Dodaj do ulubionych

pokazywanie gdzie jest

23.03.07, 22:05
kiedy wasze dzieci potrafily wskazac gdzie jest??
Obserwuj wątek
    • salezja Re: pokazywanie gdzie jest 23.03.07, 22:10
      Chyba koło 7 miesiąca zaczęła troszkę pokazywac- lampa, kotek, a teraz jak ma 9
      skończone to pokazuje już bardzo dużo rzeczy, a częśc z nich naśladuje.
      • dominika0808 Re: pokazywanie gdzie jest 24.03.07, 04:18
        u mnie tez zaczelo sie w 7 miesiacu...synek potrafil wskazac gdzie jest lampa,
        piesek, mama, tata i kilka innych rzeczy...ale wiadomo jak to jest z tymi
        naszymi dziecmi...kazde rozwija sie w swoim wlasnym rytmie...wiec nie nalezy
        sie stresowac jesli nie potrafi jeszcze czegos robic...wszystkiego sie z czasem
        nauczy...
        • kgaw Re: pokazywanie gdzie jest 25.03.07, 10:55
          Dziewczyny przeraziłyście mnie. Mój synek ma niecałe 10 miesięcy i jeszcze nic
          nie potrafi pokazać. Od kilku tygodni staram się go nauczyć pokazywać gdzie
          jest lampa. Czasami spojży w danym kierunku, ale to należy do żadkości. Z moim
          dzieckiem jest coś nie tak??
          • agafa30 Re: pokazywanie gdzie jest 26.03.07, 11:36
            mój synek za tydzień kończy 10 m-cy i tak jak Twój - nie pokazuje smile
            Ale ja się nie martwię smile
            Tak sobie podczytuję to forum i tu jest tyle geniealnych dzieci, że chyba zaraz
            wpadnę w kompleksy.
            Najważniejsze, że śmieje się prawie przez cały czas - w przerwach między
            płakaniem wink
            • dyzurna Re: pokazywanie gdzie jest 26.03.07, 11:50
              moja ma roczek i tez nie pokazuje, ale po japonsku gada od 3 miesiecy ;P
    • bonkreta Re: pokazywanie gdzie jest 24.03.07, 13:17
      Mojemu, bardzo sporadycznie, zdarza się pokazywać gdzieś od miesiąca - ma
      półtora roku.
    • luisa111 Re: pokazywanie gdzie jest 25.03.07, 11:13
      witam w sliczny niedzielny poranek!Nie masz powodu zeby sie
      zamartwiac,dzieci dzieciom nie rowne.Jesli narazie nie pokazuje albo robi to
      sporadycznie nie oznacza ze sie zle rozwija.powodzenia
      • joan2705 Re: pokazywanie gdzie jest 25.03.07, 11:28
        Moj synek zaczal reagowac na pytanie gdzie jest...mniej wiecej pod koniec 7
        miesiaca i dotyczy to tych rzeczy (np. listki, kangurek, piesek), na ktore
        wczesniej zwracalam czesto jego uwage. Jesli sama nie powtorze ze sto razy - to
        jest..., gdzie jest...nie potrafi ( a moze po prostu mu sie nie chce) tego
        pokazac. Tak wiec w nauce pokazywanie trzeba troche wiecej wytrwalosci i
        cierpliwosci. pozdrawiam.
        • salezja Re: pokazywanie gdzie jest 25.03.07, 11:53
          Zgadzam się z poprzedniczką. Mojej córce o tym, że to jest kot mówiłam co rano
          przez 7 miesięcy jak tylko zobaczłyśmy kota ( ona jeszcze nawet nie czaiła co i
          jak). Tak samo było z resztą przedmiotów. Zanim zorientowała się, który
          przedmiot jak się nazywa to dziennie przynajmniej z 5 razy zwracałyśmy na niego
          uwagę. Także nauka tego jest żmudna i rzeczywiście trzeba wytrwałości i
          cierpliwości- czego wam życzę. No i oczywiście każde dziecko uczy się w swoim
          tempie ( jak dorosły zresztą) albo jest po prostu małym leniuszkiem.
          Nie zamartwiajcie się więc na zapas. Powodzenia w nauce maluszków.
          • ikaes Re: pokazywanie gdzie jest 26.03.07, 12:56

Basia ma 9 miesięcy i od niedwana reaguje na imię,natomiast na gdzie jest nie
            reaguje. Jej starszy brat zaczął pokazywać gdzie jest jak miał 10 miesięcy,
            zaczął od szafy i krawatów (ciągle do niej podbiegał i gapił się na krawaty, a
            ja cały czas mówiłam , że to są krawaty). NPotem pokazywał gdzie jest małpka i
            wujek, a gdzie jest mama i tata dłuuuuugo potem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka