mona_111 27.04.07, 09:20 Czy Wasze dzieci miały zapalenie oskrzeli w wieku 6 m-cy? Jak sobie z tym poradziły? Ja bardo się tym przejmuję i nie wiem jak mogę pomóc synkowi. Proszę o rady. mona_111 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angela100 Re: Zapalenie oskrzeli 27.04.07, 09:49 Mój synek miał zapalenie oskrzeli w wieku 7 mcy. Gorączkował, straszny kaszel, katar... Na dodatek dokuczały ząbki. Niestety, nie chciał przyjmować antybiotyku doustnie (wymiotował) i skończyło się na zastrzykach. Innego wyjścia nie było.... Ale przeszło i uważam, ze dzielnie to wszystko zniósł... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dragonia Re: Zapalenie oskrzeli 27.04.07, 10:03 My właśnie przeszliśmy (jeszcze mamy końcowkę terapii) obturacyjne zapalenie oskrzeli. Maluchy gorączki nie miały w ogóle ale katar i okropny kaszel, początkowo problemy z oddychaniem przez flegmę.Wcześniej nie chorowały. U nas poczatkowo podawaliśmy flegaminę i wit. c, potem jeszcze eurespal, ale zdecydowana poprawa przyszła po inhalacjach z nebulizatora z berodualu (lek rozszerzający oskrzela) i pulmicortu (lek przeciwzapalny). W międzyczasie wciśnięto nam również antybiotyk amotaks. Inny pediatra jednak stwierdził, że w wielu przypadkach da się uniknąć antybiotyku przy zapaleniu oskrzeli, ale trzeba uważnie obserwować i badać jak to wygląda osłuchowo. Aha ważne jest tez oklepywanie, pół godziny do godziny po podaniu syropu wykrztuśnego, oklepuje się ręką w łódeczkę w plecy dziecka ułozonego lekko głowa w dół, oklepywanie ma być mocne, wręcz jak nam to pokazano w przychodni to bałam się że zrobię dziecku krzywdę. I tak oklepywac kilka razy dziennie. No i ciągle odciagać co się da fridą. U nas choroba trwała w sumoie 3 tygodnie - przeszliśmy przez różne stadia. Teraz wiemy co robić ale co przeszlismy przy chorej dwójce to tylko my wiemy... Najgorzej jest patzreć jak się taki maluszek męczy, wysmarkać sie nie może, ani odchrząknąc i wypluć jak dorosły. Odpowiedz Link Zgłoś
ankab29 Re: Zapalenie oskrzeli 27.04.07, 09:53 Moj synek mial zapalenie oskrzeli dokladnie w tym wieku. Poczatki prawie bez objawow...marudzenie, mniejszy apetyt, stan podgoraczkowy przez 3 dni. Myslalam, ze to zabkowanie...az z godziny na godzine skoczyla temperatura do 39 i niczym nie udawalo sie jej obnizyc, synek zaczal zwracac. Pedem do lekarza.Stan zapalny rozwinal sie bardzo szybko i wyladowalismy w szpitalu Antybiotyk przez 10 dni dozylnie, leki...leki...Doszedl do siebie po ok 3 tygodniach.Takie male dzieci potrzebuja troche czasu, zeby "dojsc do formy" po chorobie. Teraz wiem, ze przeziebilam go przez zafundowanie mu czestej zmiany temperatur- wybralam sie z nim w listopadzie na rejs po miescie - z auta, do sklepu, do auta, na poczte...itd. No i go zalatwilam Zycze zdrowka dla Twojego Bobasa Odpowiedz Link Zgłoś
mona_111 Re: Zapalenie oskrzeli 27.04.07, 10:50 Dziękuje za odpowiedzi. Widzę, że będę musiała ubroić się w cirpliwość i trzymać kciuki za mojego synka. Mam nadzieje, że szybko dojdzie do siebie. Waszych pociechom też życzę dużo zdrowia. mona_111 Odpowiedz Link Zgłoś
patrycjamamakuby Re: Zapalenie oskrzeli 27.04.07, 14:33 polecam- naprawde zapytaj sie lekarza o inhalacje, bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś