Dodaj do ulubionych

Zapalenie oskrzeli

27.04.07, 09:20
Czy Wasze dzieci miały zapalenie oskrzeli w wieku 6 m-cy? Jak sobie z tym
poradziły? Ja bardo się tym przejmuję i nie wiem jak mogę pomóc synkowi.

Proszę o rady.
mona_111
Obserwuj wątek
    • angela100 Re: Zapalenie oskrzeli 27.04.07, 09:49
      Mój synek miał zapalenie oskrzeli w wieku 7 mcy. Gorączkował, straszny kaszel,
      katar... Na dodatek dokuczały ząbki. Niestety, nie chciał przyjmować
      antybiotyku doustnie (wymiotował) i skończyło się na zastrzykach. Innego
      wyjścia nie było.... Ale przeszło i uważam, ze dzielnie to wszystko zniósł...
      Pozdrawiam
      • dragonia Re: Zapalenie oskrzeli 27.04.07, 10:03
        My właśnie przeszliśmy (jeszcze mamy końcowkę terapii) obturacyjne zapalenie
        oskrzeli. Maluchy gorączki nie miały w ogóle ale katar i okropny kaszel,
        początkowo problemy z oddychaniem przez flegmę.Wcześniej nie chorowały. U nas
        poczatkowo podawaliśmy flegaminę i wit. c, potem jeszcze eurespal, ale
        zdecydowana poprawa przyszła po inhalacjach z nebulizatora z berodualu (lek
        rozszerzający oskrzela) i pulmicortu (lek przeciwzapalny). W międzyczasie
        wciśnięto nam również antybiotyk amotaks. Inny pediatra jednak stwierdził, że w
        wielu przypadkach da się uniknąć antybiotyku przy zapaleniu oskrzeli, ale
        trzeba uważnie obserwować i badać jak to wygląda osłuchowo.
        Aha ważne jest tez oklepywanie, pół godziny do godziny po podaniu syropu
        wykrztuśnego, oklepuje się ręką w łódeczkę w plecy dziecka ułozonego lekko
        głowa w dół, oklepywanie ma być mocne, wręcz jak nam to pokazano w przychodni
        to bałam się że zrobię dziecku krzywdę. I tak oklepywac kilka razy dziennie.
        No i ciągle odciagać co się da fridą.
        U nas choroba trwała w sumoie 3 tygodnie - przeszliśmy przez różne stadia.
        Teraz wiemy co robić ale co przeszlismy przy chorej dwójce to tylko my wiemy...

Najgorzej jest patzreć jak się taki maluszek męczy, wysmarkać sie nie może, ani
        odchrząknąc i wypluć jak dorosły.
    • ankab29 Re: Zapalenie oskrzeli 27.04.07, 09:53
      Moj synek mial zapalenie oskrzeli dokladnie w tym wieku. Poczatki prawie bez
      objawow...marudzenie, mniejszy apetyt, stan podgoraczkowy przez 3 dni.
      Myslalam, ze to zabkowanie...az z godziny na godzine skoczyla temperatura do 39
      i niczym nie udawalo sie jej obnizyc, synek zaczal zwracac. Pedem do
      lekarza.Stan zapalny rozwinal sie bardzo szybko i wyladowalismy w szpitalusad
      Antybiotyk przez 10 dni dozylnie, leki...leki...Doszedl do siebie po ok 3
      tygodniach.Takie male dzieci potrzebuja troche czasu, zeby "dojsc do formy" po
      chorobie. Teraz wiem, ze przeziebilam go przez zafundowanie mu czestej zmiany
      temperatur- wybralam sie z nim w listopadzie na rejs po miescie - z auta, do
      sklepu, do auta, na poczte...itd. No i go zalatwilamsad Zycze zdrowka dla
      Twojego Bobasasmile
    • mona_111 Re: Zapalenie oskrzeli 27.04.07, 10:50
      Dziękuje za odpowiedzi. Widzę, że będę musiała ubroić się w cirpliwość i
      trzymać kciuki za mojego synka. Mam nadzieje, że szybko dojdzie do siebie.

Waszych pociechom też życzę dużo zdrowia.
      mona_111
      • patrycjamamakuby Re: Zapalenie oskrzeli 27.04.07, 14:33
        polecam- naprawde zapytaj sie lekarza o inhalacje, bedzie dobrze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka