Dodaj do ulubionych

za tydzien rok i waga 8 kg :(

30.05.07, 13:56
Moj synek, za tydzien skonczy roczek i wazy... 8,04 kg (waga ur. 3 260) . Jest
bardzo zywy, raczkuje jak szalony a od poltora tygodnia chodzi. Od urodzenia
ani razy nie mial kolki, bolu brzuszka, zaparcia, slowem wszystko jest super,
nawet wyglada super, tylko ta waga sad fakt, ze je znacznie mniej niz jego
rowiesnicy, ale przeciez nie moge go zmusic, by jadl wiecej. po kilkunastu
lyzeczkach najada sie i wtedy nie ma mowy o dalszym karmieniu. mysle nad
zwiekszeniem kalorycznosci jego jedzonka. co moglabym mu dodac do jedzonka, by
objetosciowo nie bylo wiecej, ale zeby troszeczke go podtuczyc? moze macie
jakies doswiadczenia w tej kwestii?
Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi.
Mama Ania
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 13:58
      moja ma 6,5 miesiaca wazy 8 kilo, ale dla mnie to akurat za duzo

daj kaszki i kleiki, na podtuczenie
      • tolka11 Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 14:13
        Spisuj sobie ile i czego zjada w ciągu dnia. Może taka jego uroda.Dam ci
        przykład: córka 4 kg na roczek 8 kg - teraz 9 lat 145 cm i 22 kg; syn 880 gr na
        roczek 12 kg; córka [34 t.c.] 3 kg na pół roczku 8,5 kg. To wszystko moje
        dzieci. Każde inne. Liczy się rozwój, wyniki badań krwi, to czy rosnie.
        Powodzenia.
      • magda_m Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 14:17
        a jak wysoki jest synek? moj jest dosyc duzy 80 cm i 10 kg wagi. jesli rozwija
        sie dobrze, to lepiej nie podtuczaj. jak patrze na mojego synka i synka
        znajomych (mlodszy od mojego o 3 miesiace) to wygladaja jak flip i flap (moj to
        ten chudy wink). wazne, zeby malucha dobrze odzywiac, dostarczac mu niezbednych
        skladnikow do rozwoju. ja rozmyslnie nie daje kaszek, zreszta tutejsi lekarze
        (Belgia) sa przerazeni tym, co polskie mamy daja swoim dzieciom. uwazaja, ze to
        jest bezwartosciowe i tuczace jedzenie (te kaszki i kleiki). zreszta jeszcze
        wez pod uwage fakt, ze teraz maluch jest bardzo ruchliwy i to normalne, ze juz
        nie jest taki pulchny jak byl (jesli byl wink) kilka miesiecy temu.
        • liwilla1 Re: Vincent ma 75/76 cm 30.05.07, 14:36
          jest zgrabny, ma doleczki na lokietkach i kolankach. tylko w siatce centylowej
          sie nie miesci sad
    • benignusia Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 14:44
      moja córa tuż przed rokiem miała 8,400 a waga urodzeniowa 3.750!!nosiła ciuchy
      80-86,była żywa raczkowała....wszedzie jej pełno.jest na 25 centylu....albo
      20....trudno,co zrobić.my nie należymy do najchudszych więc dodatkowo nas to
      dziwi,ale lekarko powiedziała ze jak sie w siatce centylowej miesci to okwinki
      jest alergikiem,a to podobno ważne,takie dzieci przeważnie są lżejsze....
      • mlubik Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 15:10
        Witam! nie masz co sie przejmować, każde dziecko rozwija sie w swoim
        tempie smile) mój skończył 3 dni temu roczek i wczoraj został zważony i
        zmierzony:10,6kg i 80cm smile waga urodzeniowa 3780g i 59cm długości
      • ikaes Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 15:13

Lekarka mówiła mi, że takim dzieciom należy dawać więcej kaszki ryżowej, ale
        jeżeli Vini nie chce jeść, to w niego nie wmusisz. Inna lekarka z kolei mi
        mowiła, że ta kaszka ryżowa to nic w sobie nie ma, tylko tuczy,.
        Moja Basia ma 11 miesięcy i waży 9,5 kg przy wzroście 78 cm. Tylko, że ona od
        stycznia przytyła niecały kilogram. I lekarka nic w tym złego nie widziała. Ale
        za to urosła aż 5 cm. A może po prostu w styczniu miała bardziej zasikanego
        pampersa? smile
        • ikaes Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 15:14

a moja siostra idąc do I klasy ważyła 14 kg, ale ona do dzisiaj jest szczupła.
    • zebra12 Jeśli jest taki jak moja córka... 30.05.07, 15:32
      to nic nie da kaloryzowanie posiłków. Będzie jadł jeszcze mniej! Dziś moja córa
      ma 7 lat, waży 20 kg. Jest zdrowa!
    • yummy_mummy2 Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 15:35
      Eh,a moja corka ma dopiero 3,5 mieisaca a wazy juz prawie 7 kg( waga urodzeniowa
      2,8kg). A karmie ja tylko z piersi..
      • liwilla1 Re:yummy 30.05.07, 16:56
        "dziekuje" za ten post. fajnie, ze Twoja corka wazy prawie tyle samo co moj
        roczny syn, tylko nie rozumiem po co akurat chwalisz sie tym tutaj? i bez tej
        fenomenalnej informacji jest mi dosyc smutno sad
      • deela 7 kk na 3,5 m-ca? to kruszynka! 30.05.07, 18:29
        moj ma 3 m-ce a wazy 12,5 kg
        i tez karmie tylko piersia
    • agnieszka13_1975 Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 15:44
      Witaj, możemy podać sobie ręce, moja córka na roczek ważyła 8130 , waga
      urodzeniowa 2900. Niektóre dzieci nie sa krąglutkie jak paróweczka i należy się
      z tym pogodzić. Jeżeli widzisz że synek jest pogodny i szczęśliwy to po co sie
      martwić przyjdzie czas że nabierze masy i będzie jadł jak opętany. Moja córka ma
      teraz 16 m-cy i waży 8730, jest po prostu drobnym dzieckiem. Zewsząd słyszę; "
      jaka ona drobniutka" - taka jest i taka jej uroda. Z drugiej strony jak widzę
      dzieci otyłe to jestem szczęśliwa, że moja jest taka drobna. Głowa do góry.
      • liwilla1 Re: ja jestem tez szczuplutka :) 30.05.07, 16:53
        ale juz mi kiedys lekarka zarzucila, ze dziecko "wyglada na wyglodzone"...
        wszystko z Vinim jest swietnie, tylko ta cholerna waga daje mi sie we znaki sad
        • ika92 Re: ja jestem tez szczuplutka :) 31.05.07, 11:43
          Moja córcia ma 10 miesięcy i waży 6870 kg, lekarze twierdzą, zę ona taka jest
          jest i zawsze bedzie szczupła.Poza tym jest bardzo kontaktowa i zywa, więc
          rozwija się prawidłowo, ale i tak mam wcią zobsesję na punkcie jej jedzenia , a
          raczej niejedzenia.POZdrawiam
        • zebra12 Hej, no mówię, nie martw się! 01.06.07, 15:05
          Moja Jadzinka ważyła 8150 na rok, a urodzeniowa była 3450! A to, że dziecko
          waży 7,8 czy 12 kg na 3 miesiące to akurat nie jest powód do dumy...Mamy
          zgrabne dzieci i tyle! Ważne, że zdrowe!
    • wozniew Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 17:22
      Hej,
      na pocieszenie - moja znajoma pani neurolog - pediatra powiedziała, żeby nie
      przejmować się niską wagą dzieciaczka, jeżeli rozwój przebiega w porzadku.
      Takie dzieci to często wulkany energii, łatwo przychodzi im zdobywanie nowych
      umiejetności. Znajoma uważa,że wiekszym problem jest otyłość niemowląt, z którą
      coraz częściej się styka.
      Pozdrawiam
      Mama córki, która uparcie siedzi wagowo na 10 centylu smile
      • elieka Ania, kobito nie zamartwiaj sie!! 30.05.07, 18:06
        Vini to super chłopak, super się roziwja, nic mu nie brakuje więc się nie
        stresuj!!
        Mój co prawda waży ciut wiecej bo ok.9,200 ale za to guuuuu...........zik
        wielki je. Nie chce i koniec. Rano kaszka, potem bakus lub kaszka, o zupce to z
        reguły możemy zapomnieć - jak sie uda wiecej niż trzy łyżeczki wcisnąć mu do
        dzioba to jest sukces, i je dopiero flachę wieczorem, i to wcale nie dużo bo
        ok.150 ml (kaszka rano też jakos koło 120-150 ml).
        jak ja słyszę i czytam o tych dzieciah co już normalne obiady jedzą i
        kanapeczki i cuda wianki to sie nerwicy nabawiam. Ale odpuszczam - ważne że z
        Juniorem wszystko jest ok, szaleje jak świrek, śrubek dalej ma tysiące w dupce,
        wyniki badań są ok - więc lepiej się nie martwić.
        Więc i Ty odpuść stresa i komentarzami się nie przejmuj smile))))))
        Pozdrawiam
        • liwilla1 Re: dzieki :) 30.05.07, 18:12
          jestes kochana smile
        • adypka U Nas też za tydzień rok- waga 9,200kg 31.05.07, 08:20
          Myslę, że nie masz się co przejmowac waga Viniego, pewnie taka uroda dziecka,
          skoro rozwija się prawidłowo i nic mu nie dokucza to zapewne wszystko jest OK i
          nie wszystkie dzieciaki muszą być "olbrzymami",nie słuchaj bzdur iz dziecko np.
          4-5 miesięczne a wazy juz 8 kg.....
          Zobaczysz że jeszce przyjdzuie pora i swoją wagę "nadgoni".
          Mój Franek też raczej należy do drobniejszych, również za tydzień konczy rok i
          waży 9200kg( na poczatku wydawało mi się iz to mało, ale pediatra stwierdził iż
          jest zdrowy, wszystko w porzadku więc czym Ja się przejmuję)i nie je wogóle
          kaszek, kleików gdyz ich nie lubi, odchodzą tylko deserki owocowe,zupki jakiś
          biszkopt, ostatnio "Bakuś" i 2-3 razy dziennie butla Nutramigenu w ilości 150 ml
          (choć jak czytam iz inne dzieciaki piją nawet 300ml to się przerażam, ale z
          drugiej strony widocznie tylko tyle potrzebuje), a nie wyobrażam sobie aby
          zjdał obiadki dwudaniowe ( elieko masz tu 100%rację!!!)jak to czynią inne
          dzieciaki.
          Myslę, ze na wszystko przyjdzie pora i nie zamierzam go "podtuczać" pchając w
          Niego wszystko począwszy od parówek brrrr, a skończywszy na ...fasfodach
          Powiem Ci iż mój starszy syn obecnie 5 latek (18 kg i 110cm)jak był mały to był
          taką kluseczką, a teraz cieniutki jak patyczek i mógłby cały dzień byc bez
          jedzenia, ale juz odpuściłam latanie za Nim z łyżką i twierdze że gdy zgłodniej
          to zacznie jeść).
          Trzymaj się i nie przejmuj się bredniami, teraz nasze maluchy sa w takim
          okresie iż pędzą jak szalone i wszystko spalają w mgnieniu oka.
    • deela chyba czeka mnie cos takiego 30.05.07, 18:34
      moj post nieco wyzej to oczywiscie wyglup - czesc kampanii [przeciwko
      przerosnietym niemowlakom i szczycacym sie tym matkom
      ale do rzeczy

moj synek wazy 7,200 a ma 7,5 m-ca przez ostatnie dwa tygodnie przybral 100 gram
      ale ja i tak sie ciesze, bo przez infekcje i niejedzenie spadal zazwyczaj z wagi
      wiec sie ciesze ze jest wiecej niz mniej

w tym radosnym tempie tez bedzie wazyl 8 kg na rok
      chyba ma alergie, jestem w trakcie namierzania tego, moze u mnie to jest
      przyczyna? a moze nie?
      jak poszlam do lekarza wyszlam ze sterta skierowan: okulista, laryngolog,
      neurolog, alergolog, rehabiliotant, gastroenterolog masakra; odwiedze tych
      lekarzy powolutku w swoim czasie, bo przez wiekszosc juz przechodzilam i nic nie
      wykazaly badania
      poza tym julek tez jest bardzo zywym i mega ciekawskim dzieckiem, raczkuje juz
      od dwoch tygodni i naprawde ani przez moment nie usiedzi w miejscu
      ja tam sie ciesze przynajmniej wyglada normalnie,
      mozesz go tuczyc: kaszkami, kasza manna, oliwa z oliwek, sinlaciem itd
      ja to robie i co i NIC!!!!!!!!!!!!!
      wiec u mnie to nic nie dalo, daje mu juz dla smaku i powoli przestaje stresowac
      sie waga
      wzrost na 25 centylu, waga kolo lub ponizej 3go centyla i coz
      nie kazde dziecko musi wygladac jak reklama budyniu
      oczywiscie ciebie zachecam do szukania przyczyny ale jesli ente badania nic nie
      wykaza to nie stresuj sie taka uroda dziecka smile
      • yummy_mummy2 Re: chyba czeka mnie cos takiego 01.06.07, 10:55
        <moj post nieco wyzej to oczywiscie wyglup - czesc kampanii [przeciwko
        przerosnietym niemowlakom i szczycacym sie tym matkom
        ale do rzeczy>

przerosniete niemowlaki?? No nie wydaje mi sie. To ze ktores dziecko wazy wiecej
        nie znaczy ze jest przerosniete. Rozumiem gdyby matka chodzila i wpychala na
        sile co chwile butelke zeby dziecko bylo grubsze, ale tak jak ja karmie tylko
        piersia- to tylko pozostaje mi sie cieszczyc ze moje dziecko tak ladnie rosnie i
        sie rozwija na moim pokarmie.
    • kasiulla2 Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 19:45
      Witam. To i ja się dopisze. Moja córka skończyła 9 m-cy i waży... 6kg!
      Waga ur.w 39 tyg. 2480g. Też je mało, ale energi to ma za trzech. Wszędzie jej
      pełno nie usiedzi na miejscu. Raczkuje, prawie sama chodzi. Robimy różne
      badania, żeby wykluczyć jakąś chorobę, ale wygląda na to, że po prostu jest
      drobnym filigranowym, słodkim dzieciaczkiem. Pozdrawiam.Jeśli Twój synek jest
      zdrowy to się nie przejmuj.Aha są fora na gazecie dla mam takich jak my
      dzieciaczków- gdzie nie wtrącają sie mamy z komentarzem " o jej mój tyle waży a
      ma 4-5 miesięcy!". Podaje linki forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
      f=46019, forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45700
    • kasiulla2 Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 19:48
      powtarzam pierwszego linka, bo źle wkleiłam smile
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=46019
      • phantomka Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 21:04
        Dziecko mialo robione badania? Nie wszystkie dzieci mieszcza sie w siatkach,
        ciesz sie, ze w ta strone sie nie miesci niz mialby wyleciec wagowo poza nia.
        Na zdjeciach nie wyglada na chuderlaka, wiec ja bym sie nie martwila, o ile
        lekarze nie widza zastrzezen zdrowotnych.
    • monique595 Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 21:46
      Szymek dzisiaj skończył roczek waży 7460 i ma 75 cm wzrostu. Waga urodzeniowa
      2400 i 53 cm. Najważniejsze że Twój maluch świetnie się rozwija.
      • monikaaleksandra Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 21:56
        Moje też niecałe 8 kg i rok. Przestałam ważyć dziecko, badania ma OK pięknie się
        rozwija, lekarka kazała zostawić dziecko w świętym spokoju i pozwolić mu rosnąć
        we własnym tempie.
    • pacsirta Re: za tydzien rok i waga 8 kg :( 30.05.07, 22:01
      Moja córka za 3 tygodnie skończy rok, waży 8600g (przynajmniej tyle ważyła
      przed ostatnim katarem), waga urodzeniowa 4400g. Je głównie z piersi, jak ma
      dobry dzień zjada 1/2 słoiczka 190g, czasem skubnie kaszkę lub coś spróbuje "z
      mojego talerza". Starsza córka przy urodzeniu ważyła 3800g, gdy miała rok -
      prawie 11 kg, też poza moim mlekiem niewiele więcej jadła. Chyba już taka ich
      uroda... No i te katary, starsza w pierwszym roku życia chorowała raz, młodsza
      miała katar już chyba 8 razy (od starszej alergiczki, debiutującej
      przedszkolanki).
    • zmudka1 8-10 kg roczniaki 30.05.07, 22:48
      mi pediatra powiedziała ze ksiazkowe dzieci maja 8-10 kg na roczek, tez sie
      martwie ze moja mała tak mało waży ma 4,5 miesiaca i wazy 5,5 kg przy
      urodzeniowej 3030kg, je tyle ile potrzebuje kaszki jakies obiadki pomału jej
      wprowadzam, lekarka nie kazała mi sie bac , teraz duzo dzieci jest takich
      "utuczonych" to zalezy od dziecka mi sie zdjae moj syn jak miał 7 tyg wazył 5750
      przy urodzeniowej 4270kg dla mie najważniejsze ze jest zdrowa i tyje mało ale
      tyje a nic na siłe nie zrobie
      • amelia_s Re: 8-10 kg roczniaki 30.05.07, 23:25
        Nasza córka ma skończone 2 latka i na ostatnim bilansie ważyła 10 kilogramów,
        ponieważ normalnie je i przybiera na wadze, pediatra nie widzi w tym nic złego.
        Dużo zależy od tego jakiej budowy ciała jesteś Ty i ojciec dziecka.
        • eliszka25 Re: 8-10 kg roczniaki 31.05.07, 10:18
          obejrzalam sobie twojego maluszka na zdjeciach. slodki dzieciaczek smile i przede
          wszystkim wcale nie wyglada chudo. najwyrazniej jest po prostu drobny i juz.
          jezeli wyniki sa w porzadku, to mysle, ze nie masz sie czym martwic. w niedziele
          byli u nas znajomi z niemal 2-letnia coreczka. dziewczynka jest strasznie
          drobniutka i malutka. nosi ten sam rozmiar ciuchow, co moj 8-miesieczy synek i
          wazy jakies 10 kg. jest niejadkiem, ale nie jest na nic chora. za to jest non
          stop w ruchu. nawet podczas jedzenia musi miec jakies zajecie. moj synek wazy
          ok. 8 kg i nosi ciuszki na 80 cm. wszyscy mi mowia, ze wazy malo wg swojego
          wzrostu, ale jak na niego patrze, to nie wydaje mi sie chudy. jest po prostu
          dlugi. za to tez ciagle w ruchu i pewnie od ostatniego wazenia przybral niewiele.

mysle, ze nie powinnas sie az tak stresowac ta waga. po prostu te dzieci takie
          sa - spalaja tyle energii, ze na tycie juz nie starcza. ja tam wole zeby byl
          troche za szczuply, niz za gruby. pewnie po mnie to ma, bo ja tez zawsze malo
          wazylam. za to jesc moglam wszystko, co tylko chcialam i nigdy problemow z waga
          nie mialam. nie przejmuj sie, najwazniejsze, ze synek jest zdrowy i sie rozwija.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka