Dodaj do ulubionych

odparzona dupka

26.12.06, 18:52
moj maly ( 6.5 miesiaca)jest chory ma zapalenie pluc bierze zinacef w
zastrzykach i klacid + leki wykrztusne, do tego wszystkiego ma biegunke i robi
chyba z 10 kup dziennie!! i oczywiscie odrazu wyskoczylo straszne
zaczerwienienie dupki, ale jest naprawde bardzo czerwone.
Oczywiscie po kazdej kupie odrazu myje tyleczek pod bierzaca woda mydlem dla
dzieci. Do tego smarowalismy juz alantanem, sudokremem, moczylam pupe w wodzie
z maka ziemniaczna i obsypywalam tez sama maka. poprawy nie ma a wrecz
przeciwnie widze ze malemu zaczyna to sprawiac bol!
co robic?
Obserwuj wątek
    • iwonkafi Re: odparzona dupka 26.12.06, 19:03
      wietrzyc wietrzyc i jeszcze raz wietrzyc
      niech sobie polezy z gola pupa to bardzo pomaga i plus to wszystko co do tej
      pory robilas pozdrawiam
      • goosiaa3 Re: odparzona dupka 26.12.06, 19:04
        wietrzymy tylko ze po troszeczku bo jak juz pisalam maly ma zapalenie pluc wiec
        za bardzo wietrzyc go naazie nie moznauncertain
    • tycjani Re: odparzona dupka 26.12.06, 19:59
      a czy podajesz probiotyk ??
      przy kuracji antybiotykowej a także po niej należy podawać dziecku probiotyk w
      celu odbudowy pożytecznej flory bakteryjnej w jelitach; są bardzo różne
      probiotyki dla takich maluchów (np.dicoflor30, lactoral, lakcid). Probiotyk
      powinno się podać pomiędzy dawkami antybiotyku
      na odparzenie moim wypróbowanym sposobem jest "balsam szostakowskiego" i maść
      pięciornikowa złożona Ziaja
      • goosiaa3 Re: odparzona dupka 26.12.06, 20:21
        tak maly dostaje lakcidofil, a te masci o ktorych piszesz sa na recepte??
        • tycjani Re: odparzona dupka 26.12.06, 22:25
          nie, nie są na receptę
          balsam szostakowskiego stosowałam w totalnie kryzysowej sytuacji gdy już nic
          innego nie pomagało a z odparzenia zrobiły się wielkie nadżerki, baardzo nam
          pomógł, szkoda, że tak póżno się o nim dowiedziałam ....
          natomiast maści z pięciornikiem (jest ich trochę na rynku pod różnymi nazwami i
          różnych firm )goi zaczerwienienia w jeden dzień.
          kupuj te bez szkodliwego dla dzieci kwasu borowego w składzie.
      • kahapala Re: odparzona dupka 26.12.06, 20:32
        Nam zawsze pomaga prosta i tania maść pięciornikowa złożona nazywa się chyba
        Tormazol. Można też pokazać pupę lekarzowi i w ostateczności przepisze jakiś
        steryd, ale to w ostateczności. Wcześniej można spróbować tą maścią, jest ona
        bez recepty i kosztuje bardzo mało.Moje dziecko do tej pory miało tylko dwa razy
        mocniej czerwoną pupę, ale to zaczerwienienie bardzo szybko przemienia się w
        odparzenie i trudno się leczy. Wietrzyć oczywiście trzeba, ale gdy dziecko jest
        chore trzeba bardzo na maluszka uważać można go zawinąć w kocyk i ponosić,
        zmieniać często pieluszkę i za każdym razem wycierać pupcię do sucha.
        Życzę szybkiego powrotu do zdrowia, a Mamie siły i optymizmu!
        • grzanka23 POmoze na 100% 26.12.06, 20:46
          Krochmal z maki ziemniaczanej-cieplawy ale nie goracy.
          Jesli dzidzia nie umie siadac,to grubo nakladac na pupe jak kompres,10 min i
          zmyc,powtarzac 3-4 razy na dzien.
          Mozna tez sama maka ziemniaczana sypac jak pudrwm.
          Pomaga tez masc dla kobiet crotrimazolum.
          • agaruda1 Re: POmoze na 100% 28.12.06, 10:39
            CLOTRIMAZOLUM, tez bepanthen smile
            Wiem, bo moj synek w ciagu zaledwie kilku godzin strasznie odparzyl sobie pupe
            (rozwolnienie mial) i to tak, ze nie mozna go bylo dotknac. Nastepnego dnia
            praktycznie sladu nie bylo!!!
    • goosiaa3 dzieki 26.12.06, 22:02
      dzieki dziewczyny napewno zastosuje ta masc i inne zaleceniasmile)
      • mloda_mamula Re: dzieki 27.12.06, 11:22
        Podpisuję się pod maścią TORMAZOL rewelacja. Ja proponuję jeszcze Beneflorę
        jest to 6 szczepów bakterii + prebiotyk. Lepszy od Lacidofilu i Lakcidu (tych
        używałam). Lakcid z tego co pamiętam ma tylko 1 rodzaj bakterii a Lacidifil 2.
        A poza tym jest do rozpuszczania w wodzie.
        • mald Re: dzieki 27.12.06, 14:52
          Polecam linomag krem (ten zielony).I nic więcej.
          • goosiaa3 Re: dzieki 27.12.06, 18:19
            kupilam ta masc pieciornikowa zlozona tromazol?? czy jako tak i zobaczymy dupke
            wysmaruje i mam nadzieje ze znow bedzie cacysmile)
        • kahapala Re: dzieki 27.12.06, 20:32
          Ja z kolei ściagnę sobie Beneflorę nigdy nam tego lekarz nie zaproponował a
          Lakcid trudno rozpuścić w wodzie. Napisz nam za jakiś czas czy tormazol pomógł.
    • smiki73 Re: odparzona dupka 28.12.06, 19:50
      wypróbuj balsam Szostakowskiego, do nabycia w aptece bez recepty.
    • joanb333 Re: odparzona dupka 28.12.06, 20:20
      Moja córeczka jak miała odparzenie to dużo, dużo wietrzyłam- no ale to było
      lato- upał.Spała też bez pieluchy na nieprzemakalnej macie. Ale dobra jest też
      taka robiona maść, ale niestety nazwy nie pamiętam. Mojej Kasi zawsze pomaga.
      Przepisał jej to nasz lekarz.
      • moninia2000 Re: odparzona dupka 29.12.06, 10:24
        Hej!
        Ja poradze Ci tez glownie wietrzenie. Oby maluszkowi pomogly masci, ale
        wietrzenie jest b.wazne. Oczywiscie w ciepelku i zakryty moze byc, byle by
        pieluchy nie mial na sobie..Moze byc przykryty przescieradelkiem czy kocykiem
        miekim, ale niech pupcia ciut odpocznie. Czeste zmiany pieluch oczywiscie i ja
        np.smaruje zawsze pupke tylko oliwka z migdalow, ale na odparzenia pomaga olej
        z kalenduli, czy kalendula.
        Boski!
        Powodzenia, kochana, dla dzieciaczka i dla Was!
        moni
        • lilianka_100 Re: odparzona dupka 29.12.06, 19:21
          ja od niemowlaka,używam ciagle tormentiol kupuje sie go w aptece pomaga w mig
          • goosiaa3 Re: odparzona dupka 30.12.06, 10:12
            informuje ze po zastosowaniu termentiolu kilka razy dupka wrocila do normy, a teraz co przewijanie podsypuje maka ziemniacznasmile
            dzieki dzewczyny!!!
    • jovanka_lena Re: odparzona dupka 03.01.07, 20:08
      tormentiol jest fantastyczny ale kontrowersyjny, ponoc nie uzywa sie go do
      dzieci, ja przy stanach krytycznych uzywam minimalnie i ratuje nas przed bolem
      ect, jest super ale tylko na skrajne sytuacje

ps ja stosuje tormentiol od lat na golona skore bikini i wlosy nie wrastaja i
      zakazenie sie nie robi polecam
      • izka_11 Re: odparzona dupka 04.01.07, 09:10
        Bepanthen maść jest naprawdę super na odparzenia, mojemu małemu pomogło ale
        każda skóra reaguje inaczej, u mnie sudocrem czy linomag nie pomagał, koleżanka
        mi też doradziła że jej dziecku pomogła maśc nagietkowa z ziaji.
    • sormino Re: odparzona dupka 04.01.07, 20:28
      u nas tez sie pupa odparzyla po rozwolnieniu poantybiotykowym (3,5 miesiaca,
      dziewczynka). Po sudocremie to nam az popekal naskorek, i dopiero zastosowanie
      dosc tlustego kremu przeciw odparzeniom z Johnsona pomoglo. Zaden Clotrimazlin
      teraz tez nie (ponoc to grzybek po antybiotyku) bo nie izololuje wystarczajaco
      pupy. Tłusto i delikatnie pupa nasza lubi wink
    • asiagrabiec Re: odparzona dupka 06.01.07, 00:00
      bardz dobrze działa tormentiol i alantan ale puder - cieniutka warstwa no i
      oczywiście jak najwięcej bez pieluchy.
    • pajesia jeśli odparzona dupka - to gencjaną ją, ale wodną 06.01.07, 21:23
      • anka9640 Re: jeśli odparzona dupka - to gencjaną ją, ale w 07.01.07, 00:37
        jeśli jeszcze potrzebujesz rady polecam krem bubchen niemiecka firma jest
        rewelacyjny bardzo długo się czyma pupci nawet jak umyjesz moje dziecko ma 3
        latka i do dzisiaj jej się zdaża odpażyć lub podrażnić
    • joasia81 Tormazol bez kwasu bornego... 07.01.07, 12:04
      A działanie to samo jak Tormentiol - główny składnik to kłącze pięciornika czy
      cos takiego.

Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka