mysz56 08.06.07, 12:22 mój synek 1 mieś przy prostowaniu nóżek w końcowej fazie czasami trzęsie nimi,te nóżki jakby drgały zdarza się to czasami i w momencie jak nóżki są prwie proste co to moze być?pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybionek Re: trzęsąca się nóżka przy prostowaniu 08.06.07, 14:13 Jak najszybciej idź do dobrego neurologa dziecięcego. Dziecko może mieć wzmożone napięcie mięśniowe a im szybciej zaczniesz rehabilitację tym szybciej problemy znikną, bo przy WNM będzie ich coraz więcej. Skąd jesteś? Jeśli z okolic Wrocławia mogę dać namiary na lekarza, który bardzo pomógł mojemu synkowi i nie tylko jemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: trzęsąca się nóżka przy prostowaniu 08.06.07, 21:00 witaj Rybionek śledzę Twoje posty a propos problemów z wnm,mój synek ma na razie stwierdzoną asymetrię ,ma 1 mieś,ja oprócz tego zauważyła że przy przewijaniu wygina się w łuk odrywając pupę od podloża i te sporadyczne drgania nóżek-czy mięliście tak samo?opisz co miało twoje dziecko,ile trwała reh,jaką metodą i jakie efekty są-bardzo się martwię tym wszystkim wiem że to skutek trudnego porodu,mam czarne myśli o mpdz i wogóle-odpisz dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
rybionek Re: trzęsąca się nóżka przy prostowaniu 12.06.07, 16:22 nie martw się, trzeba ćwiczyć a minie. Rehabilitowałam wojtą, ok 4-5 mies. Teraz jest super. Jak śledzisz posty to zapraszam cię na moje gg 9712139, będę mogła ci więcej powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka67 Re: do mysz 56 08.06.07, 21:12 moja corka ma 4 m-ace i bardzo czesto wygina sie w luk zreszta jak zasypia to tylko na boczku i glowka chyba maksymalnie odchylona do tylu. na dodatek ja zawsze interesuje to co jest za nia jak lezy na pleckach to patrzy do gory za siebie. wogole nie polezy w spokoju 5 min. jest bardzo zywa i pogodna mam sie martwic tym odchylaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
anna_was Re: do mysz 56 08.06.07, 21:26 Moja córka ma drżące rączki ma 6 mies. neurologicznie jest ok ale ma zabuzona gospodarke fosforanowo-wapniowa i stad te drgania. Główkę też bardzo odchyla do tyły ale zaczela to robic jak zaczela przekrecac sie na boczki. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
rybionek Re: do mysz 56 12.06.07, 16:32 tak masz się martwić, ale zamiast zamartwiania się proponuję wizytę u neurologa. To co piszesz to typowe przy WNM Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: trzęsąca się nóżka przy prostowaniu 08.06.07, 21:32 Powinien to skosultowac dobry lekarz. Może to być zwykła niedojrzałość układu nerwowego, mogą być zaburzenia napięcia mięśniowego lub gospodarki wapniowo- fosforowej. Takie odginanie się do tyłu nigdy nie jest normą Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: trzęsąca się nóżka przy prostowaniu 08.06.07, 22:14 witaj Osmag-znam Cię z forum rehabilitacja bo oststnio codziennie tam zaglądam -mam pytanie do kiedy może być ta niedojrzałość un-o czym też słyszałam a od kiedy objawy jakie opisałam są patologią wymagającą reh? generalnie od jakiego wieku można zacząć reh dziecko nawet tak profilaktycznie? czy przy wnm też może wystepować ten efekt trzesienia nóżek bez istnienia np mpdz?czy po rehabilitacji zakładając że nie ma większych zaburzeń neurol to mija?rany przetrząsam wszystko nt bo mnie to wszystko przygniotło i szukam info,chcę jak najlepiej dla dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: trzęsąca się nóżka przy prostowaniu 08.06.07, 22:06 Mój Bartuś też tak miał - pediatra przepisała witaminy B2 i B6. Dawałam przez jakiś miesiąc i między 6 a 8 tygodniem życia przeszło. Też miałam podejrzenia, że Młody ma WNM, ale lekarka mi powiedziała, ze do 6 tygodni nic się z tym nie robi (Bartek np wyginał sie w C jak płakał). I faktycznie - wszystko, co mnie niepokoiło, gdzieś mniej wiecej w tym czasie przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
magda-mr-2007 Re: trzęsąca się nóżka przy prostowaniu 08.06.07, 22:38 Cześć, nie martw się trzęsące się nóżki to poprostu niedojrzały układ nerwowy, mój maluch miał to też, po paru tygodniach przeszło samo. Ucałuj dzieciątko i ciesz się że jest z tobą.Za parę tygodni już nie będzie trząsł nózkami. Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: trzęsąca się nóżka przy prostowaniu 09.06.07, 07:56 Aby stwierdzić jaka jest przyczyna trzeba dziecko zbadać, a same ćwiczenia jeżeli jest taka potrzeba, najlepiej zacząć jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
babik Re: trzęsąca się nóżka przy prostowaniu 09.06.07, 22:36 w ten sposob ksztaltuje sie uklad nerwowy,moja corka (3 miesiace)jak ssie cycka,to tak jeszcze 3 tyg.temu sie zachowywala.Wiec mysle,ze wszystko jest OK....ale warto dla Twojego spokoju isc do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
rybionek Re: trzęsąca się nóżka przy prostowaniu 12.06.07, 16:36 w tym co wszystkie piszecie jest dużo racji, ale ja po prostu uważam, ze należałoby dziecko skonsultować, tym bardziej, ze ma juz stwierdzoną asymetrię a to czasem idzie w parze z WNM. Odpowiedz Link Zgłoś
anneczka78 Re: trzęsąca się nóżka przy prostowaniu 12.06.07, 17:16 Może to też być wina niedojrzałego ukladu nerwowego. Lepiej skonsultować, ale to nie musi być nic poważnego. Odpowiedz Link Zgłoś