milena_19 25.10.07, 13:25 Czy ktoras z Was stosuje ten syrop?? jesli tak, to po ilu dniach widac efekty?(kolki). i jeszcze jedno pytanko- jak udaje sie Wam wpuszczac kropelki przeciwko krzywicy?? moj Synek zawsze wypluwa.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaa13 Re: debridat 25.10.07, 13:29 stosowalam debridat i nie pomagal co do kropelek, zakralam prosto do buzi, corka sie krzywi ale polyka (mam nadzieje) Odpowiedz Link Zgłoś
ap3333 Re: debridat 25.10.07, 15:04 Stosowałam przez dwa miesiące w epoce kolkowej. Pomogło. Debridat nie jest magicznym antidotum na kolkę, ale pomaga w dojrzewaniu układu pokarmowego. Nie spodziewaj się więc cudów, to musi potrwać. Ataki kolki osłabły po ok. tygodniu, potem jeszcze mały miewał seanse kolkowego płaczu, ale krótkie i zwykle wtedy, gdy ja coś nowego zjadłam. Uregulowały mu się również wypróżnienia. Wiele mam na tym forum pisze, że ten lek nie pomaga - z własnego doświadczenia wiem, że pomaga, ale trzeba być konsekwentnym i podawać go regularnie. Kropelki najłatwiej było mi zawsze wpuszczać za pomocą malutkiej (2 ml) strzykawki (oczywiście bez igły) - na kilka kropel wody dawałam kroplę wit. D lub innych preparatów i delikatnie wstrzykiwałam mieszankę małemu do buzi na język. Uważałam tylko, żeby się nie zakrztusił. Do dziś (skończone 7m.) tak właśnie podaje mu wszelkie płynne witaminy - także te niezbyt smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
martha666 Re: debridat 19.11.07, 07:57 wit.d jest rozpuszczalna w tłuszczu zatem lepiej podawać z kilkoma kroplami mleka niż wody.no chyba że od razu po podaniu witaminy podajemy cycusia. Odpowiedz Link Zgłoś
dharma7 Re: debridat 25.10.07, 15:20 Stosuję debridat od piątku. Na razie 1 x dziennie 2,5 ml. Wydaje mi się, że dziecko mniej się "pręży". Witaminy do tej pory podawałam na łyżeczce rozcieńczone mlekiem (mała dostaje tylko cyca), ale dziś już druga z kolei lekarka powiedziała, że witaminę D3 trzeba wkraplać bezpośrednio do ryjka, bo inaczej nie ma pewności, że dziecko dostało pełną dawkę. W tej sytuacji będę chyba musiała zatrudnić do pomocy męża Jedno będzie trzymać małej głowę i otwierać usta a drugie kapać ! Odpowiedz Link Zgłoś
verbapb Re: debridat 25.10.07, 16:17 mówisz o wigantolu lub innych kroplach z wit D ja zakraplam smoczek i podaje do ssania Odpowiedz Link Zgłoś
alex189 Re: debridat 25.10.07, 16:28 Debridat moje dziecko używa od ok 6 tyg zycia (obecnie ma 6 mc). Z tego co pamietam początkowo było to 1,5ml 3 razy dziennie.(obecnie 2,5ml 3 razy dziennie). Debridat na pewno pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.Na pewno potrzeba troche czasu, żeby "zadziałał". Jednak nie na kazde dziecko podziała jak lek "super cud"-tzn tak, jak my rodzice sobie to wyobrażamy Ale jeżeli dziecko ma tendencje do kolek, wzdęć , bólów brzuszka, czy obfitych ulewań to myślę, ze warto brać. Odnośnie witamin:próbowałam zakraplaczem,rozcieńczałam z wodą i taki roztwór podawałam w dozowniku dołączonym do nurofenu-wkładając dozownik jak najblizej policzka malucha(wtedy sie nie udławi).Teraz podaje łyżeczką! Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Alex189 25.10.07, 19:23 Dlaczego podajesz jeszcze Debridat??? ^ miesięczne dziecko chyba (nie wiem jak jest u Ciebie) nie potrzebuje tego leku i układ pokarmowy powinnien bez niego sobie radzić Ja swojej córce też dawałam Debridat do wieku 4 mcy. Od tamtej pory nie mam z nią żadnych problemów (teraz ma 9,5 mca). Coraz więcej je "dorosłych" potraw, a incydenty kolkowe po odstawieniu leku nie powtórzyły się. Odpowiedz Link Zgłoś
donna28 Re: debridat 25.10.07, 17:00 co do debridatu, to mała dostawała go najpierw od 6 tyg. życia do 3 miesiąca, po ok. tygodnia od podawania (regularnego) sytuacja kolkowa się poprawiła bardzo, potem kolki były sporadyczne. Następnie miałyśmy 2 tyg. przerwę, ale okazało się że trzeba podawać jeszcze, bo kolki jej wróciły i dostałam receptę na nową butelkę, ktorą dostawała tak od ok 3,5 do 5 miesiąca. Teraz od 2 tygodni nie dostaje debridatu. po kolkach nie ma śladu, uregulowały się wypróżnienia. Nie wiem co bym bez tego leku zrobiła, bo krople typu sab simplex nie pomagały wcale, ale rzeczywiście efektów nie widać tak od razu. Co do kropelek, to mnie powiedziała pediatra, że ich nie powinno się z wodą mieszać, jak już to z mlekiem, potem jeszcze gdzieś to czytałam. Ja podaję albo na smoczku albo normalnie łyżeczką. Próbowałam prosto do dzióbka, ale nie udawało się. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia28.net Re: debridat 26.10.07, 14:46 Ja dawalam mojemu synkowi debridat przez 2 miesiace,niestety nic nie pomogl...4 miesiace kolek,jeden wielki koszmar,oprocz debridatu podawalam wszystko i nic nie pomagalo,poprostu je mial i koniec.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majpet Re: debridat 18.11.07, 12:28 Witam My zaczynamy z Debritatem, bo Nastusia ma problemy ze zrobieniem kupki. Robi tylko po czopku, lekarz zapisał żeby uregulować prace przewodu pokarmowego. Narazie 2 dzień i znowu był czopek. A co do podawania leków. Kupiismy w aptesie krople do nosa z zakraplaczem i po porzadnym wyparzeniu jest jak znalazł. Bo ze strzykawki pluła na odległość. Zakraplaczem całe 2,5 ml po kropli i nie ma szans na wyplucie. Ps moze ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na "wyprowadzenie kupki na spacer" bo strasznie się wysila i nic. Pozdrawiam wszytkie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8818 Re: debridat 19.11.07, 02:45 U nas tez byl debridat "na kupki" po 10 dniach widac bylo poprawe, po 2 tyg. sie unormowalo i jak na razie, odpukac, sa kupki 1-2 razy dziennie, pomimo, ze przestalysmy juz stosowac. Na zaparcia pomaga soczek gruszkowy, ewentualnie puree z suszonych sliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
basza7 Re: debridat 19.11.07, 08:46 hej moj maly tez dostwal debridat na kupki w pierwszym miesiacu życia. niestety mu nie pomogl. dodam,ze maly robi kupke bardzo rzadko.raz na 5 dni. na poczatku dawalismy czopki.teraz daje dwa razy dziennie kropelki espumisan.w sumie to nie wiem czy pomagaja czy tez nie. nadal robi rzadko kupke,ale lekarze twierdza ze jak nie ma kolek i karmie piersia to tak moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
dianaro Re: debridat 19.11.07, 14:46 U nas poprawę widać było po 4 dniach - podawałam rano i wieczorem po 5 ml, teraz tylko rano do posiłku - dodam że na zaparcia, co do Wit. D maluszek mój nie wypluwa jej jako jedynego leku - co mnie dziwi bo na niezbyt przyjemny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
rybska Re: debridat 23.11.07, 16:10 my tez stosowalismy debridat na kupke. mala karmiona na piersi robila kupe co 10 dni, ale ja nigdy nie dawalam czopika. Gdy zaczelam dawac jej debriat ( 2 x dziennie po 2,5ml) kupka byla co 5- 7 dni. Bez czopika, troche sie prezyla, ale nie plakala.. Od 4 m-aca wprowadzilam jedzenie corce i przestalam dawac debridat. Corka robi co 3-4 dni, czasem 2 dni pod rzad. Kolezanka daje corce debridat + jakis lek specjalnie robiony na kolki i naprawde dziala :o) Odpowiedz Link Zgłoś