Dodaj do ulubionych

Do mam hipotrofików

01.12.06, 22:34
Chciałabym porozmawiać na priv z mamami dzieci z niską masą urodzeniową-
urodzonymi po 37 tyg.
Głównie interesuje mnie rozwój i przyrost wagi takich dzieci.
Namiary można zostawić tu lub wysłać na moją skrzynkę gazetową.

Pozdrawiam
iania
Obserwuj wątek
    • kropka.kreska Re: Do mam hipotrofików 01.12.06, 23:03
      moja mała urodziła się w 38tc, z cechami wcześniactwa i hipotrofii
      tylko że ona nie była aż taka baaaardzo mała...50cm i 2490g
      teraz ma 4,5miesiąca

jeśli tylko mogę ci jakoś pomóc to daj znać
      • euroazja1 Re: Do mam hipotrofików 01.12.06, 23:33
        moja córeczka urodziła się w 38 tyg. Ważyła 2040 i 47 cm.Spadła do 1860. W wieku 3 m-cy ważyła 4750.
    • kaira Re: Do mam hipotrofików 01.12.06, 23:13
      Bartosz urodził się w 37tc z wagą 1940g, która to spadła do 1820g w pierwszych
      dobach życia. Obecnie mając prawie 9 m-cy waży 9,6 kg smile , a we wrześniu
      wskoczył już na siatkę centylową dzieci urodzonych z właściwą wagą. Cokolwiek
      to znaczy smile) Pediatra powiedziała, że szybko nadrobił braki wagowe smile)
    • galanina Re: Do mam hipotrofików 05.12.06, 21:06
      Moj synek urodzil sie jako hypotrofik w 38 tyg. z waga 2370g i 50 cm.Powodem
      zahamowania bylo starzejace sie lozysko.Mial 10 pkt przy urodzeniu , duza glowka
      i wychudzone cialko ale wszystko ok .Rozwija sie wagowo ponizej 3 centyla ale
      harmonijnie, teraz ma 2,5 roku i wazy dopiero 11 kg-jest strasznym niejadkiem
      niestety.Natomiast rozwoj ruchowy i psychiczny super:mowi pelnymi zdaniami,zna
      prawie wzyskie literki, cyfry i nawet wymyslne kolory...Nie masz co sie
      martwic!GG 631987 w zasadzie nie uzywam za czesto ale na konkretne pytania moge
      odpisac!aha moj drugi maluch urodzil sie juz ok
      • bo76 Re: Do mam hipotrofików 05.12.06, 21:43
        Majka urodziła sie w 36 tygodniu z masą urodzeniową 1950 gramów. Teraz ma 21
        miesięcy i waży 11 kilo - jest "jadkiem", po początkowych mega problemach ze
        ssaniem (karmienie trwało godzinamisad ) wszystko sięustabilizowało, ładnie
        przybierała i przybiera na wadze, jest żywa, gada w normie, wzrostem dogoniła
        rówieśników, wagą jest porównywalna - nawet przez moment, jak jeszcze nie
        chodziła była dość pulpecikiem.
        Miałam obsesję, czy będzie się prawidłowo rozwijać, okazało się nieuzasadnioną.
        Bardzo długo raczkowała i stosunkowo późno zaczęła chodzić (15 miesięcy), ale
        lekarze uspokajali, że widocznie kręgosłup nie jest gotowy i nóżki. Za to,
        ponieważ miała więcej czasu na siedząco i raczkujaco jest mega sprawna
        manualnie - skreca, rozkręca, układa układanki i puzzle.
        Generalnie - tak jak mówią o takich dzieciach - nie poganiać, a same się
        wszystko wyrówna do 2go roku życia.
    • promada Re: Do mam hipotrofików 05.12.06, 22:49
      Witam mój synek urodził się w 39 tygodniu ciąży z wagą 2400g przy wypisie 2340g
      wzrost 52cm!Przyczyna niskiej wagi to prawdopodobnie nerki(kolka nerkowa,zastoje
      rozszerzone miedniczki nerkowe)Obecnie synek ma 12tygodni i waży 4500g a wzrost
      56cm i jest tylko na piersi!Rozwija sie wręcz książkowo unosi główke leżąć na
      brzuchu uśmiecha się do ludzi gaworzy i próbuje już chwytać zabawki!Jest bardzo
      wesołym dzieckiem!Byliśmi kierowani do poradni patologii noworodka ale na
      szczęście doktor specjalista nie wykrył żadnych odchyleń od normy i stwierdził
      że szybko nadrobi straty bo takie dzieci zazwyczaj tak mają!
      • yen74 Re: Do mam hipotrofików 05.12.06, 23:00
        moja starsza córka urodziła się z wagą 2260g i 47 cm w 39 tc.
        10 pkt Ap. Obecnie jest zdrową 4,5 latką, je wszystko, ale grubsz nigdy nie
        była, bo obecnie waży 15 kg.
        Mogę ci podać wszystki namiary wagowe przez pierwszy rok jej życia.
        Napisz na priv.
    • jolzeid Re: Do mam hipotrofików 05.12.06, 23:20
      Co prawda mój maluch jest trochę za młody jak na ten wątek ale też hipotrofik:
      33tydzeń 1380 g 46 dł, 1 punkt Apgar, spadek w szpitalu do 1300g, 2000g przy
      wypisie. Dzisiaj 13 miesięcy i około 7500 g. 74 cm dł. super ruchliwy -
      wszędziego go pełno, wszystko go interesuje.
      • bammbi Re: Do mam hipotrofików 06.12.06, 15:32
        moja córka urodziła się po terminie z lekką hipotrofią teraz ma 15 mscy i wazy
        9 kg,jest bardzo szupła (wysoka) i trudno jej przybra c na wadze, sporo tez
        miała problemów ze zdrówkiem
    • sadaga Re: Do mam hipotrofików 06.12.06, 12:56
      Witam serdecznie! Jestem mamą hipotrofika urodzonego w skończonym 37 tyg.
      ciąży. Synek ważył 2200g i mierzył 51cm. Napisałam też na priv. Pozdrawiam!!
    • niedzwiedz.12 Re: Do mam hipotrofików 11.12.06, 14:12
      mój syn urodził się z hipotrofią w 39 tygodniu ciąży dostał 10 pkt w skali
      Apgar ważył wówczas 2400g i miał 50 cm.Dziś ma 10 miesięcy waży ponad 11kg.i
      ma 77 cm.Rozwija się lepiej niż jego niektórzy rówieśnicy mając 6 miesięcy
      dobrze siedział,teraz stawia sam pierwsze kroczki,ładnie zaczyna mówić mama,
      tata baba buta ata nikt nie chce uwierzyć dziś że był taki malutki i chudziutki
      apetyt mu dopisuje nie stracił go nawet przy ząbkowaniu.Pozdrawiam
      • hankem Re: Do mam hipotrofików 11.12.06, 15:01
        moja córcia urodziła się w 37 tc, skończonym. Ważyła 2500, 50cm długa. teraz
        ma 12 tygodni, waży 5kg, łapie kontakt, usmiecha się. Trochę mało głuży i
        bardzo dużo spi. Ma wzmożone napięcie mięsniowe. Ale lekarze mówią, że wszystko
        z nią ok. Chodzimy na rehabilitację.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka