iit2 15.11.07, 12:38 Jak radzicie sobie z kaloryferami w blokach, bo musi być ciepło, a oddychać nie ma czym. Czy trzeba codziennie zakraplać noworodkowi nosek np. solą fizjologiczną? Jakie macie sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5_monika Re: kaloryfery a katar u noworodka 15.11.07, 12:42 ja odkręcam w dzień jak czuję dyskomfort, ale tyle ile potrzeba, na noc zawsze mam zakręcone.Przeważnie odkręcałam nocą jak temp. na zewnatrza były ok.-10 st. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
krechu Re: kaloryfery a katar u noworodka 15.11.07, 12:56 Ja zainstalowałem w sypialni nawilżacz z higrostatem ustawionym na 45% i młody nie ma żadnych problemów z katarem. W mieszkaniu utrzymuję 20-21 stopni. Grzeję cały czas bo to domek. Pozdrawiam Krechu Odpowiedz Link Zgłoś
lady_sphinx Re: kaloryfery a katar u noworodka 15.11.07, 13:44 Albo kup nawilżacz powietrza, albo można kupić takie pojemniki na wodę do wieszania na kaloryferze (po dwie sztuki na jeden kaloryfer zupełnie wystarczy, pojemniki uzupełniasz wodą i masz spokój na jakieś 2-3 tygodnie ( w zalezności od tego jakie duże). Opcja 2 jest lepsza bo powietrze masz nawilżone w całym mieszkaniu i nie musisz krążyć z nawilżaczem z pokoju do pokoju. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: kaloryfery a katar u noworodka 15.11.07, 13:57 mozesz tez powiesic mokry recznik na lozeczku dziecka, tak poradzila nam pediatra oprocz tego zakraplam rano i wieczorem sol morska do noska Odpowiedz Link Zgłoś
annika32 Re: kaloryfery a katar u noworodka 15.11.07, 13:56 można na kaloryfery kłaść mokry ręcznik, lub rozstawiać w pokoju suszarkę z praniem Odpowiedz Link Zgłoś
lidjjja Re: kaloryfery a katar u noworodka 15.11.07, 15:31 Ja też mam ten problem,bo odkąd mocniej grzejemy to mały cały czas ma katar,a pranie stoi cały czas w pokoju,bo w zasadzie prawie codziennie coś piorę i nadal chyba na mało nawilzone to powietrze.często uchylam okno,ale to chyba nic nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: kaloryfery a katar u noworodka 17.11.07, 12:18 no właśnie, rozwieszać ręczniki będę, ale czy od razu na własną rękę codziennie zakraplać nosek maleństwu? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamaja30 Re: kaloryfery a katar u noworodka 17.11.07, 12:31 Jestem przeciwniczką zakraplania bez potrzeby nosa, uszu,oczu itp. Jest to ingerencja w naturalny "klimat" jamy ciała. Profilaktyczne zakraplanie może przynieść odwrotny skutek, pomijając fakt, że sól też może uczulać. W przypadku suchego powietrza lepiej skręcić kaloryfery np. do temp. 20 stopni(jeżeli jest taka możliwość) i cieplej ubrać dziecko(bodzik, bluzeczka, rajstopki). Oczywiście nawilżanie i wietrzenie jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
janetat Re: kaloryfery a katar u noworodka 17.11.07, 20:41 na noc czasem troszkę czasem redukuję temp, a jeśli nie to ile się da rozszczelniam okno kaloryfer mam ustawiony tak na 3 + jedna kreska w dzień porządnie wietrzę całe mieszkanie (na przemian jeden pokój, potem drugi) do nosa zakraplam sól morską lub fizjologiczną bo i tak małemu w nosie zasycha staram się to przeżyć... w domu lepiej bo się samemu decyduje o temperaturze,a blok to blok... Odpowiedz Link Zgłoś