Dodaj do ulubionych

Czyszczenie zębów

16.05.07, 22:56
Mam problem z czyszczeniem zębów wieczorem po jedzeniu bo mój 10 miesieczny
synek zazwyczaj zasypia od razu przy butelce nie chce go wybudzać myciem
ząbków a może powinnam? Jeżeli nie zasypia od razu to myje mu zwykłą wodą i
taką szczoteczką zakładaną na palec, on ma już 6 ząbków i kolejne w drodze.
Podaje mu też fluor od kilku dni ponoć powinno sie dawać od 6 miesiąca ale ja
nie wiedziałam o tym.
Obserwuj wątek
    • ela.bory Re: Czyszczenie zębów 17.05.07, 07:12
      Co? Fluor?
      Ja nigdy nie słyszałam o tym! Moja ma 10 mies. i 5 zębów. Myję jej szczoteczką
      silikonową i rumiankiem. Oglądałam w programie "Mamo to ja" na tvn style, było o
      higienie pierwszych ząbków, ale nic o fluorze. Ciekawe. Ale ja nie podaję. Nikt
      mi o czymś takim nie mówił.
      A propos Twojego problemu, może za późno dziecko karmisz i kąpiesz. Ja zawsze
      robię tak: Po 19tej kąpię. Potem, ok. 20tej mleko, potem sobie jeszcze z nami
      siedzi i ok. 21 spać.
      • denea Re: Czyszczenie zębów 17.05.07, 07:54
        Moja dentystka mówiła, że nie ma potwierdzonych badań, że fluor jest skuteczny.
        Ona daje swojej córce i dziecko ma zdrowe zęby mimo upodobania do słodkich
        herbatek w nocy, ale nie wiadomo czy to fluor czy taka jej uroda wink Ale
        zrozumiałam, że to raczej dla starszych dzieci, muszę się dopytać jak pójdę.
        Co do mycia - mój też często zasypia przy butelce, więc sobie odpuściłam i zęby
        myję mu zaraz po kąpieli, żeby go potem nie szarpać. Zwłaszcza że jeszcze go
        dokarmiam na śpiku, bo inaczej by się budził z głodu nad ranem. Zawsze po butli
        daję mu jeszcze wody na przepłukanie buzi, zawsze to coś...
        • sulimo3 Re: Czyszczenie zębów 17.05.07, 08:28
          Ostatnio jak byłam u doktur to spytałam się o fluor bo wyczytałam o nim w
          poradniku i ona na to żę praktykuje sie podawanie od 6 miesiaca zycia ale jakbym
          nie spytala to by mi nie przepisala recepty. Małego nie kąpie za pózno on
          poprostu lubi zasypiac przy butelce, teraz kąpie go około 20, wcześniej robiłam
          to o 19 ale to było dla niego za wcześnie.
          • denea Re: Czyszczenie zębów 17.05.07, 09:08
            To tak jak mój smile I więcej wtedy zjada, i spokojniej i po prostu łatwiej mi
            pozwolić mu tak zasnąć niż się najpierw z nim szarpać żeby zjadł, a potem żeby
            zasnął.
    • gosia.t1 Re: Czyszczenie zębów 17.05.07, 09:28
      mam dokladnie taki sam problem jak Ty,tez zasypia,wtedy nie budze malej, ale
      jak nie spi to szybko umyje pasta nenedent baby (bez fluoru), mala wtedy jest
      rozbudzona, napije sie troszke wody (czasem mleka i wtedy czyszczenie mija sie
      z celem) i spi do rana. mala ma 4 zęby, piąty chyba idzie. Ząbki myje jej 2
      razy dziennie: rano po kaszce no i jak sie udaje to wieczorem. smile
    • yoggi87 Re: Czyszczenie zębów 17.05.07, 09:31
      Moja mala jeszcz zabkow ie ma, ale zawsze przecieram jej buzke, rano cebionem
      (zeby plesniawki nie wrocily) a wieczorem zmoczona w wodzie pieluszka podczas
      kapieli, potem i tak wcina kache i zasypie od razu, wiec juz nie myje.
    • lipkar Re: Czyszczenie zębów 17.05.07, 10:09
      Mój synek ma 12 mcy , od 2 mcy myję mu ząbki raz dziennie, po wieczornej butli,
      szczoteczką przeznaczoną dla maluchów oraz pastą Colgete 0-2lat, na początku
      przysypiał przy butli ale go budziłam, teraz sam czeka na szczotkowanie i chyba
      to lubi, a jak wychodzą mu nowe ząbki to widać , że delikatny masaż szczotką
      przynosi mu ulgę.Pozdrawiam.
      • ankab29 do lipkar 17.05.07, 12:13
        hej, mój synek tez ma 12 miesięcy ale conajmniej od 2 miesięcy próbuję bez
        skutku mycia ząbków. Kupiłam silikonową szczoteczke zakładana na palec a mój
        syn jak tylko ja zobaczy to zaciska buzię. Każda próba włożenia szczoteczki
        kończy się wybuchem buntu...Podpowiedz mi prosze jak nakłoniłaś swoje Dziecko
        do silikonowej szczoteczki? Może sukces to ta pasta, której używasz?Będę
        wdzięczna za odpowiedźsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka