Dodaj do ulubionych

Nie robi sam kupki

29.12.06, 13:54
Moj synek skonczyl dzisiaj 2 miesiace. Mam problem bo od paru tygodni nie
robi mi regularnie kupek. Jak juz mijaj 3 dni podaje mu czopek glicerynowy i
wtedy zrobi. Czytalam ze nie mozna zbyt czest niemowlakowi podawac czopki bo
to podraznia sluzowke odbytu. Czy ktoras z Was tez ma taki problem. moze jest
jakis inny sposob. Poradzcie!!!
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Nie robi sam kupki 29.12.06, 14:01
      nie opisałaś, jakie są to kupki, skoro dziecko jest na piersi, a pokarm jest
      prawie w pełni przyswajany, to może być tak, że dziecko nie zrobi kupki i przez
      tydzień. Moja córka tak miała, czopek jej dałam siódmego dnia, ale kupka nie
      była twarda i było jej mało, więc może by się i było obyło bez czopka.
    • sarita10 Re: Nie robi sam kupki 29.12.06, 14:10
      Mma podobny problem.Mój synek ma 1.5 miesiąca i jest na butelce.Nie robi sam
      kupki .Bardzo sie pręży i jak gdyby chciał zrobić i męczy się przez 2
      godziny.Wtedy muszę mu pomóc za pomocą miniwlewki( troszkę wody do pupci ) i
      dopiero wtedy udaje mu się wypchnąć kupę.Zakupiłam lek-DEBRIDAT-na receptę i mam
      nadzieje że po tygodniu sie wszystko wyreguluje.Debridat jest na poprawę pracy
      jelit.Dziecku w tym wieku nie funkcjonuje dobrze układ trawienny.
      Sprawdź w ten sam sposób co ja-troszke wody letniej do strzykawki i wpuść do pupy.
      Ulżysz dziecku i najlepiej idź do pediatry może ci coś przepisze tak jak mi.
      • tuniatunia Re: Nie robi sam kupki 29.12.06, 14:54
        Co do sposobu ze strzykawka - nalezy byc bardzo bardzo ostroznym, bo strzykawka
        ma jednak relatywnie ostre i twarde zakonczenie! stad nie wiem czy to akurat
        najlepszy pomysl, bo mozna w sumie dosc latwo uszkodzic sluzowke odbytu. Jezeli
        to proponowalabym najpierw ja czyms natluscic (linomagiem czy oliwka). Ale
        jeszcze lepszym pomyslem wydaje mi sie zastosowanie do tego takiej gruszki,
        orginalnie sluzacej do odciagania katarku. Mozna kupic taka z gumowa, dosc
        miekka koncowka, nalac do srodka wody (do pelna, zeby nie wstrzyknac dziecku
        powietrza) gotowe.

Ja tez mam problemy z kupkami coreczki, przy czym moja jest na butelce. I raz
        jest tak, ze nie robi 5 dni i sie bardzo meczy, a kiedy indziej - robi dzien po
        dniu, niemal rowno co 24 h.

Jak juz nie robi, to staram sie nie panikowac i nie podejmuje zadnych akcji poki
        nie widze, ze sie zaczyna bardzo meczyc. Gdy juz sie mocno prezy przez pare
        godzin i placze i widze, ze ja boli a ciagle nic z tego nie wychodzi, mimo ze od
        ostatniej kupki minelo pare dni, to dopiero wtedy zaczyna dzialac. Zaczynam od
        takiego manualno-zewnetrznego pobudzania: trzymam ja w pionie (cos mi sie
        wydaje, ze jej wtedy latwiej) i chusteczka do czyszczenia pupki naciskam jej
        delikatnie na odbyt. Czesto to samo wystarczy (tylko trzeba uwazac, bo kupka
        leci wtedy gdzie bądź, hi hi), a jak nie - to dopiero siegam po czopek.

Zauwazylam tez, ze im wiecej wypija herbatki, tym te problemy sa mniejsze, wiec
        "przepajanie" tez pomaga.

Powodzenia

Tunia
        • bunny.tsukino Re: Nie robi sam kupki 29.12.06, 19:01
          Absolutnie nie dawaj czopka!! To jest rozwiązanie bardzo zdradliwe. Na dłuższą
          metę przynosi tylko zły efekt.
          Co je dziecko??
          Jeśli mleko matki to może zmień dietę na lżejszą, więcej wody, napojów,
          produktów lekko przeczyszczających, suszone morele śliwki itp.
          Jeżeli na butli to może rozważ podanie kilku łyżeczek soku jabłkowego lub
          właśnie suszonych śliwek Hipp-a. U mnie zadziałało od razu.
          I odstaw czopki. Dla własnego dobra.
          • tuniatunia Re: Nie robi sam kupki 30.12.06, 08:55
            No nie podchodzilaby do tego tak radykalnie - poki podanie czopka jest
            rozwiazaniem incydentalnym a nie regula nie nalezy z tego robic zagadnienia.

Tunia
    • momi2 Re: Nie robi sam kupki 29.12.06, 14:56
      Mój synek 2 miesięczny jest na piersi i robi kupki raz na tydzień i nie widze
      zadnego problemu, nawet nie pomyslalam zeby mu cos podawac. Pytalam sie pediatry
      i jesli kupki sa prawidlowej konsystencji to jest to norma. Chba ze jest na
      sztucznym to juz inna sprawa.
      • eps Re: Nie robi sam kupki 29.12.06, 20:48
        jeśli dziecko jest na piersi to moze sie nie załatwiać i 10 dni.
        dzieci na piersi potrafią wchłaniać pokarm matki bezresztkowo.
        mój synek czasami nie robił kupki 7 dni ale póki jest pogodny i nie boli go
        brzuszek to nie należy nic robić.
    • niskaaa Re: Nie robi sam kupki 29.12.06, 20:56
      Mój tez miał problemy z kupką jak miał około 4 tygodni.. Raz pomoigłam mu
      termometrm odrazu zadziałało, a poźniej raz dałam mu czopka... od tamtej pory
      sam robi kupki bez wspomagaczy.. A dodam że jest na butli...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka