kinga127 03.08.07, 10:21 Taką opinię ostatnio usłyszałam i w moim wypadku się sprawdza. Jak jest u Was? Chociaż zaprzeczeniem tej teorii jest mój chrześniak - wszytsko robił przed czasem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaa13 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:22 o mam nadzieje ze to prawda, moja corka jest po cc, ma 8msc, nie siedzi, nie mowi mam nadzieje ze to tylko wina porodu a nie czegos innego Odpowiedz Link Zgłoś
florcia732 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:31 U nas zupełnie ta teoria się nie sprawdza!Moja 8 miesięczna Córka jest bardziej komunikatywna i "rozgadana" niż nie jeden roczniak. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_10 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:26 eee, nie sądzę. wydaje mi się, że to kwestia indywidualna i nie uzalezniona od rodzaju porodu- gdyby tak przyjrzec się wszystkim dzieciakom bez względu na rodzaj porodu, na pewno w obu grupach znalazły by się i takie wyjątki które potwierdzają i zaprzeczają tej regule. ja urodzilam się sn i chodziłam jak skonczyłam 16 m-cy, a mówiłam dośc płynnie jak miałam roczek; kuzynka urodzila syna przez cc, chodził jak miał 10 m-cy; moja cesarkowa córka nie siada chociaż ma 10 m-cy, ale np. cesarkowy syn koleżanki już stoi przy łóżeczku. Odpowiedz Link Zgłoś
rozanamama Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:28 co za bzdura!? Odpowiedz Link Zgłoś
ella1408 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:29 nie sądzę,żeby tak było.Sama rodziłam cesarką i mój syn rozwijał się nawet szybciej niż dziecko mojej koleżanki,która rodziła normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:40 Bzdura. No ewentualnie można powód cesarki pod to podciągnąć, jak była na przykład z powodu niedotlenienia robiona no to na skutek tego niedotlenienia może być opóźnienie w rozwoju. Nie wierzcie w takie głupoty a jak coś Was niepokoi w rozwoju dzieci to najlepiej do neurologa się wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga127 To opinia naszej doświadczonej rehabilitantki 03.08.07, 10:41 Dlatego pytam. I też się pocieszam, że to prawda. Może większość dzieci rehabilitowanych to po cc, a wyjątki zawsze się zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: To opinia naszej doświadczonej rehabilitantki 03.08.07, 10:45 Kinga a co niepokoi Cię w rozwoju dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
kinga127 do słonka1335 03.08.07, 10:58 Mała skończyła właśnie 9 miesięcy. Sama nie siada, siedzi dość stabilnie bez podparcia, ale do tyłu jak "leci" to nie rozumie, że moze podeprzeć się rączkami, z przodu się podpiera. Nie raczkuje, tylko pełza i to od kilku dni dopiero. Obraca się tylko z plecków na brzuszek, a odwrotnie to b. rzadko i wy łącznie przez przypadek. Nie wstaje. Czasem robi papa, wie gdzie jest lampa, ale zapytana o cokolwiek innego często i tak patrzy na lampę, czy maskątkę - w ogóle nie na temat.Poza tym ok. Ale jak słyszę opinię teściów, Mamy i czytam wątku typu co potrafią Wasze 9 - 8 itd - miesięczniaki to mi b. przykro. Chodzimy na rehabilitację ze skierowania neurologa, bo uważa, że do 8 miesięcy dziecko ma np.samo usiąść. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: do słonka1335 03.08.07, 11:13 Moja Alka też jest rehabilitowana, w zasadzie ta rehabilitacja niezbędna nie jest i chodzimy na nią tylko raz w tygodniu. Ja po prostu widzę że dobrze jej robi i dlatego cały czas na to się decyduję. Z tego co czytam to rozwój Twojej córki jeszcze nie odbiega od średniej, mieści się w normach. Mojej wyglądał podobnie, robi dużo rzeczy później niż rówieśnicy ale cały czas zdąża na ostatnią chwilę w widełki. Ja też czytałam te głupie opisy co powinno umieć dziecko i się załamywałam chyba najbardziej jak wszystkie dzieciaki z mojego topiku marcówek już biegały a Alka nawet nie wstawała, eh życie. Ala ma teraz 16,5 m-ca i dopiero kilka dni temu postawiła pierwszy kroczek, w zasadzie nawte nie pierwszy bo od razu pokój przeszła jak gdyby nigdy nic i jakby od zawsze to robiła, chyba w nocy jak spaliśmy ćwiczyła Najważniejsze, że Twoja córeczka jest pod kontrolą neurologa. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: do słonka1335 03.08.07, 11:22 Chyba za bardzo zależy Ci, żeby Twoje dziecko się rozwijało podręcznikowo. To co wymieniłaś może martwić, ale u dziecka 12 m-cznego, 9 m-czne ma jeszcze czas. No ale rozumiem co przechodzisz, bo ja miałam podobnie z zębami: wyszły synkowi w 11 m-cu, a od ok 5-go nasłuchałam się od wszystkich wokół, ze już powinny, że może chory, że za mało wapnia, że będą mu dziąsła musieli przecinać itp.głupoty, z tym, że ja to po prostu olewałam. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: do słonka1335 03.08.07, 11:28 Eh wiesz co nie tak łatwo to olewać czasami i myślę że autorka wątku dlatego tak się przejmuje. Alka jak skończyła roczek to każdy w kółko zadawał tylko jedno pytanie a chodzi już? no i co "nawet nie stoi odpowiadałam"....a robi to a siamto....moja mama w kólko uświadamiała mi że to przeze mnie, że źle dziecko karmię (mała ma niedowagę) i dlatego nie ma siły się podnieśc i ogólnie wszyscy najlepiej wiedzą co powinno umieć dziecko i jak je wychowywać....moja teściówka ostatnio jak Mała trafiła do szpitala z podejrzeniem zakażenia układu moczowego wymyśliła, że to dlatego, że Alka na nocnik nie sika, nomalnie ręce opadają.. Odpowiedz Link Zgłoś
malabju Re: do słonka1335 03.08.07, 14:02 ....moja mama w kólko uświadamiała mi że to przeze mnie, że źle dziecko > > karmię (mała ma niedowagę) i dlatego nie ma siły się podnieśc wiesz, mojej małej też kiedyś lekarz tweirdził że ma niedowagę, tylko ją kuć kazali, pielęgniarka o mało nie mdlała jak jej krew miała pobrać a potem jak nic nie wykryli to doszli do wniosku że to najwidoczniej po rodzicach figurę odziedziczyła... ale co się nacierpiałam z nią to.... ale pomimo tej swojej "figur" to od początku była brdzo silna, szybko sama siedziała, w 4 miesiącu już potrafiła bez podparcia sama się bawić, więc waga chyba tutaj nie ma takiego znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
anaj75 Re: do słonka1335 05.08.07, 10:21 Najważniejsze to pozwolic dziecku na rozwój we własnym tempie. Wszak jest niepowtarzalne I starać się powstrzymać przed porównywaniem (wiem, że trudne Na forach chwalą się zazwyczaj mamy dzieci z szybkim tempem rozwoju a mamy średniaczków i wolniaczków czytają to zaniepokojone A neurolog jakiś sztywny, z tymi normami. Ważniejsze w rozwoju dziecka jest przechodzenie poszczególnych etapów w odpowiedniej kolejności, niż szybkość ich pojawiania się. Poza tym dane dziecko rozwija się raz wolno, by potem przyspieszyć, potem znów zwolnić, czyli każde ma swój rytm. Mnie raduje każde osiągnięcie dziecka, nawet jak większość rówieśników malucha juz od dawna coś potrafi. A mam dwóch synów: 4-latka o nierównomiernym rozwoju (jedne umiejetności ma np. na poziomie 5-6 latka, inne 2-3 latka) oraz 2- latka - wolniaczka. Obaj mieszczą się w normach Ważne, że Twoja córeczka najpierw pełza. to, ze robi pa pa to duzo (moi zaczęli po roku Mój młodszy synek - nie siedział, nie siadał, nie raczkował do wieku 9,5 miesiaca, tylko pełzał. Nagle w ciągu 2-3 dni nauczył się wszystkich wymienionych czynności na raz. Ależ mnie wtedy zaskoczył. Nauczył się chodzić w wieku 14,5 miesiąca i to od razu pewnie, niemal bez przewrotek (a norma jest do 18 miesięcy i nie daj się zaniepokoić w przyszłości, jakby co. Długo tez nie mówił prawie nic a jak zaczął przed drugimi urodzinami, to bardzo szybko próbuje budować zdania itd. Na pocieszenie i rozjaśnienie sytuacji zajrzyj sobie do jakichś spokojnych, rozważnych ksiązek na temat rozwoju dziecka np. IIg, Ames, Baker "Psychiczny rozwój dziecka", czy Largo "Wiek niemowlecy", "Wiek dziecięcy" itp. A rehabilitacja na pewno nie zaszkodzi, a wzmocni malucha, tak, ze pewne umiejętności moze nieco szybciej osiągnąć, niz wtedy, gdyby wyłącznie samo do tego dochodziło. Pozdrawiam) Odpowiedz Link Zgłoś
acha111 Re: do słonka1335 07.08.07, 09:42 mój synuś po cc "ruszył z kopyta" dopiero po skończeniu 8 mcy, raczkowanie, wstawanie - wszytko na raz. siadał wcześniej, ale siedzac był bardzo "niepewny", wywracał sie ku mojemu przerażeniu do tyłu b.często. bardzo długo robił "foczke" zamiast raczkować i to jeszcze do tyłu sie czołgał a nie do przodu "papa" zaczął robić późnio, baba, mama mówić też - ale to panowie zwykle tak mają. mamy porównanie z 5 dni starszym chłopcem z naturalnego porodu - ale wszystko moim zdaniem wynika z wagi (nasz jest kilo cięższy) a nie z rodzaju porodu (nasz sie urodził ze wskazania zdrowotnego mojego a nie jego). zębów mamy "pełną gębę" (sztuk 8) a misio (ten porównawczy ma ciągle 2. nie ma co porównywać (wiem wiem łatwo powiedzieć, gorzej zrobić, sami prównujemy ), tylko pozwolić sie rozwijać samodzielnie (no oczywiście poza przypadkami faktycznie z problemami zdrowotnymi) pozdrowienia a. kinga127 napisała: > Mała skończyła właśnie 9 miesięcy. Sama nie siada, siedzi dość stabilnie bez > podparcia, ale do tyłu jak "leci" to nie rozumie, że moze podeprzeć się > rączkami, z przodu się podpiera. Nie raczkuje, tylko pełza i to od kilku dni > dopiero. Obraca się tylko z plecków na brzuszek, a odwrotnie to b. rzadko i wy > łącznie przez przypadek. Nie wstaje. Czasem robi papa, wie gdzie jest lampa, al > e > zapytana o cokolwiek innego często i tak patrzy na lampę, czy maskątkę - w ogól > e > nie na temat.Poza tym ok. Ale jak słyszę opinię teściów, Mamy i czytam wątku > typu co potrafią Wasze 9 - 8 itd - miesięczniaki to mi b. przykro. Chodzimy na > rehabilitację ze skierowania neurologa, bo uważa, że do 8 miesięcy dziecko ma > np.samo usiąść. Odpowiedz Link Zgłoś
azille Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:46 Bzdura. Dziecko urodzone przez ciecie moze miec jedynie niewielkie problemy z oddychaniem ale to tylko na samym poczatku. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 10:50 Nie ma znaczenia, a jeśli już to jakiś bardzo mały odsetek dzieci po cc może się rozwijać szybciej (mniej przypadków niedotlenienia itp). No ale generalnie jest w tym tyle samo prawdy co w stwiedzeniu, że obcinanie włosów skraca rozum Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama miałam 3xcc 03.08.07, 11:27 Każde z moich dzieci rozwijało się innym tempem. Najstarsze (ma teraz 12 lat) rozwijał się błyskawicznie - szybko mówił, chodził, świetnie się uczy. Średniak - ksiązkowo - tuz przed rokiem chodziła, mówiła wcześnie, i do teraz jest bez żadnych sensacji (9 lat). Najmłodsze dziecko (1 rok) - mówi jak nakręcona, ale nie chodzi. Inne etapy rozwoju tez później niż piszą w książkach. Cesarki były z powodu wady wrodzonej mojej miednicy. O niedotlenieniu nie ma mowy. pierwszy poród był wywoływany (bez skutecznie), pozostałe były robione "z marszu": zapraszamy na stół operacyjny - bedziemy ciąć) Odpowiedz Link Zgłoś
mysia1103 Re: 03.08.07, 11:50 wątpie żeby cc miala wpływ na rozwój , moj synek ma teraz 8,5 mies i sie swietnie rozwija, raczkuje jakl szalony, mowi mama, baba, jest bardzo wesoły. kazde dziecko jest inne i sie rozwija swoim tempem Odpowiedz Link Zgłoś
kostruszka Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 11:55 ????? pierwszy raz słyszę taką teorię i choć mój synek rozwija się wolniej niż córeczka urodzona sn, to z pewnością jest to spowodowane jego indywidualnym tempem rozwoju, a nie faktem, że urodził się przez cc. Znam wiele dzieci urodzonych przez cc rozwijających się bardzo szybko i bez problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
mak752 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 12:09 mysle ze rozwoj dziecka nie zalezy od sposobu urodzenia. natomiast bardzo od czasu i uwagi matki poswieconej dziecku (zawsze nalezy wyprzedzac rozwoj dziecka o jeden krok np. proponujac mu zabawy i zabawki, pomagac w siadaniu i raczkowaniu ) moja Kasia ma skonczone 9 miesiecy i nie raczkuje i pewnie nie bedzie, za to chce chodzic i pewnie najpierw bedzie chodzila niz raczkowala. za to po cesarce problemy z niedojrzalym ukladem pokarmowym - generalnie potwierdzaja sie u wszystkich znanych mi cesarkowych maluszkow i z oddychaniem. po trzech miesiacach wszystko jednak sie wyrownalo. Odpowiedz Link Zgłoś
torianka Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 13:02 Oczywiście, że wolniej. Moja siedmiomiesięczna córeczka po cc nie mówi jeszcze pełnymi zdaniami i nie biega. Dawno nie słyszałam takiej bzdury. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
draugdur widzisz,a gdybys rodzila sn 03.08.07, 13:13 to corka mialaby juz doktorat Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Dobre ! 03.08.07, 13:20 Mam dzieci i po cc i po sn. Po cc idzie jak burza. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 u nas tez tak bylo 03.08.07, 13:26 ale ja wina obarczam fakt, ze mala urodzila sie co prawda w 38 tyg, ale baaardzo niedonoszona. po ok. 12 msc znacznie przyspieszyla, teraz ma prawie 2 lata, i chyba jest lepiej rozwinieta od wielu dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 14:11 u nas po cc. - 8,5 miesiąca i staje na nóżkach samodzielnie - spedza w ten sposó kupę czasu To chyba raczej rozwój przyspieszony niż opóźniony??? Nie wiem kto to wymyśli ale to raczej stek bzdur Odpowiedz Link Zgłoś
kaisa25 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 14:31 Bzdura!! Mój maluszek rozwija się super jest po cc. Pierwszy raz słysze zeby po cc dzieci sie rozwijały gorzej. Dziewxczyny nie szukajcie usprawiedliwień dla kroków rozwojowycxh waszych dzieci. Poprostu jedne szybciej sie rozwijaja inne wolniej. Nie kazdy z nas jest sportowcem, i nie kazdy jest intelektualista. Kazdy jest inny i dzieciaczki tez. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka7601222 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 14:41 Mam dwóch synów urodzonych przez cc. Oba cięcia planowane pod koniec 39 t.c., więc nie było mowy o niedotlenieniu. U żadnego nie było problemów z oddychaniem, czy napięciem mięśniowym.Starszy zaczął raczkować kiedy skończył 6 mies. , dokładnie w dniu kiedy kończył 7 miesiąc stanął sam w łóżeczku, a mając 10 miesięcy po prostu poszedł bez trzymania - to chyba nie jest opóźniony rozwój???? Jedynym problemem była mowa, bo zaczął się w miarę płynnie porozumiewać dopiero kiedy skończył 2 lata, wcześniej tylko pojedyncze wyrazy. Młodszy niebawem kończy pół roku, obraca się z pleców na brzuch i odwrotnie, pełza do przodu i próbuje podnosić pupę. Jest sporo "w przodzie" od urodzonego 2 tyg. wcześniej s.n. syna mojej przyjaciółki. Być może rehabilitantce chodziło o dzieci, które urodziły sie przez c.c. po próbach porodu s.n., wtedy faktycznie maluchy są wymęczone wcześniejszym porodem, a często cięcie ratuje ich zdrowie i życie. Odpowiedz Link Zgłoś
apolonina13 nie 03.08.07, 15:42 moja córa rozwija się szybciej niż rówiesnicy nawet)) Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek_y Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 20:42 Zdecydowanie nie zgadzam sie z ta opinia.Moj maly ma teraz 10miesiecy i od dwoch miesiecy juz chodzi. siedziec bez podparcia umial jak mial 4miesiace wiec chyba nie bylo to pozno. Teraz uczy sie przewracac strony w ksiazkach z twardymi kartkami i w ogole jest bardzo zywy, wszystko musi sprawdzic, wszedzie zajrzec... Wszystko jest jak najbardziej ok. Wrecz powiedzialabym ze rozwija sie szybciej niz inne dzieci a tez rodzilam przez cesarke. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina-1 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 21:16 Moja corcia majac 4,5 miesiaca przekrecila sie na brzuszek, 5 miesiecy usiadla, 5,5 wstala w lozeczku, 6 miesiecy zaczela wedrowki po lozeczku. Wszystko to zrobila sama bez pomocy a jest po cc. Nie uwazam aby wolniej sie rozwijala wrecz przeciwnie wszystko robi wczesniej niz jest to w ksiazkach. Brakuje nam zabkow ale one przjda w swoim czasie. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
jutrynka22 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 03.08.07, 21:50 Witam, moj syn ma obecnie 8 mcy. Urodzil sie przez cc z powodu szybkiego spadku tetna, byl poowijany pepowina a do tego ja mialam stwiedzona za waska miednice (co smieszne pod koniec porodu). Maly mial WNM, byl rehabilitowany. Obecnie mamy przerwe. Nie wiem jak ustosunkowac sie to tematu watku. Moim skromym zdaniem zalezy to od powodu cc, stanu maluszka etc. Jesli chodzi o rozwoj mojego synka to: 4 mce obraca sie z plecow na brzuch 5 mcy pelza 6 mcy buja sie na czworakach a potem raczkuje 7 mcy sam wstaje teraz wszedzie go pelno... Takze nadrobilismy z hakiem zaleglosci ruchowe. Chociaz zapomnialam z siadaniem. Otoz maly siedzi sam ale krotko, sam nie siada ale mnie to nie martwi narazie, Ma czas. Wszystko w swoim czasie. Takze uwazam ,ze teza iz dzieciaki po cc rozwijaja sie wolniej ,jest totalnym bledem . To czy dziecko rozwija sie wolniej czy szybciej uzaleznione jest od nieskonczenie wielu czynnikow, chocby np.warunkow wychowania... Pozdrawiam mamy maluchow wolniej i szybciej rozwijajacych sie Odpowiedz Link Zgłoś
ttkm Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 12:41 to jest nieprawda. Urodziłam przez CC, moja córka od pierwszego tygodnia sama wyjmowała i wkładała smoczek do buzi, później okazało się że ma WZW w 3 miesiącu - myślę że to po szczepionce - pneumokokach, córka była pod opieką rehabilitacyjną. Wczoraj pani neurolog (córka ma już 7 m-cy) powiedziała, że nie muszę ją już rehabilitować bo córka doskonale się rozwija fizycznie i psychicznie(potwierdzone testami psychologa). Jej rozwój jest o 2 m-ce szybszy niż rówieśników. Córka mówi: tata, mama, baba, dada i inne jakieś swoje, lubi opowiadać po swojemu. Chodzi na czworaka, przekręca się z brzucha na plecy i odwrotnie. Potrafi brać małe przedmioty palcami wskazującymi (tzw. penseta) i wkładać do jakiegoś pudełka, albo do buzi. Jest bardzo kontaktowa i ciekawska, nic nie umyka jej uwadze, a jednocześnie potrafi skupić sie na jakiejś czynności, np.: przekłada kartki gazety -co prawda dokładnie je pozagina, ale to szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
ttkm Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 12:49 skoro już tak się przechwalam, to zapomniałam dodać, że sama siada, trzyma butelkę do picia i próbuje wkładać łyżeczkę do buzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mariakusz Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 19:51 Moim zdaniem intelektualnie Twoje dziecko rozwija się prawidłowo, rozumie gdzie jest lampa i robi papa- to sporo. Nie przejmuj się postami, w których opisane są osiągnięcia innych dzieci, każde rozwija się w swoim tempie , a wyuczone umijętności w znacznym stopniu zależą od stopnia poświęcenia dziecom naszej uwagi(jak ktoś wcześniej napisał. Mój synek też po ukończeniu 9 miesięcy znał tylko lampę w naszym domu, teraz ma 9 i pół miesiąca, rozwija się szybko, zaznajamia się z innymi przedmiotami,zna już sporo swoich zabawek (głównie dzięki babci, która ostatnio do nas zawitała i cały czas rozmawia z wnuczkiem), ale tuż po skończeniu 9 miesięcy był dokładnie na takim etapie jak Twoje maleństwo, a do głowy mi nie przyszło, że coś może być nie tak, wręcz byłam dumna, że wie gdzie jest lampa Jeśli natomiast chodzi o rozwój fizyczny wydaje mi się, że też nie ma powodów do niepokoju, dziecko wstanie wtedy gdy będzie gotowe,a jak zacznie chodzić i raczkować, to wierz mi, że będziesz tęskinić za tymi chwilami gdy sobie spokojnie leżało Jest na pewno pod dobrą opieką, głowa do góry i ciesz się swoim macierzyństwem Odpowiedz Link Zgłoś
niesiah Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 21:11 Nie zauważyłam by tak było. Moi chłopcy (5.09.06) urodzili się i przed czasem 36/37 tc do tego bliźniaki (niby wolniej się powinny rozwijać) no i cc. Mając 6 m-cy stawały przy szczebelkach, jeden z synów po zakończeniu 10 m.ż. zaczął chodzić sam(bez trzymania się czegokolwiek), drugi od 2 tyg. zaczyna "eksperymentować" z chodzeniem (ewidentnie się boi, ale potrafi spory kawałek przejść). Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
bodzinka Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 21:19 Ja to pierwzy raz slysze.Moj babel ur. sie przez cc w znieczuleniu ogolnym i to dlatego, ze byl niedotleniony.Urodzil sie z sinymi paluszkami i byl pod tlenem a rozwija sie bardzo dobrze.Mial 3,5 miesaca jak przekrecal sie jak szpulka w obie strony, 6 miesecy jak zaczal pelzac, 6,5 jak raczkowal.Skonczone 7 jak zaczal stac.Dzis skonczyl 9 miesecy a wczoraj zrobil samodzielnie dwa pierwsze kroczki.Pewnie siedzi, staje przy czym sie da, raczkuje jak rakieta, chodzi za jedna raczke, duzo mowi, kojarzy osoby, pieknie sie bawi, rozwiazuje problemy.Ogolnie rozwija sie super i ja strasznie sie ciesze z jego postepow Odpowiedz Link Zgłoś
aagaa85 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 21:39 Co prawda ja urodziłam mojego synka sn ale moja mama mnie urodziła przez cc i w tym przypadku ta teoria się nie sprawdza bo raczkować zaczęłam w 5 miesiącu a w 8 zaczęłam chodzić. Moim zdaniem to bardziej genetyczna sprawa, ja się rozwijałam bardzo szybko, mój mąż też (także urodzony przez cc) a teraz nasz synek znacznie wyprzedza w rozwoju swoich rówieśników. Odpowiedz Link Zgłoś
eska60 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 23:19 Nie przejmuj się na zapas. Mój Maluch (też po cc) do siódmego miesiąca był w tyle (wg podręczników) apotem w jeden miesiąc przeskoczył 3- książkowe. Przestałam czytać - niech się rozwija własnym rytmem! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaob2 Re: czy dzieciaczki po cesarce wolniej sie rozwij 04.08.07, 23:36 nie wierzę w to,myślę że to kwestia indywidualna.Mój synek urodził się po terminie,po cesarce i rozwija się super Odpowiedz Link Zgłoś
tuniatunia nie sądzę 05.08.07, 09:47 Mialam cc, mala nie skonczywszy jeszcze 7 m-cy sama wstawala. Po kilku tygodniach chodzila juz przy meblach. Obecnie (prawie 9 m-cy) podejmuje proby samodzielnego stania, bawi sie systemowo, sylabizuje (ma-ma, ta-ta, ba-ba, da-da, ga, a-ga, nie, a-ła, na-na - oczywiscie na razie raczej bez zrozumienia)pokazuje paluszkiem (m. in. oko u mnie czy u lalki), itd. Mysle, ze kwestia rozwoju nie zalezy od rodzaju porodu (pomijam kwestie prawidlowosci porodu), a od samego dzieiaczka. Jedne mkną jak burza od samego poczatku, ine potrzebuja troche wiecej czasu zeby sie "rozkrecic". Ot co. Tunia Odpowiedz Link Zgłoś