anna799 27.09.07, 18:20 Powiedzcie jak dawkować 6 tygodniowemu dziecku Sab Simplex Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszka283 Re: 5 kropli 2 x dziennie 27.09.07, 19:50 Sama uzywalam tego, bo w niemczech to jest normalne i daje sie tu dziecku po jedzeniu 15kropli bo 5to jest za malo!! Mozesz dac 3razy na dobe, jak bedzie wieksza to mozesz dac nawet po kazdym pokarmie!! Dobry Typ, jak by dzidzia nie chciala ci sie kiedys uspokojic to daj dwie krople na smoka i bedzie dobze!! Sab Simplex jest bez cukru takze nie musisz sie o to martwic!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamagutka Re: Sab Simplex-jak dawkować? 27.09.07, 20:06 Początkowo nie przesadzaj z ilością kropelek. Mimo, że jest napisane w ulotce że 15 kropel, powinno się przeliczać krople na masę ciała dziecka. Zależy, czy dziecko jest drobne czy okrąglutkie. Polecam Ci początkowo 5 kropelek, gdy dziecko zaczyna "mieć kolkę", te krople działają szybko, w ciągu 5-10 minut już dziecko przestanie sie prężyć. Jeśli nie zauważysz poprawy, dodawaj po jednej kropelce więcej przy następnej kolce. Nie polecam podawania kropel "na zaś" tzn. 2 czy 3 razy dziennie zapobiegawczo, po co tak małemu dziecku podawać niepotrzebnie lek! Działanie tego leku jest skutkowe a nie przyczynowe. Daj znać, czy pomogło. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka283 Re: Sab Simplex-jak dawkować? 27.09.07, 20:16 mamagutka napisała: > Początkowo nie przesadzaj z ilością kropelek. Mimo, że jest napisane w ulotce ż > e > 15 kropel, powinno się przeliczać krople na masę ciała dziecka. Zależy, czy > dziecko jest drobne czy okrąglutkie. Polecam Ci początkowo 5 kropelek, gdy > dziecko zaczyna "mieć kolkę", te krople działają szybko, w ciągu 5- 10 minut już > dziecko przestanie sie prężyć. Jeśli nie zauważysz poprawy, dodawaj po jednej > kropelce więcej przy następnej kolce. Nie polecam podawania kropel "na zaś" tzn > . > 2 czy 3 razy dziennie zapobiegawczo, po co tak małemu dziecku podawać > niepotrzebnie lek! Działanie tego leku jest skutkowe a nie przyczynowe. Daj > znać, czy pomogło. Pozdrawiam. i znowu musze stwierdzic inny kraj inny obyczaj!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
florka72 mamagutka, a Ty lekarka jestes? 27.09.07, 21:57 ze "polecasz / nie polecasz"? bo, imaginuj sobie, ja byłam z tym problemem u neonatologa, u pani, która pracuje na Żelaznej, w dobrym zatem szpitalu. i owa neonatolog poradziła mi, iżbym dawała memu wówczas 4 tygodniowemu dziecku 15 kropli 4 razy dziennie. co więcej - dawać je należało zapobiegawczo, czyli nie 4 razy dziennie jak jest kolka, a 4 razy dziennie by NIE BYŁO KOLKI. tak dawałam przez 3 miesiące kolejne. 4 razy, o 6, 12, 18 i 24. tak działa sab simplex, że daje się go stale, by gazy się nie zbierały i by kolek ni było. i jeest bezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin30 Re: Sab Simplex-jak dawkować? 27.09.07, 22:22 A dlaczego to niby wykropkowano mi odpowiedź, to już nie można nikomu tutaj doradzic? Powtórzę wiec samą poradę, żeby nie było, że reklama "Drogie Panie, sab podaje się w dawce 10-15 kropli (zależnie jak bardzo kolka jest nasilona) przed każdym posiłkiem. Przed, nie po jak tu pisała poprzedniczka, najlepiej jakieś 10 minut wcześniej, aby mógł dotrzeć do jelita gdzie będzie działał, kiedy dostanie się tam pokarm. Jeśli karmi się piersią wtedy wiadomo posiłków moze być nawet kilkanaście, dlatego można ograniczyć dawkowanie do 6 razy na dobę. I dobrze napisała florka sab podaje się zapobiegawczo,żeby atak kolki nie nastąpił, a nie jak już jest." Tak lepiej drogi cenzorze? Odpowiedz Link Zgłoś
kinia0422 od którego tyg???? 28.09.07, 07:29 moje Maleństwo jest w 2 tyg życia i zaczynają się problemy brzuszkowe które najbardziej nasilają sie w nocy, dziecko stęka, jęczy głośno,pręży się, brzuszek twardy jak kamień. czy ja też juz mogę coś podawać? pozdr.k. Odpowiedz Link Zgłoś
jontos Re: Sab Simplex-jak dawkować? 28.09.07, 10:01 My podawaliśmy 15 kropel przed każdym jedzeniem. Małemu nic nie było, a był to jedyny środek, który mu pomagał. Wcześniej nie było szansy, żeby zjadł normalnie, prężył się i płakał w trakcie każdego karmienia. Ten środek nie jest szkodliwy, nie posiada cukru i nie uzależnia, tak więc nie ma obaw. Obecnie mój synek ma prawie roczek i naprawdę rozwija się super, tak więc te 15 kropel nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin30 Re: Sab Simplex-jak dawkować? 28.09.07, 10:06 Kinia według ulotki podaje się od 3 tygodnia życia, ale kilku znajomych pediatrów przepisuje je już od 2 tygodnia, możesz zmniejszyc ilość kropelek do 10 i podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
kinia0422 Re: Sab Simplex-jak dawkować? 28.09.07, 12:47 i chyba tak zrobię bo padam ze zmęczenia a i Małej mi szkoda... zastanawiam sie tylko czy i takbędemusiała ją po karmieniu podnosić do odbijania, a z tym to u niej cieżko jak jest taka zaspana- praktycznie w nocy jeszcze nigdy się jej nie odbijało a wiem ze powietrza połyka bo słyszę... dziekuje za odp. pozdr.k. Odpowiedz Link Zgłoś
anna799 Re: Sab Simplex-jak dawkować? 28.09.07, 10:22 wczoraj podałam po jedzeniu w ataku kolki i nic nie pomogło mały płakał 2 godziny, dzis podałam przed jedzeniem, maluszek zjadł i smacznie śpi, więc chyba teoria że podaje sie przed jest bardziej właściwa, przynajmniej tak działa na mojego synka. Dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin30 Re: Sab Simplex-jak dawkować? 28.09.07, 10:35 To nie teoria a kilkuletnia praktyka Odpowiedz Link Zgłoś
cora73 Re: Sab Simplex-jak dawkować? 28.09.07, 10:46 Oczywiscie ze podaje sie przed karmieniem!! Mozna podawac bez obaw poniewaz substancja sie nie wchlania tylko jest wydalana z organizmu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś