03.07.07, 10:39
Coreczka ma 9 tygodni. Wyraźnie widac,że glówke układa tylko na jeden bok.
Nie pomagaja próby perzełożenia małej na tą druga stronę. Od pediatry
dostałam skierowanie na rehabilitacje. Może są jakies mamy, ktore miały
podobny problem i sobie jakoś z nim poradziły. Z gory dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • chemiczkaa Re: asymetria 03.07.07, 11:05
      Hej, ja jeszcze nie mam doświadczenia bo też dopiero zaczynam rehabilitację ale
      u mojej córy również stwierdzono lekką asymetrię i do tego niewielkie wzmożenie
      napięcia mięśniowego. Z tego co wiem to tylko kwestia ćwiczeń i masażu. Gdybyś
      to odpuściła to twoje maleństwo może mieć w przyszłości np. krzywy kręgosłup a
      po cosmile Ja mam w pobliżu ośrodek rehabilitacyjny i będę tam chodzić z córą dwa
      razy w tygodniu a w sierpniu będziemy ćwiczyć same bo wyjeżdżamy nad morze.
      Zanim się obejrzysz a już będzie po wszystkim, pozdrawiamsmile
    • gusia785 Re: asymetria 03.07.07, 11:32
      mam podobny problem - zaczelismy rehabilitacje - i sa rezultaty
    • ominika Re: asymetria 03.07.07, 11:48
      Oprócz rehabilitacji - pamietaj, zeby zabawki wiesza po przeciwnej stronie od
      ulubionej przez dziecko i podchodzić do dziecka tez głownie od strony mniej
      preferowanej.
      • mysz56 Re: asymetria 03.07.07, 13:36
        u nas to samo-8 tyg synek ma asymetrię i wnm głowa leci na prawo,mamy
        skierowanie na rehabilitację ndt-bobath zaczynamy w tydzień po szczepieniach
    • gotok3 Re: asymetria 03.07.07, 14:18
      u nas jest to samo. synek ma 3 miesiace. jutro zaczynamy rehabilitacje
    • elise1 Re: asymetria 03.07.07, 14:26
      idz najpierw do neurologa ktory stwierdzi co jest twojemu dziecku potem na
      ćwiczenia
    • hapkaj Re: asymetria 03.07.07, 14:38
      Chodzi o to, ze cala sie kladzie na jedna strone czy tez o to, ze preferuje
      spanie na jednym boku i przez to odksztalca jej sie glowka? Bo jesli to tylko
      to, to pomaga podkladanie pieluszki pod przescieradlo, przewracanie glowki we
      snie na druga strone, stymulacja tej mniej ulubionej strony.
    • kitten_2007 Re: asymetria 03.07.07, 14:41
      Witaj Ewelino, na pocieszenie tylko napiszę, że moja córcia(dziś półroczna)
      miała asymetrię ułożeniową , przy karmieniu na leżąco wolała lewą pierś ssać, bo
      główka ciągle na prawo jej leciała. bardzo przstraszyliśmy się, że to tzw. kręcz
      szyjny, który trzeba rehabilitować, ale lekarz powiedział nam, że trzeba
      przestawić łóżeczko tak, by po prawo miała ścianę, a rzeczy interesujące -
      pokój, zabawki, po lewej. Poczekaliśmy i w wieku ok. 4 miesięcy wszyściutko się
      wyrównało. Nie podważam tu opinii lekarza, być może Twoja córeczka wymaga
      rehabilitacji, ale wiem z doświadczenia, że bywa też tak,że niepokojące nas
      objawy u maluszków ładnie się później wyrównują i wszystko jest ok.Słuchać
      lekarzy, ale się nie zamartwiać!smile
      • emma_sz Re: asymetria 03.07.07, 19:58
        Jest też coś takiego jak okres fizjologicznej asymetrii, który mija samoistnie.
        Każdy noworodek delikatnie preferuje jedną stronę, ma to związek z jego
        ułożeniem w brzuchu.

Tak jak napisała kitten wystarczy wtedy jedynie dostarczać dziecku bodźców z tej
        mniej lubianej strony i po kilku tygodniach wszystko w takim wypadku się
        wyrównuje. Tak czy inaczej najlepiej jednak pokazać dziecko neurologowi i
        rehabilitantowi, który stwierdzi jak duża jest asymetria i czy jest powiązana z
        kłopotami z napięciem, czy nie.
        • mama_kasi3 Re: asymetria 04.07.07, 12:27
          Moja córeńka też układała głowę tylko na jednej stronie do tego stopnia ze miała
          wyraźnie odkształconą (spłaszczoną)po stronie na której leżała. Mimo protestów
          konsekwentnie przekładałam ją na nielubianą stronę i na brzuszek.Na początku
          mocno się buntowała ale w koncu pogodziła sie z tym.Główka nabrała ładnego
          kształtu i teraz kasia nawet woli spać na tej poprzednio nielubianej stronie.
    • mama_piotrka07 Re: asymetria 04.07.07, 15:35
      U nas pomogło przestawienie łóżeczka. Po "fajniejszej" stronie ma tylko ścianę.
      A po drugiej cały świat. W tym nas smile No i przewracanie głowy we śnie -
      najpierw w wózku a potem i w łóżeczku.
    • elaazm3 Re: asymetria 04.07.07, 21:12
      Jestem mamą 6 miesięcznego Maciusia.Pomimo moich uwag,że synek się odgina do
      tyłu pani doktór nie widziała powodu do niepokoju.Poszłam więc prywatnie do
      neurologa który zalecił rehabilitacje.Rehabilitowałam synka prywatnie przez
      trzy miesiące i właśnie już jesteśmy po wszystkim i jest ok.Najśmieszniejsze
      jest to że ta sama pani doktór po miesiącu rehabilitacji w czasie szczepienia
      stwierdziła ojej on się odgina i dała mi skierowanie do neurologa.pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka