Dodaj do ulubionych

Rożek potrzebny czy nie?

21.04.07, 14:55
Witam jestem w trakcie kompletowania wyprawki dla dzidzi, która ma sie
pojawić z początkiem czerwca Zastanawiam się czy warto zakupić rożek dla
malucha i czy czesto z takiego zakupu korzystałyście drogie mamy? a jeśli
kupić to jaki taki zwykły czy z wkładem kokosowym lub innym? Proszę o
odpowiedź dziękuje smile
Obserwuj wątek
    • miwu3 Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 15:06
      ja korzystałam z rożka w szpitalu. w domu tylko na początku - potem raczej kocyk
    • anmod Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 15:31
      Ja prawie wcale nie używałam. Jedynie do czego go wykorzystałam to rozłożony na
      dno wózka albo jako podpórka pod plecki jak Mały spał na boku.
      Do przykrywania zdecydowanie lepsze dla mnie cienkie kocyki. Mam 5 w ciągłym
      użyciu.
      POzdrawiam przyszłą Mamuśkę
    • piem3 Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 15:36
      KORZYSTAŁAM Z ROŻKA W SZPITALU I PO SZPITALU - JAK SZLIŚMY DO KOGOŚ W GOŚCI.
      MOIM ZDANIEM TO BARDZO PRZYDATNA RZECZ. NAWET SIĘ ZASTANAWIAŁAM CZY NIE KUPIĆ
      DRUGIEGO. TERAZ DZIDZIA MA 4.5 MIESIĄCA I JUŻ DO ROŻKA SIĘ NIE MIEŚCI, ALE DO
      DRUGIEGO MIESIĄCA SPOKOJNIE GO W NIM NOSIŁAM.
      JA MIAŁAM ZWYKŁY BEZ WKŁADU.
      POZDRAWIAM
      • majas11 Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 15:45
        Ja też często używałam - zamiast kołderki, czasem do wózka na spacer. Ola też
        znacznie lepiej i dłużej spała jak była zawinięta w rożek, niż tylko czymś
        przykryta. Teraz ma 9 m-cy i też czsem ją przykrywam.
        Pozdrawiam.

• majas11 Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 15:46
      A,i mam taki zwykły, bez wkładów.
    • nikelpigel Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 15:46
      Ja jestem za. Sama zastanawiałam sie czy warto go kupowac, nawet byłam przeciw.
      Dostałam jednak dwa w prezencie i jestem bardzo zadowolona. Do zawijania
      dziecka uzywałam ich bardzo krótko, ale teraz słuza mi jako kołderki do spania,
      wkłady do wózka i kocyki do lezenia.
    • akerl Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 15:50
      ja tez bardzo krotko uzywalam zgodnie z jego przeznaczeniem,teraz maly na nim
      lezy na golaska,albo klade na materacyk w lozeczku.A kupilam najzwyklejszy
      • kasia191273 Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 15:59
        nie miałam, bo za granicą nie znają tego wynalazku, i obyło się bez
    • jmama Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 16:16
      Używałam w szpitalu a potem przez jakis czas moja córeczka w nim spała, teraz
      używam go zamiast kocyka.
      • ambrozja Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 16:59
        W ogóle nie miałam, od poczatku używałam tylko kocyków róznej grubosci które
        doskonale się sprawdziły. Mój syn od urodzenia miał jakas awersje do ciasnego
        zawijania choc większosc dzieci to lubi .
    • nataliak9 Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 17:03
      ja polecam. moja coreczka bradzo go lubi i mam wrazenie ze dłuzej w min spi,
      niz pod kocykiem. mam z usztywnieniem okosowym.
    • kar.ola123 Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 17:20
      ja dostalam w prezencie; uzywalam na poczatku do nocnych karmien (zeby bylo
      cieplutko po wyjeciu spod kolderki); wyjelam usztywnienie kokosowe i uzywalam
      po prostu tak samo, jak bym zawilala w kocyk, wiec kocyk tez by wystarczyl
      • mamaigorka2007 Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 17:34
        do 2 miesiąca bardzo się sprzydał - usztywniany, a drugi bez wkładu dostałam w
        prezencie i mały spi na nim w wózeczku
    • natemi Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 17:47
      Ja sobie bardzo chwalę. Moja córeczka lubi być, może nie ściśnięta, ale
      opatulona i rożek świetnie się sprawdził. Mam dwa bez usztywnień, zwykłe
      bawełniane i jestem z nich zadowolona. Polecam.
    • yoggi87 Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 17:57
      Ja mialam dwa i oba sie przydaly, jak jeden zostal "ulany" to wyciagalam drugi
      a pirwszy do prania, i tak w kolko codziennie wink
      Dlugo nie byl potrzebny, ale miesiac napewno.
      O wiele latwiej nosic noworodka w rozku no i on sam czuje sie bezpieczniej taki
      owiniety.
      Miesiac uzywalam, a kolejny miesiac jeszcze po kapaniu, niunia sie w nim grzala
      i ciagnela cyca, uwazam, ze warto, nawet i dwa miec.
    • jk3377 wg mnie tak ale usztywniony bardzo i wiazany 21.04.07, 18:05
      a nie tylko rzepy...lepiej i stabilniej i pewniej nosi sie dziecko a tatus nie
      ma obaw przy tym...ja kupilam z usztywnienem piankowym ale dokupilam dodatkowo
      kokosowe i jest super.
      • joka772 Re: wg mnie tak ale usztywniony bardzo i wiazany 21.04.07, 18:57
        ja używałam z wkładką kokosowa i uważam że jest świetny. mały przez pierwsze 6
        tygodni był w kaftaniku i pampersie a nóżki miał owinięte w pieluszkę, no i
        leżal sobie w rozku, było mu ciepło i bezpiecznie. wkład kokosowy jest super,
        usztywnia plecki, bezpieczniej i pewniej bierzzesz dziecko, co w nocy jak
        człowiek nie dośpi i bardzo boli kręgosłup jest trudne, a wiadomo jak łatwo
        można nieumyślnie zrobić krzywdę takiemu maleństwu. Po jakimś czasie Młody
        wyrósł z rożka, przestał sie mieścić, zaczęłam zakładać mu śpiochy na nóżki i
        rożek nie był juz potrzebny.
        wydaje mi się, że najlepiej mieć 2 rożki, w jednym dziecko a drugi schnie po praniu.
        Pozdrawiam!
    • rozanamama Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 19:00
      potrzebny, nawet 2.
    • papiki Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 19:11
      ja miałam rożek z wkładem kokosowym. Oprócz zapięcia na rzepy (które okazały
      się lipne, bo jak córka się wierciła i wyginała, po prostu puszczały) był
      dodatkowo wiązany. Bardzo mi pomógł w noszeniu dziecka na rękach, ponieważ moja
      córka jest pierwszym malutkim dzieckiem jakie przyszło mi wziąć na ręce. Jedna
      wada - w ciągu dwóch mies używania włókna kokosowe się rozluźniły i teraz rożek
      nie różni się chyba niczym od tych bez usztywniacza.
      • abcd777 Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 20:34
        A ja uwazam, ze wcale nie jest potrzebny.Po co krępować dziecko, zawijając je,
        bez sensu. Ja dostalam co prawda w prezencie,choc bardzo nie chcialam, ale coz,
        lezal w szufladzie 4 miesiace, teraz czasem wkadam go do wozka jako
        materacyk,ale mozna sie bez tego obyc!
        • zona_mi Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 23:39
          > Po co krępować dziecko, zawijając je, bez sensu.

Zupełnie sporo dzieci lubi kiedy się je ciasno otula - w brzuchu mamy wcale nie
          miały miejsca na machanie rękami i nogami, pod koniec oczywiście smile

Osobiście jednak jestem zdania, że do tego wystarczy kocyk - moje dzieci
          obeszły się bez rożków, nawet nie przyszło mi do głowy, aby je kupować.
    • ankanow1 na pierwsze 1,5 mies. chyba że... 21.04.07, 20:59
      masz małe dziecko--to na dłużej
      Oto mój kochany Szymonek
    • basiagorska Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 21:15
      mi polecila kolezanka rożek i kupilam ale wcale go nie lubilam. moja dzidzia
      wolala kocyki i inne troche mniej krepujace okrycia. moj maz na poczatku z
      tydzien usypial w rozku ale ja zawsze krzyczalam do niego " wyrzuc ten glupi
      rożek bo mala go nie lubi" smile)) poza tym jakis taki maly kontakt jest z
      dzieckim jak jest w rożku. nazwalabym go malo przytulnym.
    • katarinaa77 Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 22:57
      u nas bardzo się przydał, szczególnie w pierwszych dniach po przyjściu do domu.
      łatwiej nam było córcię nosić i tulić. dla nas rewelacja. polecam smile
    • paku4 Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 23:16
      ogólnie się przydaje ,choć ja ze swojego wyjełam wkład kokosowy ,bo mnie
      denerwował , w ogóle przez to "nie czułam" dziecka, poza tym zwroć uwagę na
      grubość, bo niektóre są jakby ocieplane.Ja ,pierwszemu synkowi, który urodził
      sie latem kupiłam ten grubszy , więc zalewał sie w nim potem,bo ogólnie lubił
      raczej chłod, drugiemu kupiłam ten cieńszy(a urodził sie zimą) ale on dla
      odmiany lubił ciepelkosmile)
    • 5_zona_grabarza Re: Rożek potrzebny czy nie? 21.04.07, 23:55
      Ja miałam i bardzo sobie chwaliłam, mały też nie narzekałsmile)) Używałam ok. 2
      miesięcy, potem już się nie mieścił, teraz czasami służy jako kołderka. Z tym,
      że rodziłam w grudniu. Myślę, że na lato można sobie ten zakup darować.
      Pozdrawiam i życzę szczęśliwego rozwiązaniasmile
      • pinkap Re: Rożek potrzebny czy nie? 22.04.07, 00:44
        U nas bardziej sprawdzil sie kocyk niz rozek.
    • kita_76 Re: Rożek potrzebny czy nie? 22.04.07, 07:34
      U nas sie kompletnie nie przydal, mala od poczatku sie wykopywala ze
      wszystkiego, z rozka rowniez, nie lubila po prostu byc skrepowana, ale u nas to
      pewnie przez wzmozone napiecie, ale wiem ze wiekszosc dzieci lubi byc
      opatulone, powinnas chyba sie zaopatrzyc na wszelki wypadek,
      pzd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka