Gość: MelaBlonda IP: *.* 06.12.02, 18:35 Czy któraś z was stosowała? Debridat na kolki. No i oczywiście czy to coś daje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eKachna Re: debridat na kolki IP: *.* 06.12.02, 21:06 Używaliśmy ale niestety bez rezultatu. To podobno bardzo dobry lek, choć dziala dopiero po tygodniu stosowania. Michalina niestety nadal ma kolki mimoż to już 16-miesieczna panna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sushi Re: debridat na kolki IP: *.* 07.12.02, 09:31 Hej!Jeżeli kolki nie mają podłoża stricte alergicznego to uważam, iż debridat jest dobrym rozwiązaniem. Perełce pomagał odrobinę, choć przyczyną wielkich kolek była nietolerancja laktozy. Ale na pewno się po nim uspokajała. Brała go 4 razy dziennie przed jedzeniem i było nam łatwiej przejść przez ból Perełki. Ale i tak wszystko minęło przy przejściu na mieszankę i to bardzo restrykcyjną (Nutramigen). Ale od pierwszego dnia jej stosowania nie wiemy co to kolka i wzdęcie PozdrwiamyPERŁA i SUSHI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MelaBlonda Re: debridat na kolki IP: *.* 10.12.02, 21:03 Dzięki za odpowiedź. A po 2 ml dawałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sushi Re: debridat na kolki IP: *.* 11.12.02, 20:39 Tak. Z tym, że wyjątkowo 4 x dziennie. Ponoć norma to 2 x dziennie. Perełka lubiła nawet ten lek, co rzadko jej się zdarza. Pamiętaj, iż dawka dzienna nie powinna przekroczyć 5 ml na każde 5 kg masy ciała.Paulina przyjmując debridat ważyła 3600 (6-10 tygodnia, jakoś tak), więc dawkę miała zawyżoną, ale celowo i pod kontrolą lekarską (byłyśmy wtedy w szpitalu przez ponad dwa tygodnie).Ale prawdą jest, iż nic tak nie pomogło, jak wyeliminowanie laktozy. Od razu zapomniałam co to kolki. A! Bym zapomniała! Może to dziwne, ale lekarki w szpitalu zabraniały podawać Perełce herbatki z kopru!Pozdrawiam i trzymam kciukiSUSHI i PERŁA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: relanga2002 Re: debridat na kolki IP: *.* 22.12.02, 09:25 Jak ustaliliście że Perełka ma uczulenie na laktozę? Jestem mamą 31 dniowych bliźniaków, karmię je piersią. Od 5 dni synek ma kolkę.Zaczęłam stosować Esputikon ale bez większych efektów. Renata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sushi Re: debridat na kolki IP: *.* 22.12.02, 11:49 Witam!Do diagnozy dochodzono ok. 8 tygodni. Gdy karmiłam piersią dostałam bardzo restrykcyjną dietę. Jadłam jedynie pieczywo bezglutenowe lub lekkie, pieczone bez dodatków mleka i drożdży i chudą wędlinę z indyka (bo kurczak też uczula). I w zasadzie nic więcej, wcześniej na jakąkolwiek zmianę w jadłospisie Paulina reagowała tak ogromnym bólem, iż nic nie było jej w stanie pomóc. Potem pojawiła się konieczność przejścia na Bebilon pepti (w celu sprawdzenia alergii na białka). Trochę się uspokoiła, jednak nadal miała problemy z gazami, do tego stopnia, że parę razy dzienni była odgazowywana przez rurkę dojelitową. Następnie była próba przejścia na mieszankę bezlaktozową. Efekt był rewelacyjny! Jeszcze tego samego dnia Perła się uspokoiła. I teraz pilnujemy się ostro. Parę dni temu, dla sprawdzenia "dojrzałości" Perełkowatego przewodu pokarmowego podałyśmy z zupkę z odrobiną masła i niestety - efekt ten sam, co w wieku 2 miesięcy PozdrawiamSUSHI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: relanga2002 Re: debridat na kolki IP: *.* 23.12.02, 00:55 Dzięki bardzo za odpowiedź. Czy możesz polecić pediatrę który Cię prowadził?Pozdrówko,Renata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sushi Re: debridat na kolki IP: *.* 24.12.02, 15:02 Jeżeli jesteś z Wrocławia, to nie ma sprawy. Odpiszę na privaPozdrawiam i wesołych ŚwiątSUSHI i Perełka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justi Re: debridat na kolki IP: *.* 11.12.02, 22:01 Stosowałam u Jaśka Debridat przez 2 tygodnie jak miał około 2 tygodni. I od tego czasu jak rękął odjął. Ale na znajomych dzieciątko wcale nie podziałało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agab5 Re: debridat na kolki IP: *.* 15.12.02, 23:43 asia była w 4-tym m-cu i mimo że na piersi, to nie mogła się załatwić. nie robiła kupki po 3 doby i dłużej. lekarz zapisał debridat (podobno to inteligentny lek, zwolnioną przemianę materii przyspiesza, a zbyt szybką zwalnia). miała też kolki, ba miewa je do dziś, choć kończy 8 m-c. stosowałyśmy jakiś czas ten lek, ale nic nie zmieniło się w kwestii kup. czy brała lek ,czy też nie- nie było poprawy. zaczęłam za to podawać soczki (wiem, że wcześnie, ale jabłko przecież rozlużnia stolce), a debridatu zaniechałam. po jakimś czasie wyszło szydło z worka- to PIERWSZY ZĄBEK, a nie kłopoty z trawieniem. lekarz pospieszył się z przepisaniem leku i niepotrzebnie go dawałam asi. pozdrawiam serdecznie.aga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zimor Re: debridat na kolki - NIE IP: *.* 16.12.02, 17:57 Ja Debridatu nie podawałam synkowi. Znajoma poleciła mi Infacol. Dla niego to była super sprawa. Z kolkami męczył się przez ok. 3 tygodnie w drugim miesiącu życia ( wtedy karmiłam wyłącznie piersią . Za dwa dni kończy 4 miesiace i co to kolki dawno zapomniał) Polecam Z kupkami tez miał od początku problemy.. ale jak zaczęłam podawać dodatkowo oprócz piersi Bebiko Omneo - miesiąc temu - od razu kupki robi codziennie. Omneo polecam też jeśli macie problemy z ulewaniem! Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola22 Re: debridat na kolki IP: *.* 17.12.02, 11:22 witam mojej corce podaje debridat 2 ray dziennie po pol lyzeczki i to jej pomaga (ma praie 3miesiace)i mam jeszcze jeden lek ale go sie daje dorazznie w naglych przypadkach nazywa sie ESPUTICON i daje sie go 2 kropelki na lyzeczke z herbatka albo zkaszka Odpowiedz Link Zgłoś