anieta81 07.11.07, 08:19 Moj maly ma 2 tygodnie. czy sa jakies leki na kolke dla takiego malenstwa.Strasznie sie meczy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_k8 Re: leki na kolke 07.11.07, 08:53 od 1 tyg. jest herbatka rumiankowa Hipp. Ale jak podasz ją w butelce, u tak małego dziecka możesz zaburzyć odruch ssania piersią ( o ile oczywiście tak karmisz.) Możesz spróbować podać łyżeczką. "Leki" dostępne są dla starszych dzieciaczków. Polecam Lefax - do kupienia na e-bay. U mnie zadziałał rewelacyjnie. Póki co staraj się masować brzuszek, i układać jak najwięcej na brzuszku właśnie. Jak robić masaż www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79409,2449645.html Odpowiedz Link Zgłoś
sarnowskajolanta Re: leki na kolke 07.11.07, 08:56 kolezanka polecila mi espumisan 5 kropel 4 razy dziennie bo tak polecili jej pediatrzy, sama nie sprawdzalam bo moja corka na szczescie nie miala, jeszcze moja mama mowila ze kiedys sie dawalo proszek troisty (nie wiem czy to dobra nazwa) ale teraz chyba sie juz tego nie sprzedaje zreszta nie wiem sprawdz w aptece Odpowiedz Link Zgłoś
mamaslodkiejcorki Re: leki na kolke 07.11.07, 09:23 Bardzo dobry i od pierszego dnia jest SAB SIMPLEX ale niemiecki. Jesli sie nie myle to mozna go w polsce na allegro kupic, ale to bys musiala sie dopytac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moni_30 Re: leki na kolke 07.11.07, 09:54 Bobotic - polski odpowiednik SabSimplexu, polecam w 100% u nas się sprawdził. Ale o ile pamiętam można go podawać od 4 tż. Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: leki na kolke 07.11.07, 10:51 Ja polece ci ściąganie mleka pierwszej fazy, bo zawiera najwięcej laktozy, którą podejrzewa się o działanie "kolkotwórcze". Powinno pomóc. Dopiero gdyby to nie pomogło zabieraj sie za leki. Odpowiedz Link Zgłoś
david-jonas Re: leki na kolke 07.11.07, 12:43 Hej! Ja polecam Espumisan nam pomoglo,to bylo jakies 20 kropelek przed kazdym jedzeniem. Nam jeszcze pomagalo ukladanie cieplej pieluszki na brzuchu, noszenie maluszka na brzuszku i zarazem go masowanie oraz slodzona przegotowana woda-tak nam poradzila polozna. Pozdrowienia i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodaga Re: leki na kolke 07.11.07, 14:34 Witam. Nam pediatra poleciła Wodę Koperkową (wodę a nie herbatkę - herbatka może zaburzyć laktację). Kupuje się w aptece, w buteleczce. Podaje się tylko kilka mililitrów (ja podawałam strzykawką kiedy mała ssała mój palec). Warto zapytać pediatrę przy najbliższej wizycie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rozalk Re: leki na kolke 07.11.07, 16:28 Nasza malutka dostała kolek jak miała 3 tg.Kupiliśmy szybko Esputicon, dawkowanie wg ulotki 1-2 krople na dzień. Pomógł i nadal je podaję, chociaż kolki znacznie się zmniejszyły. Sab simplex (niemiecki) stosowałam 5 lat temu przy pierwszej córci i też zadziałał. Spróbuj jak najszybciej, bo szkoda maleństwa, zeby się męczyło. No i Ciebie...ręce od noszenia masz już zapewne dłuższe o 5cm.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karmasz Re: leki na kolke 07.11.07, 16:36 Espumisan,Sab Simplex,Infacol,Lefax,Bobotic wszystkie te preparaty to tylko rozne nazwy bo wszystkie maja ten sam sklad tzn: Simetikon. Rozni je tylko ilosc simetikonu na 1ml. Co oznacza ,ze jedne maja go troszke mniej i wystarczy dac kilka kropli wiecej niz tego preparatu ktory ma wiecej simetikonu na 1 ml. Zastanawmiam sie wiec na czym to polega,ze jednemu dziecku pomaga Espumisan a drugiemu np Bobotic? Chyba tylko zalezy od ilosci dawkowania? Odpowiedz Link Zgłoś