Dodaj do ulubionych

katar u niemowlaka

10.12.06, 10:34
moja 5 miesieczna corka ma od 2 dni katar, w nocy ciagle sie budzi i placze bo nie umie oddychac. mam spray do noska dla niemowlat, niestety niewiele pomogl, nosek dalej jest zapchany. na noc postawilam do pokoju miseczke z goraca woda i olejkiem eukaliptusowym, problwalismy takze gruszki, ale nic nie dalo sie wyciagnac. mam wrazenie, ze gdyby mala kilka razy kichnela to wszystko wyszloby z nosa, ona jednak nie umie. jest jakis sposob zeby ja jakos sprowogkowac do kichniecia? jak pozbyc sie tej wydzieliny z nosa? bardzo prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • jahreshka Re: katar u niemowlaka 10.12.06, 11:04
      Można ją pogilgać w nosku patyczkiem higienicznym, tylko trzeba tę watkę na
      końcu porządnie zrolować, żeby zrobił się taki sznureczek. Moja Hania kicha po
      czymś takim. A na katar ponoć najlepsza jest FRIDA - można to kupić w aptece.
      To takie ustrojstwo, którym delikatnie wysysa się dziecku katar z noska.
    • michurek1 Re: katar u niemowlaka 10.12.06, 11:44
      U mojej 4,5 miesięcznej córci katarek już mija. Nie wiem jak poradziłybyśmy
      sobie bez aspiratora do odsysania wydzieliny z noska FRIDA. To naprawdę
      rewelacja, nam bardzo pomógł. Polecam! Poprostu ustami przez wężyk odsysa się
      wydzielinę (jest tam filtr i do ust się nic nie dostanie). Kupisz to w aptece
      (musisz pobiegać bo nie we wszystkich mają), koszt ok 25 zł. Zreszta możesz
      zobaczyć jak to mniej więcej działa wchodząc na stronę www.katarek.pl Tam jest
      bardzo podobne urządzenie tylko podłącza sie je do odkurzacza. Swoimi ustami
      zrobisz tak samo.Pamiętaj, że takiemu małemu dziecku katarek nie minie po
      tygodniu, może trwać nawet do 3 tygodni (tak mi powiedziała lekarka), ważne
      tylko żeby wydzielina nie zaczęła robić się zielona. Najlepiej wpsiknąć dziecku
      wodę morską (Sterimar), chwilkę poczekać aż wydzielina zrobi sie rzadsza (do
      tego potrzymaj dziecko na brzuszku żeby wszystko dobrze spłynęło) i wtedy
      odessać aspiratorem. Ja tak robił 4-5 razy dziennie a przez 5 dni dodatkowo
      wkraplałam rano i wieczorem po jednej kropli do każdej dziurki krople Nasiwin.
      Pozdrawiam i córci życzę szybkiego powrotu do zdrówka.
      • oyate Re: katar u niemowlaka 10.12.06, 17:20
        A ja bym poradzila przede wszystkim, oczywiscie jesli dziecko nie kaszle i nie
        goraczkuje to czeste spacery.Chlodne powietrze udraznia nosek i dziecku sie
        lepiej oddycha.
    • sarita10 Re: katar u niemowlaka 11.12.06, 19:46
      DOBRYM SPOSOBEM JEST WLANIE DO NOSKA PO JEDNEJ KROPELCE SOLI FIZJOLOGICZNEJ I
      POłOżENIE DZIDZIUSIA NA BRZUSZKU A POTEM WYCIąGNIęCIE GRUSZKą TEGO CO NIE
      SPłYNIE( ZATYKAMY JEDNą DZIURKę NOSKA A DO DRUGIEJ WKłADAMY śCIśNIęTą
      GRUSZKę).LUB KUP W APTECE NASIVIN SOFT I PO JEDNEJ KROPLI 3 RAZY DZIENNIE-NA
      KATAREK I SAPKę(POLECIłA MI PANI DOKTOR)TO POMAGA.żYCZę POWODZENIA
      • zona_mi Sarita, wyłącz Caps Lock 11.12.06, 20:08
        forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617503.html
    • zona_mi Wątek z czołówki - najczęściej zadawane pytania: 11.12.06, 20:09
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=31793062&a=32050469
    • bzecia Re: katar u niemowlaka 11.12.06, 22:02
      jak nasza byla w podobnym wieku co Wasza miala to samo. Frida za 24 zeta
      rozwiazala problem. Bez tego bylo by ciezko aczkolwiek wielu tego nie uzywa i
      tez sobie radza. kupilismy w sklepie z art. dzieciecymi - nie tylko w aptece
    • kiniamum Re: katar u niemowlaka 11.12.06, 22:05
      kichniecie sprowokujesz wkrapiajac krople-dwie soli fizjologicznej do noska..
      uwazam jednak ze lepiej byloby sprawic sobie aspirator frida-sama wtedy
      wyciagniesz zalegajace babolki.. w kazdej aptece koszt ok 20 zl.
      • marwiolek1 Re: katar u niemowlaka 11.12.06, 23:10
        nie wierzyłam we fridę, dopóki nie kupiłam. Rewelacja!!! Są mamy, które potrafią
        oczyścic nosek gruszką, ja nie potrafię... Mała ma katar od sierpnia z przerwami
        na dwa-trzy tygodnie i znowu katar...mam dość, żadne krople:homopatyczne, na
        alergie, nasivin... nie pomagają, będę robić testy...ale powtórzę się jeszcze
        raz: frida jest super (kupiliśmy na allegro)
        pozdrawiam
        mama Karolinki, która tak się śmieje w głos, że aż dostaje czkawkiwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka