Dodaj do ulubionych

spanie w dzień

09.04.03, 15:12
Witam !
Zauważyłam, że wiele mówi się tu o zasypianiu dzieci w nocy. Ja chciałabym
zapytać, w jaki sposób zasypiają Wasze Szkraby za dnia i czy w ogóle za dnia
sypiają. Moja Ola ma 4 mies. i sen w dzień to droga przez mękę. Jest jeszcze
gorzej, jeśli jest brzydka pogoda i nie mogę wyjść na spacer. Zasypia mi
wtedy na rękach, ale dopiero w okolicy 5 po południu.Wtedy to znowu ja nie
chcę, żeby spała, bo to ja mam wtedy przechlapaną noc. Jak jest u Was?
Aha, czasami udaje mi się uśpić moją ryksę dyndając ją w wózku. Czy Wy też
tak robicie?
Magda mama Oli
Obserwuj wątek
    • socka2 Re: spanie w dzień 09.04.03, 15:25
      hej, moja niunia ma 3 miesiace. Po urodzeniu trzeba bylo ja budzic do
      karmienia, bo mogla caly czas spac. Potem sie odwrocilo- mogla wisiec przy cycu
      przez caly czas i nie spac w ogole.Od jakiegos miesiaca mala zaczela mi sypiac
      regularnie w ciagu dnia. Budzi sie ok. 9-10, przebieranie, jedzonko, zabawa,
      przebieranie, jedzonko i 3 godziny snu. Potem mala sie budzi i jest powtorka z
      rozrywki - spi 3 godz. No, ale spac chodzi pozno - czasami o polnocy, ale
      zdarza sie, ze i o 2 w nocy. Nie budzi sie, wiec moge sie wyspac smile)) Zasypia
      mi przy cycu, odbijamy i klade ja do lozeczka. Jest super smile)) Pozdrawiamy smile))
    • aniamr Re: spanie w dzień 09.04.03, 19:02
      Nie wiem czy trafiła nam się jakaś lepsza wersja dziecka ale nigdy nie
      usypialiśmy na rękach!!!! To było nasze motto jak dziecko się urodziło, by nie
      przyzwyczajać do rączek. Mała (6 miesięcy)zawsze zasypiała sama. W dzień nie ma
      problemu, ma swoje godziny i potrafi zasypiać nawet ze 4 razy dziennie.Jak
      widzę, że jest marudna, a to jej godzina to daję jej smoczek lub jeszcze
      herbatki do popicia i nie ma mocnych zasypia patrząc się w jakiś punkt. Zasypia
      przy włączonym TV, lub jak są goście. Nie wiem czy to jej zaleta, żejak jest
      zmęczona to wszędzie zaśnie, czy to, że nigdy nie robiliśmy jej z dziennego snu
      nocy (chodzenie na palcach, cisza...)
      Pozdrawiam Ania (dawniej annmro)
    • asia_i_franio Re: spanie w dzień 10.04.03, 21:21
      Witam
      Temat spania w dzień jest mi szczególnie bliski, bo mój Franio mniej więcej do
      5 m-ca życia sypiał w dzień bardzo malutko. Tak naprawdę dobrze to zasypiał
      tylko na spacerkach, albo w samochodzie. W domu potrafił nie spać 5, 6 godzin,
      czasem padał ze zmęczenia, a nie potrafił się wyciszyć. Przez jakiś czas miał
      taką fazę, że owszem zasypiał, ale równiutko po 30 min. się budził. Strasznie
      było mi go żal, bo widziałam, że potrzebuje tego snu, chociaż generalnie był (i
      jest) pogodnym dzieckiem. Pani doktor sugerowała mi, że to wina niedojrzałego
      układu nerwowego i wszystko sie zmieni, jak Franio będzie starszy. I faktycznie
      teraz ma 8 m-cy i od 3 m-cy sypia lepiej.
      W czasach problemów z dziennym zasypianiem znależliśmy dwa sposoby:
      przykładanie dłoni do jego buźki (zamykał wtedy oczka) i drugi niezawodny
      sposób - delikatne kołysanie w foteliku samochodwym. Ja kiedyś też byłam
      przeciwniczką bujania, kołysania, noszenia - ale życie weryfikuje nasze
      poglądy smile Na szczeście w nocy nie ma i nie było problemów ze spaniem. Około
      20.00 Franio zasypia, owszem budzi się nadal do cycusia, ale potem znów zapada
      w błogi sen. Sorki, że sie tak rozpisałam.
      Powodzenia!
      Asia
    • ewagg1 Re: spanie w dzień 10.04.03, 21:47
      Mikołaj jest dzieckiem, które potrzebuje bardzo duzo snu. Już w szpitalu na
      sali mamusie wrzeszczacych bobasków zazdrośnie patrzyły na moje ciągle spiące
      dziecię , a ja sie martwiłam czy aby nie chory i cieszyłam jak zapłakał po 4
      godzinach o jedzonko. W dzien ma jedną dłuzsza przerwe ( 2/3 godziny )na spanie
      na spacerku i min 3 krótsze ( około 40 min. do godziny ). Problem w tym ,że w
      dzień nie ma jakiegos rytuału do zasypiania . Jest to dla mnie uciążliwe bo
      nigdy nie wiem jaka technikę zastosować żeby trafić w jego gust. Czasami lezy w
      łożeczku , gada do misiów na pościeli i uśnie.Czasmi kołysze , czasami na
      cycusiu . Ale za to z zasypianiem w nocy żadnych problemów. Po kąpieli o 8.15
      cycus, wkładam do łóżeczka i spi. W nocy o 2.30 . i 5.30 karmienie po którym
      przykrywam małego kołderką i bez protestów zasypia.

Pozdrawiam
      Ewa i 3,5 miesięczny Mikołaj
    • urszk Re: spanie w dzień 11.04.03, 08:48
      Magdo! Nie sądzę, żeby zasypianie na rękach stanowiło jakiś problem. Dzieciątko
      jest maleńkie i potrzebuje bliskości mamy. Na dowód tego powiem Ci, że moja
      córeńka zasypia wtulona we mnie, bądź tatusia, ale niania może ją uśpić tylko w
      wózku, więc przytulaj maleństwo jak najwięcej. Przecież, ajk Ty wtulisz się w
      męża, to też jest Ci lepiej i na pewno chciałabyś tak zasypiać.
      Pozdrawiam
      Ulka
      • blesia Re: spanie w dzień 11.04.03, 09:21
        moja Zuzka do dziś ma problemy ze spaniem..a ma 7,5 miesiąca. Zasypia w dzień
        tylko w takiej torbie do wózka, pewnie to nasza wina bo ja tak przyzywczailismy
        ale ja wychodzilam z założenia że lepszy sen w tym niż żaden...Na początku też
        usypiała tylko na rekach albo na spacerze ale ja byłam już tak wykończona, że
        postanowiłam chodzić na spacerki po jej spaniu. I teraz jak tylko wystawię mała
        na balkon to śpi (w torbiesmile czasem też pomagała suszarka włączona - wtedy się
        wycisza i zamyka oczka i po chwili śpi lub bujanie właśnie w tej torbie. Teraz
        są postępy bo generalnie zasypia już bez noszenia, suszarki itp tylko w torbie
        co też zamierzam teraz zmienic - zobaczymy czy sie uda. Aha no i stale godziny
        wprowadzilam i teraz sama trze oczka jak przychodzi godizna drzemki.
        Powodzenia. blesia
        • kamyczek_edziecko Re: spanie w dzień 11.04.03, 09:31
          oj, blesia, uśmiałam się do łez. bomba.
    • dorrit Re: spanie w dzień 11.04.03, 10:56
      Moje usypiaja jak dam im smoczek i pieluszke na buzie lub kolo buzi, ale tylko
      wtedy jesli choc troszke chce im sie spac. Na ogol max 2 razy dziennie im sie
      chce. Czasem pomagam im cieplym rumiankiem.
      Raczej nie ma to zwiazku z ich budzeniem sie w nocy............
      pzdr
    • asiaap Re: spanie w dzień 11.04.03, 11:26
      Czesc,
      ja mam pod tym wzgledem dobrze. Moj Stas (7,5 mca)juz od jakis 3 mcy ma stale
      pory snu. budzi sie ok 8, potem spanko 11-12,30 a nastepne ok 16 ej godzine
      albo 1,5. Niestety spi coraz krocej, aha i zasypia tylko przy piersi
      pozdrawiam Asia
    • asia_i_franio Re: spanie w dzień 11.04.03, 11:30
      Aaa zapomniałam dodać, że trzeba maluszka obserwować i w momencie, gdy trze
      oczka, marudzi to trzeba działać, czyli usypiać smile Wtedy jest większe
      prawdopodbieństwo, że sie uda. Jak dzidziuś bardzo zmęczony, to jest mu
      trudniej.
      Asia
    • ida.gaja Re: spanie w dzień 17.04.03, 14:21
      Cześć
      Nasza Idulka właśnie skończyła roczek, i sypia w dzień od ... trzech tygodni!!!
      Tak, tak, od urodzenia nie miała w zwyczaju dawać mamie chwilki wytchnienia w
      ciągu dnia, a spała jedynie na spacerach, po 2, 3 godziny. Trochę przesadziłam,
      spała, owszem, przez jakiś pierwszy miesiąc, ale w trakcie karmienia, które z
      tego powodu trwało czasem 4 godziny! Ale za to aż do ząbkowania nie wiedziałam
      co to znaczy wstawać do dziecka w nocy! Kładliśmy małą wieczorem i budziła się
      dopiero o 6, 7 rano! Ani jednego karmienia w nocy! Nawet zastanawiałam się czy
      jej nie rozbudzać i nie karmić, ale lekarka stwierdziła że nie ma takiej
      potrzeby. A skąd obecna zmana? Powód jest prosty - zaczyna chodzić i jeździ już
      w spaceówce więc nie ma czasu na spanie na spacerku, bo tyle się dzieje
      dookoła... Tak więc koło południa kładę się z nią w naszym łóżku, cycuś, i Ida
      usypia. Czasem śpi pół godzinki, czasem nawet dwie. A potem do wieczora
      szaleje, bo energii to ona ma!
      Pozdrawiam wszystkie mamy

Magda, mam Idy
    • ewciawoj Re: spanie w dzień 18.04.03, 13:30
      Czesc!
      Ja tez mam problem ze spaniem synka w dzien. Jas ma teraz 3 miesiace. Jezeli
      juz uda mi sie go uspic to spi max 30 min. Oczywiscie usypia w trakcie
      karmienia, ale jest "nie do ruszenia", kazda proba odlozenia do lozeczka
      skutkuje wybudzeniem.
      Nawet jezeli jest bardzo spiacy usypia tylko na rekach. Sporadycznie udaje mi
      sie go uspic w lozeczku (jest na biegunach), ale ze smoczkiem i reka na
      policzku.
      Cale szczescie w nocy spi.
      • majmo Re: spanie w dzień 18.04.03, 17:47
        U mnie jest bardzo podobnie. Moja córka ma 1,5 miesiąca.W ciągu dnia śpi
        najwyżej raz i tylko 15-20 minut, w łóżeczku.Natomiast bardzo chętnie śpi przy
        piersi, ale każda próba położenia jej kończy się fiaskiem,śpi najwyżej 3 do 5
        minut! i to nie zawsze.Jedynie spacery ratują mnie przed szaleństwem! Wiem,że
        może to potrwać jeszcze parę miesięcy. I ta wiedza wcale mi nie pomaga.
        • aga2m Re: spanie w dzień 18.04.03, 21:52
          Ja od razu założyłam, że bedę pracować nad usypianiem, bo moje dzieci sa bardzo
          żywiołowe i żadne takie kładzenie do łóżeczka (kiedy jest jasno i tyle sie
          dzieje wokoło) z nadzieją, że będzie samo spało to nie dla nas. Od początku
          bujam w wózku i w tej chwili synek (2,5 roku) śpi raz przez dwie godziny ok.
          13, a córeczka (1 roczek) śpi dwa, czasami trzy razy po 1 godzinie. Wstają rano
          zawsze ok 6.30, a kładą się 19-20. Wieczorem jest inaczej. Synek usypia sam, a
          córeczka przy cycu. Ten sposób wydaje mi się dobry, jak każdy realizowany
          konsekwentnie. Dzieciaki lubią rytuały, a mnie ta procedura nie męczy no i mam
          efekty, dzień w dzień dobra drzemka.
    • mamatoma Re: spanie w dzień 22.04.03, 09:24
      Moj synek ma 6 miesiecy. Owszem niechetnie zasypia w dzien, ale gdy jest
      zmeczony to wrecz sie prosi, aby go jakos uspic. Czasami zasypia w wozeczku,
      gdy go hustam, czesto pomaga spokojna muzyka (ja mu puszczam najnowsza plyte
      Tori Amos) i tancze z nim. Po dwoch piosenkach spi. Czesto rowniez zasypia pod
      koniec jedzenia. Kazde dziecko jest inne, wiec nie wiem czy moje sposoby pomoga
      Ci. Powodzenia
    • aniawroclaw1 Re: spanie w dzień 22.04.03, 22:01
      A moja córcia to chyba jakiś uroczy egzemplarz. Ma trzy m-ce i spi do południa
      budząc się na cysia, troszkę " pogada" do karuzeli i znowu pośpi...Po 16-tej
      zaczyna się ożywiać - czyli gruchanie, popiskiiwanie i śmianie.O 19-tej kąpiel
      a o 20-tej już spi.Karmienie o 2 i 6 rano i tak w kółko. Wogóle nie płacze i mi
      się w ciągu dnia nudzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka