Dodaj do ulubionych

codziennie soki?

10.12.06, 20:06
pytam właściwie z ciekawości czy dajecie maluchom soczek codziennie, bo ja
codziennie bobofruta i herbatkę... a dzisiaj gdzieś przeczytalam ze soki
zmniejszaja apetyt, moga powodowac rozwolnienia i cos tam jeszcze, choc u nas
na szczescie nie ma problemu... pozdrawiamy! smile
Obserwuj wątek
    • inia33 Re: codziennie soki? 10.12.06, 20:21
      podaję codziennie 100ml, gdzieś przeczytałam że tyle wystarczy
      rozcieńczam wodą, bo mała generalnie nie lubi zbyt zdecydowanych mocnych
      smaków
      poza tym codziennie wcina owoce i warzywasmile
      • guruburu Re: codziennie soki? 11.12.06, 00:13
        Do picia podawałam i podaje wyłącznie wodę. owoce i warzywa są do jedzenie.
        • mmalicka21 soki-błąd 11.12.06, 01:20
          nabawią się dzieciaczki próchnicy
          mój młodsy brat miał podawane codziennie soczki od 5 miesiąca
          i potem pod narkoza zęby mu robili- taka miał próchnicę

woda do picia 100 krotnie lepsza
          zrezygnujcie z soków jeśli możecie
          to naprawdę nie jest nic niezbędnego
          a owoce podawajcie ze słoiczka
          • michasia24 tak 11.12.06, 08:49
            daje soki, narazie jabłkowe, nic innego pic niechce, ani herbatki ani wody nic,
          • brunette23 hmmm... przyczyn próchnicy może być baaaardzo... 11.12.06, 11:30
            wiele... począwszy od smoczka oblizywanego przez rodziców poprzez cukier którym
            objada sie wielu z nas (niestety nie tylko pod postacią naturalnych cukrów
            zawartych w owocach) po niedostateczne dbanie o zęby w każdym wieku... swoją
            drogą, jaka to różnica, cukier w owocach podawanych pod postacią owoców ze
            słoiczka czy w owocach pod postacią soku, bo nie bardzo rozumiem... dziecko nie
            pije soku wieczorem czy w nocy także nie grozi Małej próchnica z powodu cukru w
            buzi po umyciu ząbków, mimo podawania soków wink jestem zwolenniczką kształtowania
            prawidłowych nawyków żywieniowych... sama pije wodę i soki, myślę że sama woda
            to trochę przesada...
            • gosika78 Re: hmmm... przyczyn próchnicy może być baaaardzo 11.12.06, 14:06
              Zgadzam się z Tobą smile
              Ja Młodej daję codziennie sok - rozcieńczam pół na pół z wodą. Ma przykaz spożywania dużej ilości płynów, bez picia soków by się to nie udało...
          • inia33 Re: soki-błąd 11.12.06, 15:51
            mmalicka21 napisała:

> nabawią się dzieciaczki próchnicy
            > mój młodsy brat miał podawane codziennie soczki od 5 miesiąca
            > i potem pod narkoza zęby mu robili- taka miał próchnicę

nie tylko od tego próchnica się pojawia
            ja uwzam ze w duzej mierze-jesli nie w wiekszosci wypadkow
            jest to uwarunkowane genetycznie
            moja starsza córka-teraz prawie 7 lat-całe zycie piła soki
            teraz tez, i jeszcze mleko z kartoników, słodkie, uwielbia słodycze niestety
            a zęby ma jak marzenie, zadnej plamki, 8 zdrowych stałych
            dokładnie jak jej tatasmile który do tej pory był 2razy u dentysty, a ma 31 latsmile

dlatego młodej soków nie będę odmawiaćsmile
            • denay Re: soki-błąd 11.12.06, 15:53
              co mi wpadnie w rękę to daję
              soki przecierowe najczęściej rozcieńczone wodą
              • anulaaa Re: soki-błąd 11.12.06, 16:54
                soki na zmianę z herbatką....czsto ale zawsze rocienczam wodąsmile
                • guruburu nie chodzi tylko o próchnicę 11.12.06, 21:19
                  Sama woda to nie jest przesada. Woda jest najlepszym napojem.
                  A jeśli już sok, to wyciśnięty w domu, z owoców, z których się da.
    • marta_nie_martka Re: codziennie soki? 12.12.06, 10:44
      Woda, woda i tylko woda. Moi rodzice twierdzą, że odbieram coś dzieciom z
      życia, nie dając im soków, wg nich sokiem jest tez rozcieńczony syrop.

Hm, Zosia na pytanie czego się napije, zwsze odpowiada - wodę.
      • brunette23 ok... :) ale czy Wy same pijecie tez tylko wode? 12.12.06, 11:39
        no bo chyba nie odmawiacie sobie wszystkiego co lubicie dla idei, no bo ja np.
        lubie coca-cole ale jej nie pije, dowodow na to ze jest niezdrowa jest mnostwo,
        herbate tez uwazam za niezbyt zdrowy napoj i choc ja lubie pije rzadko... ale
        juz np. kawy nie moglabym sobie odmowic... nie mowe o tym zeby spelniac
        wszystkie zachcianki dziecka, poic je czym popadnie, przyzwyczjac do slodkiego,
        ale sama woda? straszne, zadnych przyjemnosci w zyciu... wink i tak juz bedzie zawsze?
        • anulaaa Re: ok... :) ale czy Wy same pijecie tez tylko wo 12.12.06, 11:43
          big_grin
          najlepeij ustalić na początku-dajemy soki dziecku albo nie
          dziecko przyzwyczajone do wody nie będzie wołało soków itp tylko wodęsmile
          ja małej daję bo chcę,żeby znała różne smaki i często dostaje zwykłą herbatę
          ekspresową ale słabsząsmile
          tak samo podchodzę do innego jedzenia-różnorodność różnorodność i jeszcze raz
          różnorodnośćwink
          • benignusia co do próchnicy... 12.12.06, 11:56
            ja małej daje codziennie pół buteleczki,i rozcieńczam wodą-bo nie lubi
            inaczej.wody sie nie napije wiec dostaje herbatki dla dzieci.gdybym jej dawała
            samą wode to by nic nie piła.ja mam hopla na punkcie zdrowego odzywiania-dlatego
            mała nie je tego co my i nie pije czarnej herbaty-ja sama pije tylko wode i
            herbaty owocowe.myśle ze jesli bede dbac o higiene jamy ustnej małej itd,to nie
            nabawi sie próchnicy .i nie sądze zeby dziecko mogło ją mieć JEDYNIE z soków...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka