Dodaj do ulubionych

CebionMulti a Witamina D3!!!

09.02.07, 09:58
Czy dając dziecku Cebionmulti nie muszę mu dawać wit D3?
Czy stosowałyście może tę multiwitaminę i jak było w waszym przypadku?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mynia0 Re: CebionMulti a Witamina D3!!! 09.02.07, 10:23
      dawkowanie D3 ustala lekarz - i to jego zaleceń musisz słuchać. każde dziecko
      jest inne a dawkowanie wit. dobrane do dziecka. zalezy to też od sposobu
      karmienia, jak naturanie - to wiadomo, że trzeba dawkę wieksza, bo w mleku
      matki praktycznie nie ma D3, a w mieszankach jest jej sporo.

moja córka dostawała i cebionmulti i do tego vigantol.
    • niki68 Re: CebionMulti a Witamina D3!!! 09.02.07, 10:30
      ja podaje i D3 i cebionmulti w/g wskazan mjego lekarza. Skontaktuj sie z
      pediatra, powie Tobie w jakiej dawce masz podawac i czy oba sa konieczne.
      • gosiavip1 Re: CebionMulti a Witamina D3!!! 09.02.07, 10:50
        ja rowniez daje synkowi cebionmulti i D3, karmie tylko piersia
        • pepa_3 Re: CebionMulti a Witamina D3!!! 09.02.07, 22:38
          Mój synek ma 6 miesięcy i daję mu cebionmulti 3-krople i witaminę D3 2-krople
          tak zalecił pediatra,a wazy ponad 9-kilo.aha karmiony jest bebilon pepti 1
          Pozdrawiam!
    • gosiunia11 Re: CebionMulti a Witamina D3!!! 09.02.07, 22:46
      Nam zalecono cebion multi 3 krople co dziennie i 1 krople vigantolu co 2 dzień
      • krokre Kogo mam słuchać!!! 10.02.07, 10:30
        Kurcze dziewczyny mam dylemat własnie zadzwoniłam do pediatry a on mi
        powiedział że jeżeli daje dziecku (10 mies) cebionmulti to żebym mu nie dawała
        juz wit D3 wogóle. Natomiast czytam że wy dajecie i jedno i drugie, dodam że
        dziecko jest zdrowe ma ciemiączko 1x1 cm, waży 8600, więc nie wiem czy słuchac
        tego mojego pediatrę skoro wasi pediatrzy zalecaja odwrotnie!!
        • wiola_rom Re: Kogo mam słuchać!!! 10.02.07, 10:39
          powiem Ci że ja też miałam wątpliwości, moja pediatra kazała 3 cebion multi + 2
          D3, wydawalo mi się że za dużo(ponoc nadmiar też moze szkodzić), poszłam do
          innego pediatry i kazała 1 kroplęD3, jak daję cebion multi. Jak widzisz każdy
          według swojego uznania, ja daje jedną D3 + 2 cebion multi(którego wiele mam też
          nie daje w ogóle)
        • twixy Cebion nie ma nic wspólnegi z d3 10.02.07, 10:43
          Nie ma zależności między cebionem a wit d3. Cebion to głównie wit c a d3 pomaga
          zasklepić ciemiączko. Niemowlęta potrzebują zarówno jednego i drugiego.
          • wiola_rom Re: Cebion nie, ale cebion MULTI jest z wit D3 10.02.07, 11:05
          • mokopi Re: Cebion nie ma nic wspólnegi z d3 10.02.07, 11:06
            Dziewczyny nie piszą o Cebionie Tylko o CebionieMulti, a to jest różnica. CebionMulti to zestaw witamin, ma w swoim składzie witaminę D3.

W zimie dawałam Cebionmulti i Vigantol. Latem jak mi się przypomniało.
        • mynia0 Re: Kogo mam słuchać!!! 10.02.07, 13:22
          słuchaj lekarza! każde dziecko ma inną dawkę D3, to musi określić pediatra, a
          nie mamy na forum. dawka zalezy - jak już zresztą pisałam wyżej - od sposobu
          karmienia, od wieku dzieck aiwielkosci i szybkosci zarastania ciemączek. akurat
          mojej córce zarastały bardzo wolno i były duże, więc dawka D3 byłą większa. w
          zimie - 5 kropli cebionu multi i 2 vigantolu. w lecie 1 vigantolu, cebionu nie
          dawałam wcale.
          • dzwoneczek-malutki Re: Kogo mam słuchać!!! 10.02.07, 17:39
            Ależ kobieto,
            słuchaj lekarza i odstaw tą D3 w diabły.
            W Instytucie Matki i Dziecka od lat nie słyszano o krzywicy wśród dzieci, no
            chyba, że na zapadłych wioskach u baaardzo zaniedbanych, niedożywionych dzieci.
            Natomiast masowo "leczy" się przedawkowanie D3 a wypłukać jej nadmiar z
            organizmu jest bardzo trudno i najczęście dochodzi do tego rehabilitacja, bo
            dzieci są nieco opóźnione fizycznie.
            Swojemu starszemu dziecku urodzonemu w listopadzie nie podawałam D3,
            najmłodszemu (7-tygodniowemu na butelce) też nie podaję.
            Pediatra mówi, ze w mleku z proszku jest komplet witamin.
            • twixy Poczytać 10.02.07, 18:40
              www.babyboom.pl/niemowleta/zdrowie/krzywica_i_witamina_d3.html
              www.twojedziecko.pl/index.php?ption=com_content&task=view&id=28&Itemid=47
              • dzwoneczek-malutki Re: Poczytać 10.02.07, 22:44
                dzięki twixy,
                mam moje informacje z pierwszej ręki, prosto ze szpitala
          • aga55jaga mynia0 10.02.07, 22:26
            > słuchaj lekarza! każde dziecko ma inną dawkę D3, to musi określić pediatra, a
            > nie mamy na forum. dawka zalezy - jak już zresztą pisałam wyżej - od sposobu
            > karmienia, od wieku dzieck aiwielkosci i szybkosci zarastania ciemączek. akurat
            >
            > mojej córce zarastały bardzo wolno i były duże, więc dawka D3 byłą większa.

Mynia wielkość ciemiączka jest sprawą indywidualną, określaną jako "taka uroda"
            to nie jest coś, co trzeba leczyć a już na pewno nie witaminą D3. W takich
            przypadkach powinno najpierw przeprowadzić badanie na określenie zawartości,
            stężenia wit D w organizmie i jej wchłanialności.
    • krokre Re: CebionMulti a Witamina D3!!! 10.02.07, 21:57
      Zadzwoniłam do drugiego (rodzinnego) pediatry i on mi powiedział żebym dawała
      dziecku wit D3 jedna kropelka i 3 kropelki Cebionmulti, więc "bądź tu mądry i
      pisz wiersze"!!!
      Człowiek to tylko może zgłupieć od tego wszystkiego, bo zarówno nadmiar jak i
      niedobór wit D3 może zaszkodzić.
      Pozdrawiam
      • aga55jaga przecież to łatwo policzyć 10.02.07, 22:31
        dawka dla zdrowego, normalnie rozwijającego się dziecka, czyli dla większości
        naszych dzieci to 400 - 600 j. m. (jednostek międzynarodowych) na dobę. Weź
        ulotkę cebionumulti i Vigantolu - jest tam podana zawartość tej witaminy w
        bodajże 30 kroplach. Łatwo policzyć zatem jej wartość dla 1 kropli.
      • dzwoneczek-malutki Re: CebionMulti a Witamina D3!!! 10.02.07, 22:52
        no a co miał ci odpowiedzieć?
        lekarze najczęściej leczą na czuja, nie uważacie?
        lekarz powinien zlecić proste badanie moczu na poziom kreatyniny, na podstawie
        wyniku określa się czy w ogóle D3 musi być dostarczana z zewnątrz.

PS badanie możesz zrobić sama na własną prośbę w laboratorium (prywatnie)
    • pszczolka75 Re: CebionMulti a Witamina D3!!! 11.02.07, 14:02
      Zalecenie przy wypisie ze szpitala , potwierdzone na kolejnych wizytach
      kontrolnych przy szczepieniach, 5 kropel cebionmulti i 1 kropla D3
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka