Dodaj do ulubionych

ile na spacerze

30.12.07, 11:59
Chcielibysmy zabrac naszych chlopców na kilka dni w góry. Mlodszy ma 7 m-cy i
zastanawiam się jak dlugo takie dziecko moze przebywac na dworze przy temp
powiedzmy ok. - 10 stopni ( oczywiscie w wozku) i czy mozna z nim wyjsc
kilkakrotnie.
Obserwuj wątek
    • nagabu Re: ile na spacerze 30.12.07, 22:37

Ja zwykle wyznawałam zasadę, że nie wychodzę na spacer z dzieckiem, kiedy jest
      bardzo silny wiatr i temperatura spadła poniżej 5 stopni. Ty piszesz aż o minus
      dziesięciu. Sięgnęłam do jednego z zimowych numerów miesięcznika "Mamo to ja" i
      znalazłam tam pomocne informacje. Okazuje się, że jeśli chodzi o niemowlę, to
      część lekarzy zaleca pozostać w domu już nawet przy jednostopniowym mrozie, inni
      dopiero, kiedy temp. spanie do -5. Autorzy artykułu radzą, żeby zaufać też
      własnemu wyczuciu, bo jeśli nie ma wiatru i świeci słonce, to mrozu nie odczuwa
      się tak bardzo jak przy lodowatej mżawce i silnym wietrze. Tak ma się sprawa,
      jeśli chodzi o niemowlęta, na temat wyjść ze starszym dzieckiem piszą już
      jednoznacznie, że nie powinno się wychodzić, gdy jest -10.
      • anka3110 Re: ile na spacerze 30.12.07, 22:58
        ja z małą rozpoczęty 4 miesiąc jestem codziennie, w zależności od pogody,
        godzina przy -4, -5.Mój lekarz zaleca spacery do - 15.tfu, tfu nie miała jeszcze
        kataru, pozdrawiam
    • figrut Re: ile na spacerze 31.12.07, 03:35
      Wychodziłam z półrocznymi niemowlętami na mniej więcej godzinę przy -17
      stopniach, ale buzie mieli solidnie natłuszczone wazeliną. Na spacerze z dziećmi
      nie było wtedy nikogo, ale spotkałam wtedy pediatrę młodych i ta tylko
      stwierdziła "nic dziwnego, że nie chorują, zahartowane jak żadne dzieci". Gdyby
      tak niskie temperatury szkodziły dzieciom, skandynawowie przez minimum 4
      miesiące w roku nie wychodziliby z niemowlętami na spacery.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka