penguin33 25.08.07, 08:39 Czy rzeczywiscie czekaliscie z przesadzeniem dziecka w drugi fotelik (kat. 9-18) do 9 kg? Moja mala jest dosc drobna, ma 9,5 miesiaca i nie wiem kiedy bedzie miala 9 kg. Dlaczego to wlasnei 9 kg? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liwilla1 Re: nie 25.08.07, 08:48 moj syn dopiero tydzien temu osiagnal 9 kg (14,5 miesiaca) , ale poniewaz wzrostem jest w normie w starym foteliku juz sie nie miescil, i miesiac temu kupilismy mu nowy (maxi cosi tobi). wydaje mi sie, ze waga jest tylko umownym kryterium dopasowania fotelika, wazniejsze jest, czy dziecko ma na tyle sztywny kregoslup, by w przebywac dlugi czas w pozycji siedzacej. niektore dzieci osiagaja wage 9 kg jeszcze przed pol roczku, ale wg lekarzy jazda przodem do kierunku jazdy powinna nastapic po przekroczeniu 13 kg, czyli mniej wiecej roczku. osobiscie uwazam, ze fotelik mozna z czystym sumieniem zmienic, gdy dziecko zaczyna samo stawiac pierwsze kroczki. Odpowiedz Link Zgłoś
miryw 0-18 25.08.07, 12:10 My niestety musieliśmy kupić fotelik 0-18, bo Kacper wyrósł z tego 0-9 jak miał 6 miesięcy, kiedy właściwie jeszcze nie siadał. Odpowiedz Link Zgłoś
padthai Re: drugi fotelik - czy czekaliscie do 9 kg? 25.08.07, 10:00 my zmienilismy fotelik na wiekszy gdy nasz maluch w 4 miesiacu (6,5 kg)przestal sie w nim miescic - w barach - hehehe wiec waga jest umowna, liczy sie wygoda i bezpieczenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: drugi fotelik - czy czekaliscie do 9 kg? 25.08.07, 10:03 fotlik nalezy zmienic gdy glowa dziecka wystaje poza niego, lub dziecko wazy wiecej niz 13 kilo, a pierwszy fotelik jest do 13 wczesniej nie ma to sensu i jest niewskazane poniewaz dziecko siedzace tylem jest w najbezpieczniejszej dla niego pozycji jezeli dziecku wystaje glowa a nie ma jeszcze 9 kilo to i tak trzeba fotelik zmienic jezeli nie wystaje nie rozumiem dlaczego juz chcesz zmieniac fotelik, dziecko ma jezdzic bezpiecznie a nie inaczej bo tak sie rodzicom widzi Odpowiedz Link Zgłoś
mamaptifurka Re: drugi fotelik - czy czekaliscie do 9 kg? 25.08.07, 10:48 Jeżeli chcesz zmienić fotelik na od 9 kg to Twój maluszek powinien sam siadać i wtedy nie ma znaczenia czy waży 7 czy te 9. Pamiętaj, że te od 9 mają pozycję pół leżącą i jeżeli maluszek sam nie siada to w przyszłości kłopoty z kręgosłupem murowane -- Karina -- super forum zostać mamą Odpowiedz Link Zgłoś
penguin33 Re: drugi fotelik - czy czekaliscie do 9 kg? 25.08.07, 11:14 Ja niczego nie chce zmieniac ze wzgledu na swoje widzimisie. Po prostu pytam i rozwazam. Akurat kolejny fotelik juz mam ale to tylko przypadek - kupowalismy w kilka osob i byla mozliwosc znizki. Natomiast rozwazam, bo mala w obecnym foteliku zapiera sie rekami i stara sie usiasc do pionu. Po prostu nie lubi tego pierwszego fotelika i bardzo marudzi podczas jazdy. Ale oczywiscie dla mnie argument bezpieczenstwa jest najwaznieszy i mysle, ze jak dlugo bedzie mogla (akurat pierwszy fotelik mamy pozyczony) bedzie jezdzic w pierwszym foteliku. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: drugi fotelik - czy czekaliscie do 9 kg? 25.08.07, 13:53 Te pierwsze foteliki sa ponoc najbezpieczniejsze, ale oprocz wagi wazne jest, czy nie wystaje glowa, bo to jest glowny czynnik decydujacy o tym, czy dziecko mozna juz przesadzic do wiekszego fotelika. Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: drugi fotelik - czy czekaliscie do 9 kg? 25.08.07, 16:21 A ja mam pytanie kiedy wyjęłyście z fotelika tą wkładkę podtrzymująca główkę żeby nie majdała się na boki? Ja mam wrażenie że mojej małej jest już dosyć ciasno z tą wkładką ale trochę się boję ją wyjąć ponieważ jej główka nie jest jeszcze bardzo sztywna i nie chciałabym zrobić jej krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: drugi fotelik - czy czekaliscie do 9 kg? 25.08.07, 21:26 wkładkę wyjeliśmy jak mała miała 4 mce Odpowiedz Link Zgłoś