Dodaj do ulubionych

dziecko troficzne?

22.01.07, 15:07
dziewczyny moja bratowa jest wciąży 35 tydz. wiem że może pytanie nie na tym
forum ale może któraś z was miała podobny przypadek. Lekarze badając
stwierdzili że dziecko jest bardzo małe (diagnoza dziecko troficzne)nie za
bardzo mam czas szperać po internecie bo coś ciężko znależć jakiekolwiek
informacje na ten temat. jeśli któraś się z tym spotkała bardzo proszę o
odpowiedź wszyscy bardzo się martwimy ( bratowa leży w szpitalu od tygodnia
miała krwawienia , wogóle kłopoty wciąży)
Obserwuj wątek
    • mamainki Re: dziecko troficzne? 22.01.07, 15:22
      Nie wiem co znaczy to okreslenie.Wiem natomiast ze internet jest niewyobrazalna
      kopalnia wiedzy.Wpisz w google hasło dziecko troficzne i uwiez mi ,znajdziesz na
      ten temat mnóstwo informacji.I czasu to duzo nie zajmuje.Pozdrawiam.
      • mooh Re: dziecko troficzne? 22.01.07, 15:26
        Wrzuć w google hasło "dystrofia wewnątrzmaciczna". Moja córka otrzymała taką
        diagnozę (waga urodzeniowa 2300 w 40 tygodniu ciąży). Takie dzieci przez
        pierwszy rok życia musza być dokładnie obserwowane pod kątem prawidłowości
        rozwoju. Zazwyczaj długo są mniejsze od rówieśników, ale rozwijają się
        prawidłowo.
        • stroia Re: dziecko troficzne? 22.01.07, 17:34
          Hej,

moja tez miała zdiagnozowaną hipotrofię, urodziłą się 2400. Nadal mało przybiera, ma 5 miesięcy i 5600, poza tym zdrowa jak rydz, a jak jest u ciebie?
          • mooh Re: dziecko troficzne? 22.01.07, 22:42
            Moja córka bardzo szybko przybierała na wadze, ale potem przyhamowała. Teraz ma
            1,5 roku i waży niewiele ponad 9 kg, czyli poniżej 3 centyla. Poza tym jest
            zupełnie zdrowa, ruchliwa, prawidłowo rozwinięta motorycznie i intelektualnie.
    • ambus Re: dziecko troficzne? 22.01.07, 17:21
      Chyba wkradł się jakis błąd. Diecko może być eutroficzne-masa ciała prawidłowa w
      stosunku do wieku płodu, hypertroficzne-masa ciala zbyt wysoka w stosunku do
      wieku, hypotroficzne-zbyt nista masa ciała w stosunku do wieku.Nie ma takiego
      pojecia jak dziecko troficzne.
    • tuszka78 Re: dziecko troficzne? 22.01.07, 18:00
      u mnie tez stwierdzono ze moje dziecko ma hypotrofie, bo w 37 tyg. ciazy wazylo
      ok. 2100, zrobiono mi badanie przeplywow lozyskowych, czy moze to nei jest wina
      lozyska ze za malo pokarmu jest przez nie przekazywane, okazalo sie ze wszystko
      ok, urodzilam w 39 tygodniu, mala wazyla 3260, najwiecej przybrala w opstatnim
      tygodniu (tez mialam problemy z utrzymaniem ciazy, a od 6 m-ca musialam lezec).
      Wiec moze to nic wielkiego. Pozdrawiam
      • gosik801 Re: dziecko troficzne? 22.01.07, 18:20
        Musiałaś źle usłyszeć, pewnie chodzi ci o HIPOTROFIE czyli niska masa
        urodzeniowa, o tym zjawisku napewno dużo znajdzieszw internecie albo na forum
        wcześniaki, tam często mamy poruszają ten problem bo dzieci zazwyczaj rodzą sie
        malutkie. pozdrawiam
    • jol34 Re: dziecko troficzne? 22.01.07, 18:34
      Moj synek mial hipotrofie, w 36 tc wazyl 2200g. Tez mialam bardzo trudna ciaze z licznymi dolegliwosciami. Aby zwiekszyc mase dziecka, przyklejalam na brzuch specjalne plastry z nitrogliceryna, ktore rozszerzaly naczynia krwionosne, co powodowalo, ze wiecej pokarmu dochodzilo do dziecka. Mialam tez robione czesto USG z badaniem przeplywow macicznych. Kamil urodzil sie na poczatku 39tc z masa 2780g. Dzis ma prwie 11 miesiecy i wazy 9300, jest bardzo zywy i ruchliwy. Pozdrawiam.
    • agamagafon Re: dziecko troficzne? 22.01.07, 19:28
      rzeczywiście źle usłyszałam tak to jest z wiadomościami przekazywanymi przez
      osoby trzecie chodzi o dystrofie wewnątrzmaciczną bardzo wam dziękuję dziewczyny
      wszyscy się uspokoiliśmy dzięki waszym postom. Mają ją trzymać pod kroplówkami i
      odżywkami do piątku jeśli dziecko nie będzie dalej rosło to rodzi. Trzymajcie
      kciuki a ja się odezwę co i jak. pozdrawiam
    • mieszkanieak2 Re: dziecko troficzne? 22.01.07, 22:05
      ja mialam ten sam problem, nagle w trakcie ciazy maluszek zwolnil tempo
      wzrostu. Urodzil sie bardzo maultki (2400g.), ale zdrowy , teraz ma 7 miesiecy
      i nie widac sladu po hipotrofi. Potem dowiedzialam sie, ze czasem dziecko
      spowalnia swoj wzrost w lonie matki ze wzgledu na jakies zle tam warunki. Moze
      to byc zla budowa wewn. , niedozywienie, czy tez czynniki genetyczne np. tak
      samo maly przy urodzeniu ojciec czy matka. Ale faktycznie nasz maluszek juz od
      pierwszych godzin zycia zaczal nadganiac wage...jadl tak duzo, ze juz w 3
      miesiacu podwoil swoja wage, a teraz jest w 25 centylu.
    • vanilla4 Re: dziecko troficzne? 08.02.07, 09:00
      właśnie wczoraj lekarz stwierdził, że mała za wolno rośnie i podejrzewa
      hipotrofię - jestem w 25 tc - załamało mnie to. Od początku ciąży są problemy -
      najbardziej mnie przeraziło to co wyczytałam, ze przyczyną moga być wady
      chromosomalne
      • sadaga Re: dziecko troficzne? 08.02.07, 10:25
        Znam ten problem bardzo dobrze!! Jeśli chcesz porozmawiać, odezwij się.
        Hipotrofia to nie wyrok, dzieciaki rodzą się zdrowe - tyle że mniejsze - staraj
        się nie denerwować (wiem że to niełatwe). Pozdrawiam gorąco!!! Aga
    • bastet7 Re: dziecko troficzne? 08.02.07, 09:30
      Co do sprawdzania wagi dziecka w brzuchu mamy - czyli przy USG - należy
      pamiętać, że jest ono obarczone sporym błędem.U mnie w 38 tygodniu lekarz
      stwierdził wagę córki 2900 wg USG. Urodziła się tydzień później z wagą 2400. I
      często to niedoszacowanie może wynosić plus/min us pół kilo.

Nasza córcia skończyła już 4 miesiące, waży prawie 6 kg, ładnie przybiera, je i
      rozwija się. Nie ma już sladu po chudych rączkach czy nóżkach - wszędzie
      sadełko i zwałeczkiwink
      Położna odbierająca poród stwierdziła, że pewnie dziecko dostosowało swoją wage
      do możliwości mamy, bo niby 3-kilowego bym nie dała rady sama urodzić, a co
      dopiero większego.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka