Dodaj do ulubionych

Pierwsze nie-mleczko

IP: *.* 22.12.02, 13:05
Wczoraj podałam mojemu pięciomiesięcznemu synkowi pierwszą łyżeczkę musu jabłkowego Gerbera :D :D :D. Chcę mu też wprowadzać zupki, mam na razie samą marchewkę i marchewkę z ziemniakami. Kupiłam też soczek jabłkowy. I chciałam się was poradzić: - od jakiej ilości zupki zacząć? też łyżeczka? Bo w poradniku było napisane że ma to być jeden posiłek... - czy taki mus jabłkowy to się liczy jako posiłek? mam mu go dawać na deser po zupce czy zamiast? - soczek jabłkowy to wiem ze po jednej łyżeczce, ale czy jak zjadł jabłuszka to sok też może?Bo on niby wszystko juz powinien a ja się boję...Byłabym wdzięczna jakby któraś doświadczona mama rozpisała mi (najlepiej kilka pierwszych dni) co to znaczy "stopniowo wprowadzać" nowe pokarmy...:) :) :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Anita.W Re: Pierwsze nie-mleczko IP: *.* 22.12.02, 15:23
      Czesc Ja mam synka Kubusia 18tyg. I tez juz musze podawac mu zupke (tak mi kazal pediatra). Zaczynam od jarzynowej i ona ma stanowic jeden posilek czyli 140g (wiadomo ze on tak odrazu nie zje az tyle ale zje ile zje a z dnia na dzien zjadac bedzie wiecej). Marchewke kazal mi ograniczyc bo dziala wzdymajaco a my mamy problemy kupkowe. Po 5 dniach mam wprowadzic zupki z mieskiem. Ale tak naprawde to mam taki sam problem jak ty. Bo tez nie wiem czy dziecko sie najada ta zupka i czy mu sie pic nie chce po niej. NO i kiedy mozna podac cycka po zupce a kiedy te deserki typu jabluszko itp. Tez bym bardzo chciala aby jakas emama opisala taki dzien z jedzonkiem kiedy co i jak.Pozdrawiam Anita i 18ty. Kubuś
    • Gość: Anecia Re: Pierwsze nie-mleczko IP: *.* 24.12.02, 16:12
      Czesc!!!Tez mam 18-tygodniowa coreczke i juz ponad trzy tygodnie dostaje zupki.Zazwyczaj to wyglada tak: 6 rano butla z mlekiem 10-soczek,w zasadzie pije juz wszystkie 12,12.30-zupka jarzynowa z porem selerem lub z brokulami 14.30-mleczko 17-deserek 18-mleko 21-mleko z kaszka. zazwyczaj zjada wszystko choc ma tez gorsze dnipozdrawiam
      • Gość: Vase Re: Pierwsze nie-mleczko IP: *.* 24.12.02, 20:21
        A w Anglii radza tak: Pierwsze pokarmy (zupki, papki) sa jedynie PRZEDSTAWIENIEM maluszkowi nowych smakow. Na poczatku ma to byc ze 2 lyzeczki danej papki. (dziecku oczywiscie nie wkladamy 2 pelnych lyzeczek, tylko po troszeczku do pyszczka tak na koniec jego malej lyzeczki) Poniewaz maluszek zjada tak malutko, wiadomo, ze sie tym nie naje. A wiec wprowadzamy nowe smaki razem z dzidziusia mlecznym posilkiem. Tzn: Najpierw niech toto wydulda jednego cycusia (albo troche z jednego) pozniej probujemy papke czy zupke lyzeczka i konczymy cycusiem. Jezeli butelka - to tak samo: niech dzidzia zje z pol butelki, potem jedzonko i dalej - butelka. :pNajpierw niech to bedzie 1 raz w ciagu dnia. Pozniej stopniowo zwiekszamy ilosc i czestotliwosc (2 razy dziennie) Ale robimy to bardzo powoli, stopniowo.Najwazniejsze to nie zmuszac maluszka do niczego. Jak nie chce danego papu, to sprobowac zmienic jego sklad. (Zamieniac warzywka i ich ilosc)Zaczynamy od prostych smakow marchewka, ziemniaczki, pietruszka, jabluszko, gruszka, ryzyk (dla niemowlat). A pozniej mieszamy mar. z ziemn., pozniej ziemn z ciutka pietruszki. Pozniej te 3 razem. Pozniej dodajemy inne warzywka..itd. ;)Moj synus ma 6 miesiecy i juz mial: March, ziemn, brokuly, kalafiora, groszek, ciasteczka (bezglutenowe)(rozmokniete w mleku na papke), rzepe, slodkie (czerwone)ziemniaki, banana, jabluszko, gruszke, sliwke, mango, ryzyk, owsianke ... :wahoo:Kazdy nowy produkt podajemy przez pare dni, zeby zobaczyc, czy dzidzius nie jest na niego uczulony. Nast. inny produkt, rowniez przez pare dni. Jezeli wszystko w porzadku, a szkrab je ze smakiem, to nast. produkt. I tym samym zwiekszamy sobie pole do popisu.Na pewno namieszalam co nie miara, ale moze jakis ogolny obraz odczytacie, drogie emamy :)Pamietajcie tylko, zeby sie nie spieszyc i nic na sile.Powodzenia!Dajcie znac jak leci! :hello:
        • Gość: Megann_ Re: Pierwsze nie-mleczko IP: *.* 26.12.02, 22:01
          Wielkie dzięki :love:Bartosz jadł już jabłuszko samo, jabłuszko z marchewką, marchewkę z jabłuszkiem a dziś zostały mu przedstawione marchewka z ziemniaczkami. Zjadł pół słoiczka Hippa rzucając się wręcz na łyżeczkę :hap:Do popicia na razie dosaje cycusia ale kupiłam mu herbatkę ziołową.A na spróbowanie czekaja już brokułki :grin:Pozdrawiamy, będziemy donosić o dalszych sukcesach :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka