aga0107 24.04.07, 21:37 witam. Od którego tyg. można zacząć nosić dziecko w nosidełku ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piem3 Re: od kiedy nosidełko 24.04.07, 21:48 na nosidełkach pisze,że od trzeciego miesiąca. Mojego dzidzię właśnie w tym czasie zaczęłam przyzwyczajać do nosidełka. Teraz lubi takie spacerki, ale bardzo krótko ponieważ przysypia Odpowiedz Link Zgłoś
anilewe2212 Re: od kiedy nosidełko 24.04.07, 21:52 moj synek ma 4 miesiące i dopiero teraz zaczelam go nosic w nosidelku. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: od kiedy nosidełko 24.04.07, 21:50 sa nosidla od 3 miesiaca zycia i takie od 6 miesiaca, ale lekarze, i wszyscy tego typu podobni mowia ze dziecka w 3 miesiacu ni epowino sie nosic w nosidle, mozna dopiero od ok 6 msc, i wedlug mnie maja racje, dziecko w nosidle powinno zasiasc gdy umie siedziec, sztywno trzyma glowe, i prosto sie trzyma\\ dla malucha lepsza zdecydowanie chusta lub wo\zek Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: od kiedy nosidełko 24.04.07, 22:18 sa tez nosidelka, w ktorych mozna nosic dzieci od urodzenia. mieszkam w szwajcarii i tutaj lekarze do noszenia dzieci od poczatku zalecaja chusty (dlugie, wiazane) lub nosidelko baby bjoer. np. takie www.tanimarket.pl/go/_info/?id=3540 w ogole w szwajcarii na nosidelko mowi sie bjoern, bo to tutaj najpopularniejsze nosidelko i innych malo kto uzywa. babel chodzil z nami na spacery w takim nosidelku odkad skonczyl miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś
olik35 Re: od kiedy nosidełko 25.04.07, 17:12 Zgadzam sie z toba w 100%. Ja mieszkam w Hiszpanii i uzywalam od poczatku (od 1 miesiaca) wlasnie nosidelka Bjoern. Mala ma teraz 7 miesiecy i nadal je uzywam. Bardzo wygodne Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: od kiedy nosidełko 25.04.07, 21:03 Kazde nosidelko jest inne i na kazdym napisane jest od ktorego miesiaca mozna w nim nosic dziecko. Ja rowniez zakupilam takie, ktore zaprojektowane jest dla dzieci od urodznia. Odpowiedz Link Zgłoś
aghatta1 Re: od kiedy nosidełko 25.04.07, 22:17 w Polsce pediatrzy odradzaja noszenie w nosidełkach. My nosilismy synka od ok 4 miesiąca przez ok miesiąc. Po prostu nie miałam siły nosic go dłużej na rękach. Ale Pan ortopeda zdecydowanie zabronił nosidełek i chodzików. Tak samo mówił dobry pediatra z programu Mamo to ja na TVN Style. Moim skromnym zdaniem majarację, albo chusta, albo ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: od kiedy nosidełko 26.04.07, 00:01 hm, nosidelko nosidelku nierowne. w szwajcarii mamy nosza dzieci od urodzenia w nosidelkach bjoern i lekarze tez polecaja wlasnie te. albo chuste. jakos nie zauwazylam, zeby byli narodem kalek i nie sadze tez, zeby wszyscy szwajcarscy pediatrzy byli idiotami. Odpowiedz Link Zgłoś
agat66 Re: od kiedy nosidełko 28.04.07, 12:16 DOBRY PEDIATRA z tv style? chyba żartujesz? ten facet sadzał swoje dzieciaki an nocnik, gdy niały po 7 miesiecy! Odpowiedz Link Zgłoś
pikolakszpak Re: od kiedy nosidełko 28.04.07, 12:51 no i co z tego ze sadzał na nocnik jak miały 7 miesięcy? Widzocznie uznał, że już może to zrobić, w końcy jako lekarz wiedział co robi... Dziwny argument. Ja mam konktakt z wieloma fizjoterapeutami i absolutnie każdy z nich odradzał stanowczo używanie nosidelek. Chusty ok, nosidełko tylko w ostateczności i na krótko. A co do tego fizoterapeuty z tvn style- kazdy z tych fizjo, z którymi ja mam kontakt ( a uwierzcie mi że nie jest to jedna czy dwie osoby, tylko co miesiąc inna grupa w różnym wieku i po różnych szkołach)BARDZO go ceni. Więc ja wierzę IM a nie producentom nosidełek i córki do żadnego nie wkładam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: od nigdy 28.04.07, 14:53 Nosidelko takie jak Bjorn jest niezdrowe. Moze powodowac bardzo bolesna wade kregoslupa. to ze jest dopuszczone do sprzedazy i jest na nim napisane ze mozna uzywac od 3 miesiaca nie znaczy ze jest dobre (chodziki tez sa w sprzedazy w Polsce np ale w Kanadzie sa zabronone z powodu szkod jakie moga wyrzadzic rozwijajacemu sie kregoslupowi). Jesli chcesz nosic malenkie dziecko to polecam chuste typu sling jak hotsing: store.attachedtobaby.com/Categories/Manufacturer-Types/Hotslings-Pouches.aspx albo sling kolkowy: store.attachedtobaby.com/Categories/Baby-Carriers/Baby-Slings.aspx albo chuste wiazana i dziecko w pozycji kolyskowej: store.attachedtobaby.com/Categories/Baby-Carriers/Baby-Wraps.aspx dla dziecka ktore samodzielnie trzyma juz glowe mozesz uzyc wszystkich wymienionych i wlozyc dziecko w pozycji horyzontalnej ale nie przydem do swiata. Polecam tez forum chustowe: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44603 i artykul o szkodliwosci nosidel typu bjorn: www.continuum-concept.org/reading/spinalStress.html w skrocie noszenie w pozycji "na sztorc" w nosidlach nie jest dobre dla kregoslupa dziecka, ktore nie ma jeszcze wyksztalconych lordoz szyjnej (ksztaltuje sie jak dziecko zaczyna podciagac samo glowke) i ledzwiowej (jak zaczyna raczkowac). W tym artykule, ktory podalam wyzej facet uwaza, ze najlepsza dla malego dziecka jest pozycja kolyskowa, tak naturalnie nosi sie malenkie dziecko na rekach i ze najlepsze dla takiego malego sa chusty typu sling. Kaska Odpowiedz Link Zgłoś