Dodaj do ulubionych

nazwy potraw na Słowacji

05.02.08, 09:28
Błagam pomocy. Napiszcie, przetłumaczcie co jest czym tam aby będąc w knajpie
lub restauracji wiedzieć co zamawiać. Zwłaszcza ze mam ten problem ze nie
jadam niektórych gatunków miesa a zupełnie nie znam słowackiego. Może ktos
zrobi taki mini-słowniczek tłumacząc najpopularniejsze dania na słowacji?
Obserwuj wątek
    • jusytka Re: nazwy potraw na Słowacji 05.02.08, 10:26
      Ich "sztandarowe" dania to knedliki i smażony ser. Knedliki jednak w niczym nie
      przypominają naszych knedli - to taka pokrojona na kawałki biała bułka polana
      sosem. Smażony ser - to tak jak nazwa wskazuje - ser panierowany jak nasze
      schabowe i usmażony na patelni.
      • marysiowamama Re: nazwy potraw na Słowacji 05.02.08, 15:46
        Czy ten sos do knedlików jest mięsny?
        Z góry dzięki wszystkim za pomoc.
        A ser zapowiada sie super...
        • hepik1 Re: nazwy potraw na Słowacji 05.02.08, 16:00
          Vyprażyny syr to raczej z frytkami(hranolki) ewentualnie jakieś kartofle(brambory) z patelni, a knedliki do gulaszy.
          Poza tym w turystycznych okolicach jadłospisy po polsku bywają a nawet gdyby nie,to i w "obcym"języku przy odrobinie inteligencji doczytać sie można ,ewentualnie kelnerów dopytać.
          • lisia312 Re: nazwy potraw na Słowacji 05.02.08, 18:26
            na Słowacji dzieci jedzą PALACINKI to naleśniki najczęściej z dżemem i owocami,
            na górze bita śmietana, pycha
            • 3peter Re: nazwy potraw na Słowacji 05.02.08, 19:39
              Oprócz wyżej wymienionych potraw polecam:
              -Wyprażany reżen lub żizek (schabowy)
              -gulaszowa polevka (zupa)
              -gulasz segetyński z knedlikami i kapustą zasmarzaną
              -jatra (wątróbka)
              -dżjus (sok)
              -pivo ciepowane (lane z beczki)
          • marysiowamama hepik1 05.02.08, 19:50
            hepik1 napisał:

> Vyprażyny syr to raczej z frytkami(hranolki) ewentualnie jakieś kartofle(brambo
            > ry) z patelni, a knedliki do gulaszy.
            > Poza tym w turystycznych okolicach jadłospisy po polsku bywają a nawet gdyby ni
            > e,to i w "obcym"języku przy odrobinie inteligencji doczytać sie można ,ewentual
            > nie kelnerów dopytać.

Odrobina inteligencji nakazała mi najpierw zapytać się tutaj i dobrze
            przygotować do wycieczki.
            Dziekuję wszystkim za cenną pomoc.
            • hepik1 Re: hepik1 05.02.08, 21:02
              Czyżby mama Marysi urażona sie poczuła?Słowacki naprawde podobnu do polskiego.

Naleśniki to palacinty a piwo jest czapowane.
              Są jeszcze langosze(placek drożdżowy z mąki kukurydziannej na głębokim oleju
              smażony) na słodko albo z żółtym serem.
              Smacznego!
          • Gość: Ania Re: nazwy potraw na Słowacji IP: *.uznam.net.pl 06.02.08, 12:21
            hepik1 napisał:

>Poza tym w turystycznych okolicach jadłospisy po polsku bywają a nawet gdyby
            nie,to i w "obcym"języku przy odrobinie inteligencji doczytać sie można
            ,ewentual nie kelnerów dopytać.

Nie zgodzę się z tobą, bo problem może być - my akurat znamy angielski, a w
            restauracjach najczęściej można spotkać menu w języku niemieckim. Nazwy potraw w
            języku czeskim i niemieckim często niewiele nam mówiły, zwłaszcza nazwy mięs są
            zupełnie odmienne od naszych, więc trudno się domyśleć, mimo, że język podobny.
            • Gość: hepik Re: nazwy potraw na Słowacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 13:31
              >Nazwy potraw w
              języku czeskim i niemieckim

O Słowacji wątek.
              Prawdę mówiąc po czesku na Słowacji jadłospisu to ja nie spotkałem ;)
              Po polsku jak najbardziej,zwłaszcza ,że tak pi razy oko ,Polacy w każdym turystycznym miejscu stanowią od 50 do 90 % turystów(te 50 % to na płd -zach)
              A jak powiesz do kelnera,że chcesz kotlet schabowy to go przyniesie.
              Ewentualnie karkówke robiaca za schab ale to już nie bedzie wynikać z nieznajomości języka tylko Słowacy już tak mają ;)
              • Gość: Ania Re: nazwy potraw na Słowacji IP: *.uznam.net.pl 06.02.08, 14:52
                > Prawdę mówiąc po czesku na Słowacji jadłospisu to ja nie spotkałem ;)

W złośliwości nie masz sobie równych :(

Akurat dość często bywam zarówno w Czechach u Słowacji i nie zauważyłam
                specjalnych różnic kulinarnych.
                • hepik1 Re: nazwy potraw na Słowacji 07.02.08, 12:37
                  >nie zauważyłam
                  specjalnych różnic kulinarnych.

A to ma coś wspólnego z tym,że to dwa narody i każdy swój język ma?
                • Gość: irekkacz Re: nazwy potraw na Słowacji IP: 149.156.12.* 12.02.08, 08:58
                  a właśnie że ma sobie równego, ja widziałem tylko po czesku ( bo
                  odróżnić te 2 języki to naprawdę cud, przecież na siłę rozdzielili
                  ten język na dwa) :)
    • Gość: haluszki Re: nazwy potraw na Słowacji IP: *.centertel.pl 06.02.08, 12:02
      Jest jeszcze jedna sztandarowa słowacka potrawa:haluszki(nie wiem jak to
      poprawnie napisać)z bryndzą.To taki rodzaj kluseczek.
      • Gość: niemamweny Re: nazwy potraw na Słowacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.08, 14:14
        haluszki- haluszkami, ale strapczki to je ono.
        • opty2 Re: nazwy potraw na Słowacji 08.02.08, 11:16
          przewodnik.onet.pl/1251,1629,241568,notka.html
          www.traveligo.pl/x.php/1,686/Kuchnia-Slowacji.html
          www.slovakia.travel/entitaview.aspx?l=5&idp=1605
    • Gość: Paweł Z. Re: nazwy potraw na Słowacji IP: *.as.kn.pl 11.02.08, 22:43
      Kuracie mäso, - kurczaki
      Husacie a kačacie mäso - mięso z gęsi i kaczki
      Hovädzie mäso - wołowina
      Bravčové mäso - wieprzowina
      Teľacie mäso - cielęcina
      Zeleninové jedlá - dania z warzyw
      Ci, którzy piszą, że języki polski i słowacki podobne, nie mają racji. Akurat
      terminologia kulinarna różni się dość znacznie. Naprawdę trudno się domyśleć
      Polakowi, że vajce to jajka, a paradajkovy pretlak to przecier pomidorowy. Kiedy
      pierwszy raz pojechałem do Czech, kompletnie nie wiedziałem, co zamawiam w
      restauracji. Teraz jakoś mi idzie, zwłaszcza odkąd kupiłem kilka czeskich
      książek kucharskich.;-) Słowacki do czeskiego podobny, kto zna czeski, da sobie
      radę i po słowacku.
    • Gość: bywała Re: nazwy potraw na Słowacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.08, 10:48
      svickova na smetane polędwica w śmietanie
      Kiseli zele kapusta kiszona ale na czeskosłowacki sposób czyli z
      octu winnego wogóle wszystko kiseli to własnie w occie.
      zverina to dziczyzna, bravcowve to baranina.
      Tlacenka to coś jak nasze nóżki zimne lub salceson podawane w
      niektórych piviarniach z octem i cebulką o piwa pyszne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka