angelik1 12.05.07, 20:43 Mój synek zaksztusił się śliną. Mam pytanie-co zrobić następnym razem? Klepanie po plecach niezbyt pomagało i trochę się wystraszyłam.Chcialabym wiedzieć na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania2613 Re: zaksztuszenie 12.05.07, 21:02 jak moja sie zakrztusi to daje ja do pionu i rece do gory Odpowiedz Link Zgłoś
palantunio2 Re: zaksztuszenie 12.05.07, 21:49 brawo!daj dziecko do pionu, żeby mu głębiej wleciało! Znasz jeszcze jakieś starożytne metody rodem od wiejskiego znachora? Małe dziecko weź na rękę przechyl głową w dół i poklep po plecach. Spróbuj poćwiczyć zanim się naprawdę zakrztusi Odpowiedz Link Zgłoś
ania2613 Re: zaksztuszenie 13.05.07, 06:46 sama sproboj wziac na jedna reke 8kg dziecko a druga poklepac,powodzenia zycze,chyba ze kulturystyke trenujesz Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: zaksztuszenie 13.05.07, 07:48 Ta sztuka udaje mi sie nawet z 15-kilogramowym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
luna991 Re: zaksztuszenie 13.05.07, 12:37 Zgadzam się z poprzedniczką-metoda,którą opisała jest prawidłowa i tak właśnie należy postąpić może trochę niedokładnie napisała gdyż małe dziecko dasz rade położyć na ręku natomiast większe należy po prostu ułatwiając sobie zadanie położyć na nodze i lekko skierować jego głowę do dołu.Klepać należy plecki po bokach od dołu ku górze,nigdy odwrotnie i pamiętać aby klepać po bokach a nie po kręgosłupie.Ja stosuję tę metodę i pomaga zawsze...Teraz gdy mała ma ponad rok po prostu szybko ją biorę,sama siadam a ją układam na nodze.Jest wygodnie i nie trzeba być kulturystą,ja ważę zaledwie 49 kg.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iws Re: zaksztuszenie 12.05.07, 21:54 zapoznaj sie z linkiem - instrukcja co robic przy zakrztuszeniu www.podkarpacie.straz.pl/zachl_zakrzt.html#zakrztuszenie Odpowiedz Link Zgłoś
ulfa Re: zaksztuszenie 13.05.07, 12:52 Kładziesz malucha na brzuchu, głowa niżej niż reszta ciała i klepiesz w plecy. Dosyć mocno oklepujesz. Odpowiedz Link Zgłoś