zuzana27 30.07.07, 12:23 Kiedy nalezy zgłosić się na badanie? Moja koleżanaka twierdzi że w 4 miesiącu. Ja zrozumiałam pielegniarke w szpitalu że między 4-6 tygodniem. Kiedy najlepiej żeby nieczego nie przegapić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tobi00000 Re: stawy biodrowe 30.07.07, 12:30 wjak dziecko skończy 2 miesiące. Weź pod uwage długie terminy oczekiwania na wizyte. Nasz maluch ma 3 tyg i już staram sie go zapisać ale są długie terminy np październik. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_juli23 Re: stawy biodrowe 30.07.07, 12:56 Ja była z córką w 2 tyg. życia(prywatnie 50zł). Okazało sie że lewe bioderko jest ułozone nieprawidłowo i zalecił noszenie pieluch. W sierpniu do kontroli. Podobno norma to 3-6m-cy, ale ja radze iść wcześniej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agwoj Re: stawy biodrowe 30.07.07, 13:09 w ciągu pierwszego miesiąca życia pierwsze USG a potem kontrolne pod koniec 3 miesiąca - tak nam zalecono na oddziale przy wypisie do domu Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_10 Re: stawy biodrowe 30.07.07, 13:15 im wcześniej tym lepiej.W razie jakichś wad-leczenie potrwa max. kilka tygodni, a nie kilka m-cy. poza tym nawet jak jest wszystko ok badanie nalezy powtórzyć- ok. 4-5 m-ca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
figamarta Re: stawy biodrowe 30.07.07, 13:33 P{ierwsze USG powinno byc wykonane miedzy 4 a 6 tygodniem zycia. Taklei malysmy zalecenie od poloznej, tak tez bylo napisane na wypisie ze szpitala. Kolejne wizyty ustala juz ortopeda, w zaleznosci od stanu bioderek. Odpowiedz Link Zgłoś
helmutto Re: stawy biodrowe 31.07.07, 02:55 Jak najwczesniej! Jesli sa jakies wady, to im wczesniej sie zacznie przeciwdzialac, tym lepiej. A wiadomo, ze problemy z bioderkami to najczestsza przypadlosc wsrod dzieci. I polecam koniecznie USG. Najlepiej prywatnie, by osiagnac powazny poziom jakosciowy. Naprawde z czym jak z czym, lecz z bioderkami nie ma zartow. Oczywiscie przede wszystkim u dziewczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_piotrka07 Re: stawy biodrowe 31.07.07, 08:54 U nas zalecenie było przed 6 tygodniem u ortopedy. A wcześniej USG. Odpowiedz Link Zgłoś
dora1211 Re: stawy biodrowe 31.07.07, 09:49 w 4 miesiącu to jest stanowczo za późno. Na pierwsze usg bioder idzie się z dzieckiem w 4-6 tyg. życia, ponieważ im wcześniej wykryta wada tym szybsze leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
figamarta Re: stawy biodrowe 31.07.07, 09:51 Poza tym, jezeli w 4 miesiacu okaze sie, ze cos jest nie tak, to bedie BARDZO trudno zapakowac malucha w aparat. Mlodsze dziecko, ktore nie siedzi i caly dzienn spedza lazac duzo latwiej zniesie przyzwyczajenie sie do unieruchomienia nozek. Odpowiedz Link Zgłoś
avanitta Re: stawy biodrowe 31.07.07, 10:11 Pediatra mówił mi, że najlepiej jak najwcześniej. Kiedyś ponoć było tak, że jeszcze w szpitalu przychodził lekarz i sprawdzał stawy biodrowe. Odpowiedz Link Zgłoś