malgorzata.basinska 11.06.07, 15:11 czy to prawda że dziecko będzie miło podłużną główkę przez to że nie chce spać inaczej niż tylko na boczki - i że lekarzę zwracają na to uwagę ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nataliak9 Re: kształt główki 11.06.07, 15:49 nie wiem czy podłuzną ale cos wtym może i jest. mnie rodzice kładki głównie na plecach i mam głowę bardzo płaską, na szczęście włosy maskują. ja kładę głównie na brzuszku i boczkach.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamikiego7 Re: kształt główki 11.06.07, 16:14 ksztalt glowy ksztaltuje sie caly czas do kilku lat dziecka. Mój synek ma 3 m-ce i ma bardzo podluzna glowe, lekarz kazał klasc jak najwiecej na pleckach dziecko oraz na boczki ale raz na prawym raz na lewym zeby glowka sie nie znieksztalcila . Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.basinska Re: kształt główki 13.06.07, 10:48 Martwię się tym ,że ma taką podłużną główkę. Ciągle kładzie nawet gdy jest na pleckach - głowkę na bok , tak jakby nie miała siły trzymać na wprost. Sama nie iwem czy to istotne . Wizytę u lekarza mam za tydzień ale już teraz się martwię. Nie wiem co robić czy odpuścić sobie to układanie na siłe na wprost ( stosuję zwiniętą pieluchę). Może ktoś mi poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: kształt główki 13.06.07, 10:58 kladz na boczku, pozniej zacznie spac na plasko i glowa wroci do normalnego ksztaltu, a dlaczego nie podalas wieku dziecka bo to jest chyba najbardziej istotne Odpowiedz Link Zgłoś
nowamz Re: kształt główki 13.06.07, 11:28 nie przejmuj sie mój synek miał spłaszczoną też nawet z jednej bardziej ale gdy zaczął siedzieć ruszać sie mniej leżeć to mu sie wyrównało i ma normalną też sie w tedy martwiłam pamiętam że teściowa mi mówiła że mój mąż tęż jak był mały to miał bardzo spłaszczoną głowę a teraz niema spłaszczone także z czasem sie wyrówna a jak będzie miał mieć podłużna to tak będzie a jak okrągłą to będzie mieć okrągłą.przecież nie wszyscy mamy takie same równe okrągłe głowy tylko każdy ma inną w zależności od urody. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: kształt główki 13.06.07, 10:56 slyszalam zeby klasc wlasnie na boczku by dziecko nie mialo splaszczonej glowy ja kladlam zawsze na boczku jak byla mala i teraz ma glowe okragla jak kula prawie Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.basinska Re: kształt główki 13.06.07, 11:02 5 tygodni ma moja Urszulka. prawdę mówiąc nie zwracałam do tej pory uwagi co do tego kształtu ale moja teściowa zwróciła na to uwagę, że niby to dawne metody są a teraz nikt do tego nie przykłada uwagi. jak mi to powiedziała to zaczęłam się zastanawiać jak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: kształt główki 13.06.07, 11:06 jak ma 5 tygodni to kladz na boku, nie przejmuj sie tymi starymi gadkami, moja babcia i mama zawsze mowily kiedys to sie kladlo prosto dziecko, zawijalo mocno zeby nie moglo sie ruszac i ruszac raczkami, masakra teraz jest inaczej, polozna mi mowila ze takie maluchy koniecznie trzeba klasc na boku, pozniej dziecko juz nie bedzie chcialo spac na boku, samo sie bedzie przekrecan na plecy wiec i ksztalt glowki sie zmieni, tak jak ktoras pisala, glowka ksztal;tuje sie przez lata nie tygodnie idz do lekarz aoczywiscie, ale nie martw sie, bedzie dobrze, pamietaj kazde dziecko jest inne i nie sluchaj rad babc i mam , prosze cie Odpowiedz Link Zgłoś