... to trzeba miec pod reka. Nauczysz sie wszystkiego, zobaczysz, az sie zdziwisz, ze po prostu to WIESZ> :-) Maluszka najlepiej ubierac LEKKO> jesli tobie jest goraco, jemu tez!!! wiec cos lekkiego, jakies body, skarpeteczki. z takim calkiem maciupkim trzeba uwazac, ale tez nie przegrzewac! (no, chyba ze wczesniak, wtedy trzeba dogrzewac, jak moje bable), przykrywac cieniutka pieluszka i juz. leciutka czapeczka. zadnej welny lub sweterkow! Dopkoi nie ma sie wprawy w kapieli (kapie zwykle tatus), przydatna jest gabeczka, wtedy dzidzia sie nie wyslizguje. Kosztuje pare zloty, warto ja nabyc.Pępuszek pielegnujesz spirytusem 70%, to ci powiedza w szpitalu, jak i ile. Pozdrawiam serdecznie, nie martw sie, zobaczysz, ze dasz rade!asiaT, ktora sobie radzila i radzi z blizniakami!
    • Gość: INES Re: pytanie o wsystko IP: *.* 19.07.02, 08:40
      ZGADZAM SIE Z POPRZEDNIKIEM kladzenie na boczku to moim zdaniem na poczatek nie zabardzo na noc ze wzgledu na biodra, moj mały dostał zakaz od pediatry i ma lezec tylko na plecach albo na brzuchu ze wzkazaniem na to drugie.oczywiscie karmic na boczku na lezaco nie ma sprawy, jesli ci tak bedzie odpowiadało.no i na brzuchu na plaskim!!! zeby dzidzius nie miał w co buzi włozyc bo w tedy faktycznie niebezpiecznie jest.ja swojego od urodzenia przyzwyczaiłam na brzuchu i jestem zadowolona, dłuzej spi, bioderka ładnie rozstawione, miesnie karku juz ma silne..a ty zobaczysz w praktyce jak ci dzidzia polubi.a na ten spirytus to dostaniesz w szpitalu recepte,takze wykupisz i smaruj jak naj czesciej, nawet przy kazdym przewijaniu to szybciej sie zagoi.i niemartw sie na zapas, ja misiac temu panikowałam ze nie dam sobie rady, jak kapac jak przewijac itd.wierz mi samo przychodzi instynktownie juz w szpitalu.a propo szpitala to polecam majtki jednorazowe, rewelacjapowodzonkaaga
    • Gość: DagmaraKawalska Re: pytanie o wsystko IP: *.* 19.07.02, 10:12
      A ja pielęgnowałam gencjana pępek i zagoił sie raz-dwa. Jeśli ma się pampersy, nie trzeba nic dodatkowo miedzy nóżki, bo one szeroko rozkładaja.Poza tym dziecko może w domku potrzebowac owinięcia ciasno w kocyk, ale uważaj, żeby nie wyprostować nóżek, tam luźniej, przez pierwsze dwa tygodnie Weronika tylko tak zasypiała bez problemu. Nie miałam wkładki, jest mało wody, podkładasz grubszy ręcznik. I tak musisz dziecko odrócić, zeby umyć plecki. Polecili mi kryształki nadmanganianu do kapieli, dla dezynfekcji. Kup najnormalniejsze mydełko bobas lub kajtek, inne moga uczulac. Szampony też. Oliwkę bez rumianku. ( bobini np, albo SVR topialyse ale kosztuje ok.30 zl)Kieruj sie intuicją co do ubranek, to taki sam człowiek jak ty, jeśli tobie jest gorąco, jemu też. nie bój sie, to najwiekszy cud na świecie. Pozdrawiam . Daga. wera ma 9 miesięcy, jak chcesz jeszcze zapytać o coś, pisz na priva, sama wiem, ile pytań ma młoda mama.
    • Gość: ez Re: pytanie o wsystko IP: *.* 19.07.02, 11:57
      Spokojnie, ja też byłam przerażona, ale wszystko się ułoży:1) Przyda Ci się rożek dla twojego maleństwa nie za gruby2) na początku w ogóle dobrze nie używać poduszki lub bardzo cienkiej.3) na brzuszku warto kłaść dużo np. po kapieli dziecko wzmacnia sobie mięśnie i będzie silniejsze4) przemywać pępek spirytusem 70% a jak się boisz możesz kupić w aptece gotowe gaziki do przemywania pępka5) warto kupić body dla takiego maluszka pielucha się nie rusza a i maluszkowi jest ciepło6) na dwór przy takiej pogodzie najpóźniej w 2 tygodnie po porodzie7)jeżeli będzie dziewczynka warto dodatkowo oprócz pampersa wkładać pieluchę tetrową przez pierwszy miesiąc (zapobiega dysplazji bioderek)8) warto kupić w aptece sól fizjologiczną do przemywania oczków i noska oraz gaziki (acha nie kupuj żadnych nowości typu płyn do przemywania oczu) przyda się jeszcze w szpitalu i najważniejszeo każdą pierdołę możesz spytać się na forum
    • Gość: Brenda Re: pytanie o wsystko IP: *.* 19.07.02, 14:29
      spirytus do pępuszka możesz zrobić sama: kupujesz zwykły w sklepie i rozcieńczasz go: 2 części spirytusu i 1 część wody (taki "przepis" podała mi pediatra w szpitalusmileJa do mycia używałam gazy (takiej dużej, metrowej) wcześniej upranej - jest bardzo mięciutka. Oprócz tego może Ci się przydać: woda koperkowa, smoczek, butelka i pudełko mleczka/mieszanki, najlepiej takiej z symbolem HA. To tak na wszelki wypadek, tfu, tfu, gdyby okazało się, że nie możesz karmić piersią...
      • Gość: gosiar Re: pytanie o wsystko IP: *.* 19.07.02, 21:09
        Witaj!Gdy położą Ci dzieciaczka na brzuchu instynktownie będziesz wiedziała co dla Niego dobre.Zawsze możesz mieć wątpliwości ale większość się poprosu czuje.Ja uważam ,że pampersy są niezbyt zdrowe a już napewno w upały.Dziecko chociaż ma sucho w dobrym pampersie to jednak bakterie w moczu się namnażają co powoduje częste zakażenia układu moczowego szczególnie u dziewczynek.Zdrowsze zdecydowanie są terowe.Moja córeczka ma 7 miesięcy a jeszcze dostaje tetrę.Okazyjnie na noc lub na spacer czy w podrózy zakładam pampersa.Jeśli chodzi o kąpiel to polecam wanienkę większą i stojak -oromne ułatwienie kąpieli ,nie musisz się schylać nad wanienką.Gdy mało miejsca- można kupić wanienką z koreczkiem,którą się zakłada na wannę.Kup sobie wyprawkę dla maluszka:-kilka bodków 4-6 szt roz 62-kaftaniki cieniutki,trochę grubszy-śpiochy lub spodenki-skarpetki-bawełniane czapeczki 2szt-rożek do zawinięcia maluszka-upaly mogą sie skończyć a w nocy jest już chłodniej-ręcznik kapielowy,kosmetyki,pieluchy tetrowe Reszte podpowie Ci intuicja.Zyczę powodzieniaGosiek
        • Gość: efa Re: pytanie o wsystko IP: *.* 19.07.02, 21:47
          jak widzisz, jedni robia tak, inni inaczej, i wszystko jest dobrzesmile)) wiec nie stresuj sie, zobaczysz, jak Twoje malenstwo reaguje na konkretna rzecz i sama bedziesz wiedziala. ze mna i smoczurkiem bylo tak:- lekarz zabronil nam uzywania poduszki - bo dziecko moze sie udusic wpadajac w nia noskiem i zostawiania na noc na brzuszku (podobno niebezpieczne) wiec smoczurek lezal na brzuszku tylko pod kontrola.- im mniej kosmetykow tym lepiej- u nas sprawdzily sie jednak pampersy. tetrowa pieluszka to jednak mokry kompres i mysle sobie, ze lepiej zeby bakterie namnazaly sie (skoro juz musza) gleboku wewnatrz pampersa,z dala od wierzchniej warstwy (bo tam pod wplywem wilgoci tworza sie takie jakby kuleczki z zelu), niz bezposrednio na styku skora - pielucha. a nie da sie tak, ze zawsze wylapiesz siuski natychmiast po ich pojawieniu sie. no i suchy czy nie, maluch nie moze latac w jednym pampersie caly dzien. moj smoczur nosi pamperole od pierwszego dnia zycia i skore ma przepiekna, zadnych klopotow z siusianiem, nigdy nie odparzyla mu sie pupa itd. Poza tym pampersy jednak oszczedzaja mase wysilku, a liczac proszek, prad, itd wcale nie sa az o tyle drozsze. No i bardzo duzo idzie ich glownie na poczatku, potem zuzycie znacznie spada.Aha, testowalismy rozne pieluchy tego typu i bylo kiepsko. pampersy jednak sa dobre, bo np. nie maja foliowej powloczki jak inne. no i wazne, zeby maluszek polezal sobie od czasu do czasu bez niczego- jesli bedzie mial kolki zanim - tak jak my - przetestujesz cala apteke ;) odstaw mleko (sobie) bo zdarza sie, ze maluszki go nie toleruja. zolte sery i jogurty tez.i zobaczysz - pielegnacja takiego maluszka jest duzo prostsza niz sie wydaje. bedac w ciazy balam sie, ze nie wezme go ze strachu na rece, ale szybko wszystkiego sie nauczylamheh, i wiesz co? nasluchasz sie pewnie jeszcze mnoooooooooooooooooooossssssssssssssssssssstwo sprzecznych rad. tak to juz jest. obserwujac swoja dzidzie sama wyciagniesz wnioski
    • Gość: Dyska_ Re: pytanie o wsystko IP: *.* 20.07.02, 13:13
      Natalko, rade dasz na pewno. Doskonale jednak rozumiem Twoje obawy, bo jeszcze przed chwila czulam sie dokladnie tak samo. Teraz moj synek ma 5 tyg. i juz na prawde niezle go poznalam. Ty tez sie szybciutko nauczysz swojeo dzieciatka :) 1) Do konca 2tyg. zycia Tymka ubieralam w body z dlugim rekawkiem i spioszki z cenkiej bawelenki, a przykrywalam tak, zeby silny wiatr nie wial w buzie i nosek (na spacerku). W domku spal pod cienkim kocykiem. Po ukonczeniu 2 tyg. zaczelam go stopniowo przestawiac i teraz zazwyczaj jest w body bez rekawkow i bez skarpet (ale czesto kontroluje stopy i gdy za bardzo sie wychladzaja, zakladam skarpeteczki). W nocy nie sprawdza sie przykrywanie pieluszka, bo szybko sie wykopuje, wiec ma w poszeweczce kocyk, ale w ten sposob, ze kocyk jest tylko na nozkach, a brzuszek przykrywa sama poszeweczka.2) Urodzisz dzidzie latem, wiec pierwszy spacer oze byc juz w 2 tyg. zycia - oczywiscie krotki. Zanim jednak pierwszy raz wyjdziecie, mozesz ze 2-3 dni stawiac dzidzie w wozeczku kolo otwartego balkonu (ale nie w przeciagu). 3) Pepuszek przemywa sie 70% spirytusem. Przemywa sie go rozchylajac delikatnie skoreczke wokol niego, zeby dobrze osuszyc roweczek wokol kikuta. 4) My do tej pory kapiemy dzidzie w ten sposob, ze najpierw moczymy go delikatnie lezacego na reczniku, pozniej maz namydlonymi rekoma myje male cialko i dopiero ukladamy Tymcia na podkladeczce w wanience (maz jednak caly czas go podtrzymuje, a ja splukuje kubeczkiem z ciepla woda). "Normalne" kapiele amierzamy rozpoczac, jak maly bedzie ciut "stabilniejszy"5) i na brzuszku i na pleckach bez poduszeczki. To oczywiscie sa moje sposoby pielegnowania dzidziusia i nie uwazam, ze przy kazdym dziecku sie sprawdzaja. Dla naszej pociechy sa jednak najlepsze :)Pozdrawiam cieplutko i zycze latwego porodu :)Edyta :hello:
      • Gość: altro1 Re: pytanie o wsystko IP: *.* 20.07.02, 18:29
        Powtaram to co już ktoś napisał, jak najmniej kosmetyków nie kupuj szamponów, płynów do kapieli itp. to zbędny wydatek i może prowadzić do podrażnienia skóry maluszka.Wystarczy mydełko i oliwka do smarowania. Przyda się krem do smarowania pupci przy przewijaniu zapobiegawczo np. alantan plus i dodatkowo krem przeciwko odparzeniom (odpukać)np. sudokrem. Przez pierwszy miesiąc lepiej nie używac chusteczek do wycierania pupci(ryzyko uszkodzenia delikatnej skóry noworodka), ale potem jak najbardziej. Co do pieluch to wolny wybór, ja przez tydzien uzywałam tetrowych, dzieki temu wiem kiedy moja dzidzia robi kupke lub siusia, ale potem jednorazowe. Osobiscie polecam Huggies, są chuba ciut delikatniejsze od Pampersów. Rozmiar Newborn (chuba, że maluch będzie duży zapytaj na Usg, wtedy te od 3-6 kg). Co do spania to koniecznie ochraniacz na łóżeczko i pościel, ale nie kupuj na razie kołderek i poduszki, najlepiej sprawdza się kocyk bawełniany. Uważaj na kocyki ze sztucznego, bo sie elektryzują. Uff ale sie rozpisałam ... Jak chcesz poznać szczegóły pisz na privaaga
        • Gość: Katiek Re: pytanie o wsystko IP: *.* 21.07.02, 09:25
          Uważaj, bo sporo maluchów (w tym moja córcia) jest uczulonych na oliwki dla niemowląt(co oni tam dodają???). Jeszcze w szpitalu 2 razy miała pokrzywkę po 2 różnych oliwkach (Nivea i Johnson). Teraz smarujemy ją oliwą z oliwek extra vergine i nie ma problemów. A pupcię smarujemy jej na zmianę Clotrimazolem, Alantanem plus i kremem bambino(walczymy z grzybem po antybiotykach którymi mnie faszerowali w szpitalu). A i uważaj na kosmetyki Johnsona-mnóstwo maluchów się na nie uczula.
    • Gość: AgaP Re: pytanie o wsystko IP: *.* 21.07.02, 16:44
      WitamWiększość porad moje poprzedniczki już opisały ja dodam tylko że przy takich upałach dobrze jest kąpać maluszka w krochmalu (zagotować 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dodać do kąpieli) i później nie trzeba już smarować oliwką.Powodzenia :)Aga
    • Gość: Urszula1 Re: pytanie o wsystko WAŻNE PEPEK! IP: *.* 22.07.02, 13:07
      Nauczona doświadczenaim powiem tak: mój mały dostałał jeszcze w szpitalu zakażenia pępka i przed skończenaim tygodnia dostał antybiotyk (!) i wyszliśmy ze szpitala dopiero po dwóch tygodniach. A oto dlaczego: pępek musi być suchy i suszony spirytusem, a w szpitalu połozne średnio o to dbają; dziecko jest na ogół kompane pod kranem, więc nie ma siły żeby pępek się nie zmoczył, i nie zawsze go przemywają spirytusem. Więc moja rada jest taka: patrz położnym na ręce i najwyżej sama po każdym przewijaniu zadbaj o pępuszek. A poa tym poradzisz sobie ze wszystkim!Powodzenia!Ulka
    • Gość: Aluc Re: pytanie o wsystko IP: *.* 22.07.02, 13:32
      Pewnie dostaniesz jeszcze większego mętliku :Dmoje trzy grosze:Maksio od samego początku był bardzo ruchliwy i nie sprawdziły się żadne ubranka niezapinane pod pupą - czyli żadne kaftaniki, koszulki, wyłącznie body i to takie zapinane na ramionach - z tych rozsuwanych wychodził górą w mgnieniu oka :lol: - czyli w zasadzie cała przepisana przez szpital wyprawka poszła po tygodniu do torby :D a myśmy kupili po swojemuna noc najlepszy okazał się pajacyk (najpierw gruby z frotte - bo urodził się w lutym, potem już z cienkiej bawełny), bo odpadał stres, że młody się rozkopie i zmarznieMaksio był na pierwszym godzinnym spacerze w 10 dniu życia przy temperaturze około zera i to wygoniony przez położną (że co ja dziecko w domu będę kisić :lol:) przeżył, nie zamarzł :Dniemoczeniem pępka przejmowaliśmy się do pierwszego zmoczenia :lol: czyli do pierwszej kąpieli w domu - ważniejsze, żeby potem go dokładnie osuszyć i solidnie przemywać spirytusem przy każdej okazji, Maksiowi odpadł po dwóch tygodniach, nie paprał się ani przez chwilęnie używamy żadnych dziecięcych kosmetyków - kąpiemy w Oilatum a smarujemy - ale tylko jak jest potrzeba, a nie zawsze - wyłącznie ciekłą parafiną za 2.90 butelka (przez pięć miesięcy poszła jedna i trochę z drugiej), do pupy sudocrem i tormentiol w razie odparzeniamiej w zapasie sporo tetrowych pieluszek - przydają się do wycierania buzi (i twojej bluzki :lol:) po ulaniu, przykrycia w bardzo upalny dzień, położenia na dno wanienki, a po paru miesiącach są niezbędne do zabawy :D
    • Gość: NataliaD Re: pytanie o wsystko IP: *.* 25.07.02, 15:20
      Natalko, O nic sie nie martw - my kobietki mamy w genach jak postępować z naszymi maluszkami. Ale kika słów o moich doświadczeniach:Mam 9,5 córeczkę. Od samego początku spała na brzuszku (nawet w nocy) i do tej pory śpi na brzuszku (sama się w nocy przekręca). Dzięki temu bardzo szybko nauczyła podnosić główkę i również szybko nauczyła sie raczkować. Nieprawdą jest to aby dzieci w nocy spały tylko na plecach lub na boczku. Ja moją małą kładłam na brzuszku - dzięki temu Zuzia nie miała przepukilny pępkowej i pępuszek bardzo szybki się "wchłoną". Nawet w nocy po karmieniu na chwilę kładałam na boczek a później na brzuszek (pamietaj aby kłaść maluszka bez poduszek - na płaskim).* Co do pielęgnacji pępuszka - to tak jak już inne mamy pisały spirytus 75% (jak go przygotować dowiesz się w szpitalu - ale kupuje się w sklepie "flaszkę" spirutysu 95% i rozcięcza się wodą w stosunku 2:1 dokałdanie nie pamiętam).* ja małą urodziłam na początku października i po tygodniu werandowania wyszłam na 1 godz. spacer.* jak są upały to ubieram małą w body i tylko nóżki przykrywam pieluszką flanelową (ale i tak jest szybko rozkopywana),* wkładek do kapieli nie używam - jak była maleńka to mój mąż ja kąpał - a teraz jest łatwiej bo mała siedzi w wanience.)Życzę powodzenia i nie zamartwiaj się. Najważniejsze to dobre samopoczucie i uśmiech mamy a w tedy Twój szkrab na pewno też będzie zadowolony (nawet jak Ci coś nie wyjdzie)Twoja imienniczkaNatalia
      • Gość: Natala Re: pytanie o wsystko IP: *.* 25.07.02, 16:35
        Jestescie kochane,bardzo dziekuje za wasze rady, zawsze milo poczytac rady innych, ktorzy maja juz za soba te chwile trudu i radosci. Ja mojego malenstwa juz nie moge sie doczekac tak bym je chciala miec juz na "zewnatrz"Pozdrawiam Natalia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka