20.12.06, 10:04
Witam! Mam pytanie odnosnie pepka.Moja Mala w czwartek bedzie miala miesiac i
nadal nie odbadl jej pepus.Dzisiaj przemywalam go sprytusem i na waciku byla
krew.Nie saczy sie z niego ropa i nie ma zaczerwienioneo wiec skad ta krew?
Czy ktoras miala podobna sytuacje.Czy mam sie juz martwic?Pozdr.
Obserwuj wątek
    • fifilia Re: pępek 20.12.06, 10:13
      Witaj, u nas też pojawiła sie krew, niewielka ilość,to od spirytusu, który
      wysusza
      a jak kikut sie odrywa to może sie pojawić troszke krwi. spróbuj przemywać
      Fioletem, najlepiej jak najczęściej, np przy każdej zmianie pieluszki a minimum
      3 razy dziennie. Pozdrawiam
      • fifilia Re: pępek 20.12.06, 10:14
        czasem to tak długo trwa. niektórym dzieciom odpada po tygodniu a niektórym po
        miesiącusmile
        • siula5 Re: pępek 20.12.06, 11:17
          Jeśli pojawi się zaczerwienienie wokół pępka to idź do lekarza, a teraz rób tak:
          nalej na patyczek od uszu dla dzieci fiolet i nie bój się przemywaj wokół
          pępka, podnoś go, to dziecko nie boli, z pod spodu nacieraj fioletem, a na
          koniec polej troche spirytusem.
    • mustardseed Re: pępek 20.12.06, 12:55
      Jeśli będziesz smarować fioletem, to w przypadku infekcji nie będziesz jej
      widziec, bo filolet kutecznie wszystko fioletuje uncertain.
      Lepiej jest samym spirytusem 70%.
      Mojemu dziecku kiut odpadł po 7 tygodniach (!!). Byłam z nim u chirurga, który
      powiedział, ze trzeba było małego wykąpac tak zeby kikut się obrze zamoczył, to
      by sam odpadł bo poprostu się 'przysuszył' do pępuszka. Po odpadnięciu zalecił
      mi jeszcze leciutko spirytusem robić, ale tylko taką 'kropeczkę' żeby kórki
      naokoło nie podrażnić.
      Teraz jest ok.
      Pozdrawiam,
    • kinia_lo Re: pępek 20.12.06, 13:13
      U mojego synka pępek odpadł po 6 tygodniach. Przemywaliśmy na początku wacikami
      Leko a potem tylko spirytusem. I myślę że gdybym od początku używała spirytus a
      nie te waciki to odpadłby szybciej bo wacikami nie jesteś w stanie dotrzeć w
      każdy zakamarek. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka