Dodaj do ulubionych

Zakupiliśmy fotelik

24.08.07, 21:31
Nareszcie Alka waży nieszczęsne 9 kilo i wybraliśmy sie po drugi
fotelik. Pojechaliśmy kupić Ramatti, wróciliśmy z Romerem. Nie ma w
tej chwili chyba lepszego na rynku w tej kategorii wagowej ale ta
cena mnie zabiła. No nic to nie będę oszczędzać na zdrowiu i życiu
dziecka no ale taaakie pieniądze to trochę przesada.....chyba
potrzebuję poklepania po pleckach.....powiedzcie że warto!!!
Obserwuj wątek
    • majkatrzaskowska Re: Zakupiliśmy fotelik 24.08.07, 21:45
      heheh.Klepiemy klepiemy! I po pleckach i w rączki.My też kupiliśmy Romera-King TS PLUS. Po analizie ineterentu wyszlo ze jest najlepszy w swojej klasie wagowej. Wiec dlaczego mielibyśmy nie klepac. Cena owszem niska nie jest. Ale pomyśl że to dla Twojego SKARBA wiec oszczędzać nie można. Mojemu maluszkowi bardzo wygodnie sie w nim jeździ i wszystko widzi no i przede wszystkim spi mu sie najlepiej.
      Pozdrawiam i popieram zakupy !wartościowych! produktów dla naszych pociech nawet jesli ceny są wysokie.
      • slonko1335 Re: Zakupiliśmy fotelik 24.08.07, 21:50
        Dzięki Maja my ten sam model wzięliśmysmile eh jakbym z Ramattim
        wróciła to bym całą noc siedziała i żałowała w takiej sprawie
        oszczędzam i oby sprawdzły się słowa sprzedawcy: "oby nigdy nie
        musiała Pani przekonać się o tym, że to najbezpieczniejszy fotelik".
        OBY!!!
        • benignusia Re: Zakupiliśmy fotelik 24.08.07, 23:49
          to dobry wybórwinkmy też pojechaliśmy po ramatti ....i kupiliśmy maxi
          cosiwink)naprawde .....najważniejsze ze nigdy nie przekonamy sie jaki niestabilny
          itd jest ramatti!!
    • arioso1 Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 08:04
      a jaka tyo różnica skoro fotelik stanowi ochronę jedynie przy
      wypadku z prędkością 30-40 km\h?,że o zderzeniach bocznych nie
      wspomnę? a przy zderzeniu czolowym zostaje wystrzelony razem z
      zapięciami.
      obecnie nie ma róznicy czy macie fotelik za 1200 czy za 70 z tesco-
      wazne aby nie byl po wypadku. cena jaka sie placi to cena nie za
      bezpieczeństwo lecz za , gatunek i jakosć materialu , za znana
      markę, i za wygodę jazdy a bezpieczeństwa i tak nie ma bo 40 km to
      sie jedzie pod góre na osiedlu a nie po miescie czy autostradzie-no
      chyba ze jakaś madra mamusia jedzie z dzieckiem kieruje zmienia
      biegi i jednoczesnie karmi dziecko bo taki już byl watek wczoraj.
      • monikaa13 Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 10:01
        nie zgodze sie zupelnie, w takim razie bez sensu bylyby testy i bez
        sensu te gwiazdki, jeden fotelik ma jedna a drugi 5 gwiazdek, cos w
        tym musi byc
        i niestety tak jest ze lepsza firma ta markowa robi drozsze fotliki
        ale na pewno bezpieczniejsze

wspolczuje dziecku ktore jezdzi w foteliku za 70zl, rodzicom zreszta
        tez
        • kiniak22 monika13 25.08.07, 13:44
          no coz nie kazdego stac zeby wydac na fotelik 1000zl, a 70 zl to juz predzej,
          ale i tak nawet najlepszy fotelik nie uratuje dziecku zycia jesli kierowca
          bedzie do dupy
          • monikaa13 Re: monika13 25.08.07, 16:41
            no z tym sie zgadzam

nie zgadzam sie tylko z tym, ze ten za 1000zl jest tak samo
            bezpieczny jak ten za 70
    • liwilla1 Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 08:52
      my kupilismy maxi cosi tobi, jak na razie sprawdza sie wysmienicie, wygodny,
      solidny, ładny. zastanawialismy sie tez nad reomerem, ale w testach wychodzil
      podobnie jak tobi, ale byl w naszym mniemaniu brzydszy.
    • monikaa13 Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 09:58
      na pewno bylo warto, tez na pewno kupimy romera kinga, jest to w tej
      chwili po kiddym najlepszy fotelik na rynku
      • phantomka Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 13:51
        No dziwne, to co napisala ktoras z was o wypadku, bo wyobraz sobie
        kolezanko, ze my mielismy wypadek przy predkosci conajmniej 60 km /h
        przod + moj bok (auto do kasacji) a dziecko nie mialo nawet
        odcisnietych pasow, co wg ratownikow, ktorzy sie pojawili na miejscu
        wypadku, jest jednym z najczestszych urazow spowodowanym
        szarpnieciem dziecka - po prostu fotelik zdal egzamin.
        Dodam, ze mamy maxi cosi xp. Ja rozumiem, ze kogos moze nie byc stac
        na drogie foteliki, ale takiej osoby chyba wtedy nie stac tez na
        auto, bo w koncu jego eksploatacja i paliwo kosztuje niemalo. Ja
        zarowno na wozki jak i foteliki nie zaluje kasy, bo to w koncu
        bezpieczenstwo.
        • monikaa13 Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 16:42
          ooooo to jest bardzo sluszna uwaga
          rodzice woza dziecko samochodem, kupuja benzyne zalozmy pelny bak
          dwa razy w miesiacu, wiadomo benzyna droga, eksploatacja, przeglad,
          ubezpieczenie, ale nie stac ich na fotelik za 500zl, ok niech bedzie
          za 200zl, one sa na pewno o wiele lepsze niz te za 70zl ze styropianu
          • arioso1 Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 17:26
            absolutnie sie nie zgadzam w kwestii bezpieczeństwa fotelików.
            testy testami ale to jest tak samo jak z samochodami,wszystko zależy
            jaki jest wypadek.Mój mąż od 10 lat pracuje w branży związanej z
            transportem i bezpieczeństwem na drogach a prywatnie zajmuje się
            transportem i regeneracją samochodów ciężarowych i ma na w codzień i
            widoki i opinie,i relacje więc bardziej wierzę sobie ,jemu i temu
            co widzimy od "kuchni", niż ogladam na ulotkach. W foteliku za
            1000zl może lepiej i wygodniej dziecko podróżuje, ma komfort jazdy
            ale w obliczu zderzenia wszystkie sie równają. a statystyki są
            prowadzone nie przez klientów nie przez ofiary, lecz przez koncerny.
            ja przy zakupie samochodu od toyoty dostaliśmy fotelik i taki używam
            a kosztuje przeszlo 1000zl,i tez mialam wypadek -nic sie nie
            stalo ,ale 8 lat temu kiedy mója dwuletnia córka uczestniczyla w
            wypadku, byla wieziona przez ciocię w foteliku ze styropianu ,
            uderzenie boczne , bardzo podobne do tamtego tylko z wiele większą
            prędkością tez nawet ją nie zarysowalo. A ofiar wypadków w tym
            dzieci widzieliśmy setki i setki polamanych fotelików tych firmowych
            także.Niestety jak ktoś opiera się na opini sprzedawcy, gwiazdkom z
            internetu -to szczerze wspólczuję.
            • monikaa13 Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 18:19
              jezeli nie na gwiazdkach i nie na opiniach to prosze napisz na czym
              ty sie opierasz wybierajac fotelik
              choc jak czytam twoje wypowiedzi to pewnie kupilas ten tescowy za
              70zl i jestes super zadowolona, a samochod to pewnie jakis mercedes,
              ale coz
              • slonko1335 Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 19:25
                Arioso oczywiście, że wszystko zależy od tego jak jest wypadek, z
                tym zgadzam się w zupełności, dziecko może jechać wogóle bez
                fotelika i przy wypadku kompletnie nic mu się nie stanie, i tak się
                zdarza. Ja akurat mam znajomego ratownika medycznego i po rozmowach
                z nim nikt mi nie wmówi że przypadkowy fotelik może w najlepszym
                stopniu zapewnić bezpieczeństwo mojej córce, szczególnie taki któy
                nawet przy zderzeniu z prędkością 40 km nie dostaje punktów za
                bezpieczeństwo. Stać nas na Romera ale przyznam, że bardzo szanuję
                pieniądze, nie kupuję nic dla marki czy szpanu,każdy większy wydatk
                jest bardzo przemyślany, jednak porównaliśmy w sklepie kilka
                fotelików i najbardziej zbliżóne jakościowo były Maxi-cosi Tobi i
                Romer, jednak tu zdecydowały gwiazdki, bo oba kosztowały mniej
                więcej tyle samo a w tym roku Maxi-Cosi już dostał jedną gwaizdkę
                mniej za bezpieczeństwo, bo czegoś tam się doszukali, więc w tym
                momencie nie było o czym mówić....Stabilność Ramattiego byla żadna,
                zwracaliśmy też uwagę na łatwośc montowania, tym bardziej że mamy
                trzydrzwiówkę i fotelik jest za każdym razem zdejmowany po każdym
                wyjeździe i idzie do bagażnika.
                Widzieiśmy za to ludzi z pięciomiesięcnziakiem, na pewno nie ważącym
                9 kilo, któzy różnież szukali fotelika dla synka, no bo on tak nie
                lubi jeździć w nosidle, normalnie ręce opadają....sprzedawca ich
                odżegał od głupiego pomysłu przesadzenia dziecka do takiego
                fotelika, a oni wyszli obrazeni, że jak nie chce im tu sprzedać to
                pójdą do innego sklepu.....
                W każdym razie my dziś już po pierwszej dłuższej przjażdżce i Alka
                przeszczęśliwa, że wszystko widzismile
                • slonko1335 Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 19:26
                  Ach Monika dzięki bardzo i Tobie bo na ten fotelik zwróciłam uwagę
                  po Twoich wielokrotnych wypowiedzach na jego temat wcześniej nawet
                  nie brałam pod uwagę takiego wydatku...
                  • monikaa13 Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 19:32
                    och dziekuje bardzo

ja tez nic nie kupuje dla marki absolutnie, teraz mamy fotelik za
                    200zl, kolyske, jest ok, ale po zainteresowaniu sie nastepnym
                    fotelikiem, po przeczytaniu kilkunastu watkow na ten temat, zaluje
                    ze mam taki, ale teraz juz trudno, moim nastepnym fotelikiem bedzie
                    na pewno romer, trudno, dl amnie to ogromna suma, ale jakos ja
                    uzbieram
                    wiem ze maxi cosi sa w podobnje cenie, dlatego wybieram lepszy

och chcialabym kiddy, ale sie boje

pozdrawiam
                    • phantomka Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 20:23
                      To ja nie wiem, czym sie kierowac skoro nie crash testami, bo w
                      koncu o nich mowa przy testach na bezpieczenstwo fotelikow. A kto ma
                      sponsorowac te testy, rodzice przepraszam? Po to sa koncerny, zeby
                      przeprowadzaly testy, rozumiem, ze jak kupujesz szczepionke dla
                      dziecka, to masz nadzieje, ze jednak ten koncern zrobil testy
                      bezpieczenstwa tejze szczepionki...podobnie jest z fotelikami i nie
                      mow mi, ze przy zachowaniu bezpiecznej predkosci (tj. w okolicy 60
                      km/h) kazdy fotelik zachowuje sie tak samo, to ze widzialas foteliki
                      po wypadkach nie oznacza, ze kazdy wypadek jest taki sam.
                      • monikaa13 Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 20:28
                        ale to chyba do mnie nie bylo?
                        • phantomka Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 20:33
                          nie nie, tak sie jakos podpielam na koniec drzewka.
                          • monikaa13 Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 20:36
                            ok
              • arioso1 Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 21:13
                monikaa-zauważ że wszystkie testy , czy to fotelika czy samego
                samochodu wykonuje się na lini prostej, przy max prędkości do 60km\h
                a najczęściej jest to 40km/h, bez odbić czyli podzderzeń pojazdu.
                co mi z fotelika za 5000 jak przy prędkosci 80 km nie uratuje on
                dziecka ani ten ani taki za 70zl.
                Realia są takie że placimy za markę , za material, za profil za
                nasze podświadome myślenie ,bo jak masz fotelik za 2000 a auto za
                100000 to jesteś nieśmiertelna z dzieckiem-a to nieprawda.
                Jak kupowalam fotelik a nie bylo to jednokrotne -to bralam pod uwagę
                jego funkcjonalność -latwośc montowania, żeby sie rozkladal do
                pozycji póleżącej,żeby tacka dla dziecka nie uwierala go w
                nóżki,żeby pokrycie można bylo do prania zdejmować-nigdy nie poszlam
                i nie zapytalam prosze o najbezpieczniejszy fotelik-bo takiego nie
                ma,nie ma bezpiecznych i bezpieczniejszych-są wygodne i mniej
                wygodne.
                Jeżeli ktoś sobie wmawia że placąc dużo ,jego dziecko jest
                bezpieczne to sam siebie oszukuje.
                i nie ,nie mam fotelika z tesco i nie jezdzę mercedesem.Jeżdzilam
                Toyotą terenówką (ponos bezpieczne i to bardzo wg testów) ale po
                wypadku ,zdecydowalam się na Fiata Maree Weekend bo praktycznie a
                nie teoretycznie oceniam bezpieczeństwo a co do fotelika to do
                Toyoty dostalam firmówkę fotelika i byl tak samo bezpieczny co
                wspomniany tescowy fotelik w którym miala wypadek moja córka.
                Obecnie trwają testy nad kapsulą ,która to ma zrewolucjonizować
                bezpieczeństwo naszych dzieci.
                A czym sie jeszcze kieruję ? doświadczeniem ,bo po trójce
                dzieci ,obecnie mam 9 fotelik na stanie ( każde dziecko mialo nowy
                specjalnie dla siebie-a nie jedno po drugim), widzialam wiecej
                wypadków niz ty ogladalas w wiadomościach,doświadczenie w
                transporcie jako obsluga pojazdu, serwis, doświadczenie męża w
                branży,-zajmujemy się pneumatyką pojazdów - i nikt mi nie wmówi że
                ma bezpieczny fotelik tylko dlatego bo zaplacil 1000zl , bo zaplaci
                mniej a poziom bezpieczeństwa sie nie zmieni chyba że w jak sobie to
                ubzdura. a za moj fotelik zaplacilam 900zl nie 70, dlatego że byl
                ladniejszy.
                Nie rozumiem jak można opowiadać o bezpieczeństwie czegokolwiek ,nie
                mając o tym pojecia.
                Jak sie jedna z druga naczyta ulotek to najmadrzejszą zgrywa.bez
                urazy.nie chce mi sie już pisac bo bez sensu i tak jesteście
                najmądrzejsze przecież bo macie pierwsze dziecko czasem drugie,
                klikacie sobie na różne strony, doświadczenie tam zebrane dostarcza
                wam madrości na każdy temat.a na miejscu wypadku jako technik to
                żadna z was nie byla.
                • arioso1 Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 21:28
                  A jak pytasz o mój fotelik -recaro young expert plus z isofixem 9-
                  18 kg sprowadzonym z belgii.
                  • phantomka Re: Zakupiliśmy fotelik 25.08.07, 21:38
                    A co ma przepraszam ilosc dzieci do znajomosci tematu
                    bezpieczenstwa?? Chyba z jakiejs dziwnej bajki sie urwalas...baba,
                    ktora spowodowala nasz wypadek jest matka 3 dzieci, dwojke z nich
                    wiozla bez fotelikow - no rzeczywiscie bogate doswiadczenie zdobyla,
                    jest zapewne tak wszechwiedzaca jak ty przy swojej trojce, ale
                    rozczaruje, bo to nie ilosc dzieci swiadczy o rozwadze rodzicow.
                    • arioso1 phantomka-naucz się czytać z laski swojej 28.08.07, 12:14
                      nie napisalam że jako matka trójki dzieci znam sie na
                      fotelikach ,tylko że jako matka trójki dzieci posiadam już 9
                      fotelik, i i mialam za 200 i mam za 900 i zadnej rónicy oprócz
                      jakości materialu-to raz.Nie tylko widzialam foteliki po wypadku ale
                      także znam raporty dot skali zniczczenia, samego fotelika, i
                      widzialam bardzo drogi fotelik super niby bezpieczny -podczas
                      uderzenia w drzewo fotelik wylecial z auta.
                      Bezpieczeństwo zalezy od rozmiaru wypadku anie od firmy produkujacej
                      fotelik naszego dziecka.
                      Testy fotelików są wykonywane jedynie do max prędkosci 60km\h -
                      mimo zwiększonej rezerwy nie czyni się tego -to tak jak na liczniku
                      samochodu jest 200 ale nie pojedzie szybciej niż 150.
                      Mozna robic testy przy 70 ale się tego NIE ROBI !!!
                      I wy się opierajcie gwiazdkami i opiniami i czym tam chcecie ale to
                      ze macie drogi fotelik nie oznacza ze jesteście bezpieczni .
                      A fotelik sprowadzalam z belgi ponieważ tylko tam udalo się zdobyc w
                      identycznej tapicerce jak w samochodzie mam.I rozwaga rodziców w
                      przypadku wypadku z winy innego kierującego nie ma tu nic do
                      rzeczy.Więc jeszcze raz przypominam pocwicz rozumne czytanie ze
                      zrozumieniem 4 kl sz.podst.
                      bo temat bezpieczeństwa jest mi znany na codzień -to praca mojego
                      męża-a oboje oprócz tego zajmujemy się transportem oraz regeneracją
                      części, do różnych koncernów -które to starają sie produkować
                      bezpieczne pojazdy i rozmawiam z ludzmi którzy tam pracują sami
                      uczestniczymy w wielu testach części ,i fakty sa niestety inne od
                      tych co wy czytacie w ulotkach.Ale jak ty zdobywasz doświadczenie
                      pomiedzy praniem pieluch a wymądrzaniem się ..to powodzenia
                      • monikaa13 Re: phantomka-naucz się czytać z laski swojej 28.08.07, 13:50
                        no i dobrze, ty masz super bezpieczny fotelik za 900zl, z isofixem,
                        dobrej firmy, ale twoj oczywiscie nie uchroni dziecka albo
                        bynajmniej uchroni tak samo jak ten za 70zl, nie bylo ci szkoda
                        kasy????????????
                        wiesz co nie wierze ci, bo idac twoim rozumowanie, kupilabym w
                        podobnje kolorystyce w tesco
                        poza tym argument, ze chcialas miec fotelik dopasowany do tapicerki
                        do mnie nie trafia

tak jak juz pisalam musi istniec roznica miedzy tym za 70zl i tym za
                        1000zl, tak jak istnieje roznica miedzy samochodem za 30tys a
                        samochodem za 130tys, sory, ale nie znam testow, ktore by tego nie
                        potwierdzaly

ale zgadzam sie z tym ze przy ciezkim wypadku nawet i fotelik za
                        1000zl moze nie uratowac dziecka, ale moze
                      • slonko1335 Re: phantomka-naucz się czytać z laski swojej 28.08.07, 15:08
                        arioso1 napisała
                        > Testy fotelików są wykonywane jedynie do max prędkosci 60km\h -
                        > mimo zwiększonej rezerwy nie czyni się tego -to tak jak na
                        liczniku
                        > samochodu jest 200 ale nie pojedzie szybciej niż 150.
                        > Mozna robic testy przy 70 ale się tego NIE ROBI !!!

Arioso no i przy tej całej wiedzy na ten temat ZONK!!!! owszem robi
                        się nawet przy większej, już niżej pytałam czy słyszałaś
                        kiedykolwiek o testach ADACU przy podwyższonej prędkości? a może
                        rozeznany mąż słyszał? i max 60 też się niestety nie zgadza......
                        Mi co prawda wystarczy 60 km/h w zupełności po mieście jeździmy z
                        dozwoloną prędkością czyli 50 km/h.
                        • phantomka Re: phantomka-naucz się czytać z laski swojej 28.08.07, 21:04
                          Fakt, ze ktos pracuje w danej branzy, nie oznacza, ze na tej branzy
                          sie zna, czego jestes przykladem, totalny laicyzm tematu podparty
                          zdaniem, bo moj maz...a moj maz ma odrzutowiec w garazu, haha...eot.
                  • monikaa13 Re: Zakupiliśmy fotelik 26.08.07, 11:00
                    mysle ze spokojnie moglas kupic fajnmy fotelik za 500zl, bez
                    isofixa, po co sprowadzalas ten fotelik az z belgii, w polsce nie ma
                    ladnych

a co do samochodu, to absolutnie nie zgodze sie z tym ze maluch czy
                    uno jest tak samo bezpiecznym samochodem jak saab czy volvo,
                    kobieto!!!!!!!!!!
                    • papasowa Re: Zakupiliśmy fotelik 26.08.07, 18:25
                      a jakie zdanie macie na temat coneco zenith bo ja mam blizniaki i
                      potrzebuje 2 wiec wydatek duzy. dzieki za odpowiedzi
                      • monikaa13 Re: Zakupiliśmy fotelik 26.08.07, 18:31
                        oczywiscie nie porownujemy coneco do maxi cosi czy romera, bo to
                        jest fotelik tanszy, ktory niestety nie ma jeszcze zrobionych
                        testow, a szkoda, bo tez kiedys na niego patrzalam
                        ale rozumiem, ze dwojka dzieci to duzy wydatek
                        coneco zenith to bardzo dobry fotelik, za te cene warto, wyglada
                        fajnie i dosc solidnie,
                        duzo o nim czytalam i mamy sa z niego bardzo zadowolone, a wiec na
                        twoj osobny post juz nie bede odpowiadac

pozdrawiam
                      • lubczyk75 Re: Zakupiliśmy fotelik 27.08.07, 00:22
                        ja mam CONECO ZENITH i jestem zadowolona (wierzę,że zapewni
                        bezpieczeństwo mojemu dziecku,ale nigdy nie chcę się o tym
                        przekonaćsmile),łatwy montaż,tapicerka ściągana do prania,regulowane
                        oparcie(bardzo lekko i łatwo) tak,że moja dzidzia spokojnie i
                        smacznie sobie śpi podczas jazdy,wygodny-z tego co
                        widzęsmile,pięciopunktowe pasy ,wysoki zagłówek ;no i przedział od 9 do
                        25 kg,posłuży troszkę dłużej niż te od 9 do 18kg(nie styropian,a
                        plastik)osobiście polecam,ale wybór nalezy do Ciebie smile
                  • slonko1335 Re: Zakupiliśmy fotelik 27.08.07, 06:31
                    Arioso a słyszałaś coś o testach przy podwyższosnej prędkości do 71
                    km/h, chyba nie....
    • ewosko Re: Zakupiliśmy fotelik 27.08.07, 09:45
      To ja się podepnę... Mój synek waży 8 kg,ale jest dość wysoki
      (ubranka 74cm), ma 8 m-cy. Myślimy o zmianie fotelika. Co polecicie?
      Mam propozycję fotelika Maxi cosi priori od mojej siostry, wiem, że
      bezwypadkowy, w b.dobrym stanie, czy kupić nowy coneco? Czy też
      szarpnąć się na nowy Maxi cosi, ew. Romera? Czy taki uzywany, ale z
      pewnej ręki, jest mniej bezpieczny od nowego? Dodam, że miesiąc temu
      mieliśmy wypadek i bardzo mi zależy na bezpieczeństwie mojego
      dziecka. Bez względu na cenę, choć 1000zł to dla nas teraz bardzo
      duzo. Podpowiedzcie proszę...dzieki
      • monikaa13 Re: Zakupiliśmy fotelik 27.08.07, 14:43
        po pierwsze romery nie kosztuja 1000zl, tylko ciut ponad 800
        po drugie piszesz ze zalezy ci na bezpieczenstwie a mowisz o
        foteliku coneco, to nie wspolgra
        poza tym uzywany z pewnej reki fotelik maxi cosi jest na pewno
        lepszy niz nowy fotelik coneco
        ale jezeli chcesz najbardziej bezpieczny fotelik na rynku to
        niestety albo romer albo kiddy

sama musisz dokonac wybory, bo podajesz wiele sprzecznych informacji

poza tym moja corka skonczyla juz dawno 9 miesiecy, ubranka nosi na
        74cm i 80cm i na razie miesci sie jeszcze w foteliku pierwszym
        • slonko1335 Re: Zakupiliśmy fotelik 27.08.07, 14:51
          Foteliki 9-18 są bezpieczne jak sama nazwa mówi dla dzieci od wagi 9
          do 18 kg. Moja córka ma prawie 18 m-cy, od kilku miesięcy czekaliśmy
          na przekroczenie magicznej 9 i nie odważyłam się wcześniej na zmianę
          fotelika. Co do foteliku po siostrze, to moim zdaniem jak masz pewne
          źródło to możesz korzystać z jej Maxi-cosi, choć ja bym radziła
          poczekać do tych 9 kg.
          • ewosko Re: Zakupiliśmy fotelik 28.08.07, 07:40
            No dobra, pewnie będę musiała poczekać kilka miesięcy...Tylko gdzieś
            wyczytałam, że jak dziecko się nie mieści w foteliku, tzn. główka
            już trochę wystaje, to wtedy, właśnie dla bezpieczeństwa, lepiej
            się przesiąść na większy. Kurcze, no nie wiem...
            • slonko1335 Re: Zakupiliśmy fotelik 28.08.07, 07:51
              To prawa jeżli głowa wystaje ponad opar ie, dokładnie wiecej niż
              połowa głowy to fotelik-kołyska przestaje być bezpieczny. Czyli i
              tak źle i tak niedobrze.....można zawsze w 0-18 zainwestować na
              okres przejściowy.
              • badinka Re: Zakupiliśmy fotelik 28.08.07, 15:25
                miałam zakładać osobny wątek, ale ponieważ tu o tym rozmawiacie, to się podepnę
                Moja córka nosi rozmiar powoli 74, z fotelika pierwszego wyrasta- kwestia
                miesiąca, półtora jak zacznie jej wystawać główka i nie bardzo wiem, co zrobić,
                bo waży 7kg i do 9 napewno długo nie dobije.
                W którym foteliku lepiej ją wozić?
                • monikaa13 Re: Zakupiliśmy fotelik 28.08.07, 18:54
                  jezeli glowa zacznie wystawac poza fotelik musisz go zmienic,
                  trudno, jezeli nie bedzie wazyc tyle i tak bedzie bezpieczniejsza w
                  tym drugim, nie dopuszczalne jest by glowa wystawala poza fotelik
                  • monikaa13 Re: Zakupiliśmy fotelik 28.08.07, 18:54
                    aha, zawsze mozesz kupic fotelik 0-18, ale nie wiem czy sie oplaca
                    • slonko1335 Re: Zakupiliśmy fotelik 28.08.07, 19:06
                      Tutaj akurat z Moniką się nie zgadzam. Tak samo niebezpieczne jest
                      wożenie dziecka które nie osągnęło minimalnej wagi w foeliku 9-18
                      jak wożenie dziecka w nosidle jak wystaje mu już głowa. Pozostaje
                      zakupienie fotelika 0-18. A swoją drogą co Wy za nosidła macie? co
                      chwilę jakiś topik na ten temat. Moja Alka ma 1,5 roku, ma 80 cm a
                      do wystawania głowy jeszcze jej bardzo daleko....
                      • monikaa13 Re: Zakupiliśmy fotelik 28.08.07, 19:20
                        no wlasnie
                        moja ma ponad 9 miesiecy mierzy ponad 74cm, teraz dokladnie nie
                        wiem, i jeszcze jej glowa nie wystaje
                        a wazy, nie wiem, chyba z 8,5kg, wiec my trafimy chyba idealnie z
                        waga i glowa
                        • phantomka Re: Zakupiliśmy fotelik 28.08.07, 21:07
                          No glowa nie moze wystawac bezwzglednie, czytalam gdzies, ze jezeli
                          dziecko nie osiagnelo wagi, a glowa wystaje to nalezy wymienic na
                          wiekszy, poniewaz przy uderzeniu glowa dziecka nie tylko nie jest
                          chroniona, ale jest narazona na uderzenie w kregoslup na odcinku
                          szyjnym.
                          • badinka Re: Zakupiliśmy fotelik 29.08.07, 08:23
                            dzięki za odpowiedzi, a fotelik swoją drogą mamy kiepski- baby design dumbo-
                            niestety wtedy przeważyły względy finansowe sad
                            porównywałam go z fotelikiem delti koleżanki i nasz jest jakiś wyjątkowo mały,
                            następny będzie maxi cosi priori.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka