Dodaj do ulubionych

totalny brak apetytu + siatki centylowe

24.07.07, 18:52
co ma piernik do wiatraka. Już piszę: synek ma 6 mcy od jakiś 3 nie chce nic
jeść, jedyne co to niektóre zupki. Ważymy się co 6 tyg, na szczepieniu.
Poprzednio przybrał mi tylko pół kg (6520- 7040), dziś bylismy znowu i
powtórka z rozrywki, waga 7620. Pediatra zlewa sprawe i uważa że maly jest
zdrowy, jego dzieci też nie chciały jeść a ja panikuję bo starszy synek od
początku pieknie jadł. Byłam u innego lekarza i powiedziała mi że synek może
mieć po prostu taki charakterek. Ręce opadają. Ten pierwszy lekarz chcąc mi
udowodnic swoje racje sprawdzal wagę na siatkach kt pielegniarki zaznaczają w
karcie synka i one wyrysowały na centralnej linii (chyba 50 centyl-
przepraszam ale nie znam sie na tym zbyt dobrze,pierwsze dziecko w ogóle się
nie kwalifikowało na siatki ze względu na wczesniactwo). Ja z mężem
sprawdzaliśmy w domu i za Chiny nam niewychodzi. Cały czas jest poniżej.
Gdyby któraś z Was znalazła chwilkę i sprawdziła mi to bede wdzięczna.
Mam w książeczce tak:
2 mce- 5420
3,5m-ca -6520
5mcy- 7040
6,5 mca - 7620
Wydaje mi się ze mało waży, jest długi ale drobniutki.
Poza tym macie może jakies sugestie odnośnie barku apetytu?
dziękuję
Obserwuj wątek
    • ona511 Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 24.07.07, 19:00
      Synek oscyluje około 50 centyla, 2 ostatnie pomiary są nieco poniżej 50 centyla.
      Jeżeli dalej będzie się tego trzymał to taki już jego urok.
      smile
    • beatiness Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 24.07.07, 19:02
      synek powinien ważyć koło kg wiecej, ale spokojnie...jeżeli cały czas przybiera
      na wadze to nie zamartwiaj się...córka mojej kuzynki na 11 miesiecy i wazy 8
      kg, całkowicie wychodzi poza siatkę, ale jest zdrowa je niewiele ale tez pomału
      przybiera. Nie denerwuj się, gdyby z wagą było cos niepokojącego lekarz napewno
      zwróciłby na to uwage!
      • filipinka79 Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 24.07.07, 19:08
        no niby przybiera po troszku. Generalnie nic się z nim nie dzieje złego ale
        karmienie to jest wojna dosłownie. Pluje płacze jedzenie przez smoka nie
        wchodzi w grę, karmimy go łyżeczką lub strzykawką. Próbowałam już karmić go
        częściej a po troszku, próbowałam normalnie co 3-4 godz całą porcję, nie robi
        różnicy. Jestem wykończona. Myślałam nawet o jakis kroplach na pobudzenie
        apetytu ale sama nie odważę się mu nic podać.
        • fala9 Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 24.07.07, 19:20
          Zrob posiew moczu - czesto bakterie sa przyczyna braku apetytu. Pediatra sam
          powinien Ci to doradzic. Zakazenia ukł. moczowego bardzo czesto sa bezobjawowe i
          po utracie apetytu mozna je rozpoznac.
          • ulaa4 Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 25.07.07, 23:08
            zgadzam sie zupełnie!!!
            wtrącę tylko to, ze niesteryny sposób pobrania moczu (czesto inaczej sie po
            prostu nie da) powoduje duzą ilość baktrii w wynikach, wiec jeszcze wynik
            białka w moczu moze świadczyc o infekcji.
            moja mała ma 25 centyl i jestem szczesliwa ze w ogóle przybiera bo karmienie to
            zawsze ryk jest. (no teraz po zabraniu smoczka je juz lepiej na szczescie)
    • hoshi74 Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 25.07.07, 09:26
      moja corka tez jest tzw niejadkiem, ma prawie rok, a wazy 8700gr i jest
      bardziej dluga niz gruba, tez sie przejmowalam i denerwowalam, bo czasem przy
      jedzeniu jest totalny cyrk, a ja nerwowo ledwo daje rade wytrzymac...
      ale moja rada: skonsultuj sie z pediatra i moze zrob posiew moczu zeby
      wykluczyc bakterie, poza tym moze zeby twojemu dziecku ida i dlatego nie chce
      jesc, a moze czuje tez, ze jestes zdenerwowana przy jedzeniu, sam sie denerwuje
      i jedzenie zle mu sie kojarzy i dlatego nie chce jesc i nie lubi?
      zrob badania moczu i wyluzuj smile)
      • lilka11333 Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 25.07.07, 09:38
        Nie bardzo rozumiem, synek jest na 50 centylu i ty sie przejmujesz??? Przeciez
        to jest mediana, czyli jest pośrodku, 50 % dzieci jest cięższych i także 50 %
        lżejszych, przeciez to bardzo dobry wynik!!! Moja Mała jest cały czas na 25
        centylu, ważne by nie spadały, a jak będziesz cyrki robić przy karmieniu to
        dziecko napewno nie zmobilizujesz do jedzenia, tak jak ktoś tu juz napisał,
        stres rodzi stres i nic dobrego z tego ci nie wyjdzie. Po co zmuszać do
        jedzenia? Zdrowe dziecko sie nie zagłodzi, a pulpetem chyba nie musi byc, no
        chyba ze tego bardzo chcesz. Sorry, ale taka panika mnie troche denerwuje, jak
        poczytasz, to sie zorientujesz ze są gorsze problemy z niejadkami.
        Grunt ze
        • slonko1335 Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 25.07.07, 09:45
          W sumie to i ja nie bardzo rozumiem, 50 centyl to jest idealnie, moje dziecko
          jest poniżej siatki centylowej, na rok ważyło 7900 gram i dopiero wtedy na moją
          prośbę doktorka dała skierowanie na morfologię, żelazo i mocz i powiedziała, że
          niepotrzebnie będę tylko męczyć dziecko bo i tak nic nie wyjdzie i miała
          rację.Przestałam już się stresowaći walczyć o każdą łyżeczkę, nie ganiam za nią
          z talerzem, nie chce jeśc to nie je, nie dostaje zapychaczy i niestety tylko
          czasami jest głodna. Na wadze przybiera tragicznie ale zawsze coś tam do przodu
          idzie, dla mnie najważniejsze że nie choruje i nie łapie ciągle infekcjii bo to
          wtedy bym się martwiła.... Widać modelka mi rośnie i tylesmile
    • mamaigiiemilki Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 25.07.07, 23:30
      do 3,5 kg 50centyl, potem spadl na wadze a podobno dziecko nie powinno nic
      tracic; ja bym sprawdzila u jeszcze innego lekarza, moze zbadaj krew mocz? ale
      jezeli maly jest zdrowy to moze sobie to darowac?sama nie wiem...smile
      • agni71 Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 26.07.07, 00:11
        Eee tam, daj spokój. Moja srednia córka gdzieś tak do roku była na 90. centylu.
        Póżniej zaczęła spadać na siatkach centylowych. Była nawet na 25 centylu
        podczas ciężkiej choroby, a teraz jest ok. 50-70 centyla i dla mnie to pulpecik
        w porównaniu z pozostałymi dwoma chudzielcami (25 centyl). To, ze dziecko jest
        na 25 centylu czy niżej nie jest oznaką choroby! Gorzej, gdyby była znaczna
        rozbieżność mdzy wagą a wzrostem.

aga
        • weronikarb Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 26.07.07, 07:25
          Agni nawet jak jest rozbieznosc to niema problemu
          Moj zawsze z waga utrzymywal sie ledwie na 25 centylu (czesto tez wypadal poza
          siatke), a z wzrostem wachal sie od 50 do 90 centyla
      • slonko1335 Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 26.07.07, 06:33
        mamaigiiemilki napisała:

> do 3,5 kg 50centyl, potem spadl na wadze a podobno dziecko nie powinno nic
        > tracic;

ale gdzie spadł na wadze? przecież waga stale rośnie. Spada na siatce
        centylowej, to wszystko...
    • weronikarb Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 26.07.07, 07:26
      Filipinka, a powiedz no mi czy 3 m-ce temu nei mialas jakiejs zmiany np.
      wprowadzanie nowych pokarmow? Czy nowe mleko ?
      • lilka11333 Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 26.07.07, 08:42
        A czgo o to pytasz? Jestem ciekawa, bo ja wprowadziłam 1, 5 mies. temu mojej
        Lilce nowości i od tamtej pory przybiera najmniej niz dotychczas, słyszalam ze
        wprowadzanie nowych pokarmów moze spowodowac male przyrosty wagi, prawda to?
        • weronikarb Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 26.07.07, 10:24
          Moj po wprowadzeniu juz stalych pokarmow, zaczal spadac na wadze oraz tracic
          apetyt.
          Do 4 m-ca jadl weg tabeli na opakowaniu Bebiko, normalnie moglam zegarek
          ustawiac wg. niego
          A pozniej zaczal apetyt spadac i waga, spadl mi z 50 centyla na 15 w ciagu pol
          roku i od tamtego momentu utrzymuje sie gora do 25 centyla
    • noovaa Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 26.07.07, 09:24
      A przestań.. moja mała zaraz będzie miała rok i ma nie całe 10kg. Jest zdrowa,
      przybiera na wadze w swoim tempie ... I też ciężko cokolwiek do jedzenia jej
      wcisnąć .wink
    • janeczka79 Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 26.07.07, 09:24
      Podam Ci pomiary mojego dziecka z tego okresu:
      3.5 mc - 5800g
      4,5 mc - 6310g
      5,5 mc - 6900g
      8,5 mc - 7900g
      12 mc - 9500g

To typowo filigranowe dziecko było...teraz skończył 5 lat i waży 18,600 i ma
      110 cm, więc nadal jest z tych drobniejszych.
      Ważne jest nie to, aby centyl był najwyższy, ale to by dziecko się trzymało
      jednego, bądż sąsiadującego, zarówno przy wadze jak i wzroście. Gożej jest gdy
      istnieje duża rozbieżność centylowa pomiędzy wagą a wzrostem.
      Zrób badanie moczu. dla spokoju - nie porównuj go do innych dzieci, bo każde
      jest jedyne i niepowtarzalne. Oby zdrowe byłosmile
      • janeczka79 Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 26.07.07, 09:25
        "GoRZej" - przepraszam za byka!!!
    • melka_x Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 26.07.07, 09:32
      A czego Ty się czepiasz dziecka?wink
      Dziecko oscyluje wokół 50 centyla, czyli idealniesmile, zależy Ci na tłuścioszku?wink
      Dam sobie rękę uciąć, że nie je mało, ale tyle ile potrzebuje, to Tobie wydaje
      się, że małowink.
      Dopóki będzie Ci przybierał na wadze i nie spadnie na dolne centyle nie masz
      się czym przejmować. Wręcz nie powinnaś. Jeśli będziesz zmuszać do jedzenia
      wychowasz sobie wyjątkowego niejadka i dopiero będzie kłopot.
      Moje dziecko też jest niejadkiem, od początku trzyma się twardowink 25 centyla
      (czyli dużo mniej niż u Ciebie) i nic z tym nie robię.
      Wiem z własnego doświadczenia, że trudno jest z niejadkiem, ale zawsze sobie
      potwtarzam, że pomijając pewne rzadkie schorzenia, medycyna nie zna przypadku,
      by dziecko samo się zagłodziło. Pozwól mu jeść tyle ile potrzebuje i nie
      wmuszaj. Na pozór paradoksalnie, jak przestaniesz wmuszać to po jakimś czasie
      dziecko zacznie Ci jeść lepiej.
    • jasiekmiki widły z igły 26.07.07, 20:36
      Jadłowstręt nie zdarza sie na tym etapie rozwoju. Dziecko je dokładnie tyle ile
      potrzebuje. Dopiero robienie z tego tragedii i wciskanie na siłę doprowadzi
      dzieciak do prawdziwego jadłowstrętu ze względu na stres jaki bedzie towarzyszył
      takiemu jedzeniu. Proponuję totalnie wyluzować. A centyle nie są od okreslania
      niedożywienia - miarodajne są tylko wyniki z badani krwi - jak są w normie to
      jest ok (mama dwóch synków)
    • tinkey Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 26.07.07, 23:14
      Ciekawostka jest to ze ostatnio byłam u Pediatry i była dziewczynka 1,5roku i
      wazyła 8 kilo uwiezycie?
      • emma_euro_emma Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 27.07.07, 01:09
        tinkey napisała:

> Ciekawostka jest to ze ostatnio byłam u Pediatry i była dziewczynka 1,5roku i
        > wazyła 8 kilo uwiezycie?

A uwierzymy, uwierzymy... Mój synek dopiero w okolicach 2 (słownie: drugiego)
        roku przekroczył 10 kg. Ma się dobrze, tylko jest chudzielecsmile

Filipinko - Twoje dziecko przybiera ok. 0,5 kg / miesiąc - to bardzo dobrze.
        Tylko do pewnego momentu dziecko rośnie jak szalone, a później już nie
        przybiera w takim tempie. Generalnie jest przyjęte, że w w ieku 6 m-cy powinno
        ważyć 2 razy więcej, niż po urodzeniu.
        Nie wciskaj na siłę, bo to nic nie da (naprawdę wiem co mówię). Może po prostu
        musisz się przyzwyczaić, że rośnie Ci mały niejadek? Albo po prostu ma słaby
        apetyt, bo latem tak już jest? Poobserwuj synka jeszcze przez parę tygodni,
        zanim zaczniesz się niepokoić.
        Co do syropów - są, owszem, i to kilka dobrych. Skutkują, ale to
        rozwiązanie "na krótką metę" - tak było u nas. Ale niech pediatra Ci doradzi.
        Życzę powodzenia i cierpliwości.
      • lilka11333 Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 27.07.07, 11:45
        Nie widze w tym nic dziwnego i według mnie nie jest to zadną sensacją, ani
        sensacji nie powinno sie z tego robić. Są dzieci które w tym wieku (1,5 roku)
        ważą nawet i 7 kg, poczytaj trochę na Mamy niejadków - grupa wsparcia
        • tinkey Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 28.07.07, 22:58
          Ja z tego nie zrobiłam żadnej sensacji!!!Rozumiem mamy kruszynek bo moja Amelka
          tez jest drobniutka.....
    • kostruszka Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 27.07.07, 16:26
      Mój synek ma obecnie 6.5 mies. waży 7200, na miesiąc przybiera ok. 350 g - 400
      g. (waga ur. 3120).
    • gaga113 Re: totalny brak apetytu + siatki centylowe 29.07.07, 23:03
      a ile wazył po urodzeniu? moje dziecko je równiez bardzo niewiele horror! ma 11
      miesiecy i nie je wogóle mleka kaszek, jak sie uda zje trochę rosołku,
      ugotowane warzywko, danonka i pierś. waży teraz 7,600 i nie wiem co robić dalej
      nasz pediatra nie uwaza by było to normalne ale wyniki badań są ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka