gosiak 20.06.03, 16:40 Drogie mamy moj 6 mies synek zrobil dzis bardzo twarda kupke, poprostu bobki. Dodam ze karmie go NAN 2 , dostaje zupki, marchewke, miesko. Nie wiem co podac aby mu pomoc. Pozdrawiam Gosia i Dominik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
g_kasia Re: Twarde kupki-pomozcie 20.06.03, 17:11 Gosiu niczym się nie martw. Qpki nabierają "kształtów" gdy wprowadzamy nowe, bardziej "dorosłe" posiłki. Uważam, że jeżeli dziecku nie sprawia kłopotu wypróżnianie się, to nie ma co się denerwować. Gabusia też czasami takie robi, zwłaszcza po konkretniejszym jedzeniu takim jak np zupka na mięsku. Jeżeli natomiast zrobienie qpki jest dla dziecka problemem, pomyśl czy jest coś w posiłkach, które podajesz dziecku, coś, co może powodować zaparcia. Podaj herbatkę koperkową lub coś o podobnym działaniu. W razie przedłużania się zaparcia koniecznie idź do lekarza po fachową poradę. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak Re: Do Kasi 20.06.03, 19:25 Kasiu, bardzo Ci dziekuje za rady. Rzeczywiscie ostatnio wprowadzilam mu zupki z mieskiem i byc moze dlatego. Trudnosci z wyproznianiem sie raczej nie ma, oczywiscie widac kiedy Dominis robi kupke, ale nie meczy sie przy tym. Jeszcze raz bardzo dziekuje za odpowiedz. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
barbin Re: Twarde kupki-pomozcie 20.06.03, 20:03 Mam ten sam problem. Pomaga: picie dużej ilości płynów, klarowne soczki- w tym wieku chyba tylko jabłkowy, marchewka jest niewskazana- powoduje zaparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
orlaa Re: Twarde kupki-pomozcie 21.06.03, 00:42 Hej! Dzisiaj zagladam tu w tempie ekspresowym, ale jesli chcesz pomoc w wyproznieniach, to dodaj buraczka. Jesli nawet dajesz sloiczkowe zupki, to ugotuj buraczka i go do nich dodaj. Ja wprawdzie mialam ewidentne zaparcia u synka /Ty tego nie opisujesz/, ale buraki pobudzaja perystaltyke jelit. Jesli zauwazysz zaparcia, to faktycznie ogranicz marchewke, dodatki ryzowe. Zobaczymy, co poradza inne emamy. Pozdrowionka Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ewalm Re: Twarde kupki-pomozcie 27.06.03, 01:09 Mój synek też miał problemy z twardymi kupkami i zaparciami po wprowadzeniu "dorosłego" jedzenia. Zdarzyło mu się zrobić kupke dopiero po sześciu dniach. Lekarka poradziła podawanie Trilacu (zawiera bakterie jelitowe) i to mu pomogło. Chyba mu po prostu brakowało odpowiedniej flory bakteryjnej w jelitach i dlatego miał problemy. Dostawał Trilac przez jakieś 10 dni i od tego czasu nie było już kłopotów. pozdrowienia Ewalm Odpowiedz Link Zgłoś
samanta_miller Re: Twarde kupki-pomozcie 09.07.03, 21:24 Takze mialaam ten problem. Poradzilismy sobie w ten sposob: - zero czystej marchewki zamiast niej dynia tez zawiera karoten no i zupki ktore takze mjaa troszke marchwi lecz mniej - Gerber ma super deserek jaablko+ sliwka suszona, jablko + jagody i jogurt super na kupki dzialaja - no i nasza Lena pije tylko wode w duzych iloscich oprocz mleczka oczywiscie. Pozdrawiam Mama 7mc Leny Odpowiedz Link Zgłoś
a.25 Re: Twarde kupki-pomozcie 12.07.03, 21:31 Właśnie przed chwilą przeczytałam w "Pierwszy rok życia dziecka", że coś takiego to zaparcia i trzeba zwiększyć dziecku ilość płynów no i dobrze sok ze śliwek, ale mój to jeszcze maleństwo (5 mies.) więc dostanie sok z jabłek też podobno pomaga. Pisali jeszcze, że o zaparciach trzeba informować lekarza bo mogą być niebezpieczne. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
julinek1 Re: Twarde kupki-pomozcie 14.07.03, 10:39 Już kiedyś pisałam na ten temat w innym poście.Dla mojej małej najlepszym środkiem okazał się deserek "Gerbera" Jabłko+suszone śliwki. Wystarczy naprawdę kieliszek co drugi dzień i po kłopcie. Pozdrawiam, Wioletta. Odpowiedz Link Zgłoś
weronisia26 Re: Twarde kupki-pomozcie 14.07.03, 09:51 Bardzo pomocna w zaparciach i problemach z Qpkami są deserki zawierające gruszkę. Kupuję HIPP deserek z gruszką i po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasita Re: Twarde kupki-pomozcie 15.07.03, 15:34 moze powinnien wiecej pic, wiecej soczkow i herbatki moj ma siedem miesiecy i wazy prawie 10kg pediatra obliczyl ze powinnien piclitr plynow dizennie. Od kiedy pilnuje by dostawal weicej herbatki i sokow, skonczyly sie twarde kupki Odpowiedz Link Zgłoś
wiola2000 Re: Twarde kupki-pomozcie 18.07.03, 11:04 Nikt nie wspomina o diecie mam karmiacych - kawa i czekolada też wpływają na zaparcia. pozdrawiamy Wioletta i Patrycja 25.01.03 Odpowiedz Link Zgłoś