jusia00 18.02.08, 15:59 Ile marchewki dziennie powinno jeść 8,5-miesięczne niemowlę?czy można ją "przedawkować"? i w jaki sposób może się to objawiać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edit38 Re: Ile marchewki? 18.02.08, 16:42 Jeśli przedawkujesz marchewkę to dziecko będzie miało żółtawo-pomarańczowy odcień skóry. Czy jest to szkodliwe dla zdrowia dziecka to nie wiem ale ja wychodzę z założenia że co za dużo to niezdrowo. We wszystkim powinno się mieć umiar. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Ile marchewki? 18.02.08, 20:56 można przedawkować, objawia się zażółceniem powłok skórnych i może powodować toksyczne uszkodzenie wątroby... Odpowiedz Link Zgłoś
saha_ra Re: Ile marchewki? 18.02.08, 21:07 pomijając opisane ciężkie zmiany chorobowe wywołane ciężkim przedawkowaniem, dzieci często reagują zatwardzeniem na nadmiar marchewki w diecie. Albo też nie trawią dobrze tego jedzenia i póxniej znajdujesz marchewkowy przecier w pieluszce, a pupkę ciężko doczyścić z pomarańczowego koloru. Zastanawiam się tylko skąd takie pytanie.... Przypuszczam, ze rozszerzasz dziecku mleczną dietę o owocowe i warzywno-mięsne przeciery, o kaszki itp. Więc przedawkowanie marchwią jest trudne. A może karmisz teraz bobasa od rana do wieczora tylko marchwią??? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Ile marchewki? 18.02.08, 21:19 przedawkowanie nie występuje wyłacznie od karmienia wyłacznie marchwią... wystarczy, że dziecko przez dłuższy czas pije kilka soczków dziennie marchewkowych, bo lubi, a poza tym je również i normalne posiłki.. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Ile marchewki? 18.02.08, 23:33 poza tym zauważ, że często mamy podają w ciągu dnia pod wieloma postaciami marchewkę - w zupce, w soczku, jako jarzynkę, startą z jabłkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
mamadzieci-2 Re: Ile marchewki? 19.02.08, 08:41 toksyczne uszkodzenie wątroby po marchewce????? Pierwsze słyszę. Uszkodzenie wątroby po przedawkowaniu wit.A, ale nie poprzez wchłanianie jej w naturalnym pożywieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jusia00 Re: Ile marchewki? 19.02.08, 10:59 nobo moj dzidziuś ma takie plamki na głowce jedna w okolicy skroni a druga na podbródku one są takie chropowate i koloru żółto-pomarańczowego, no to myślałam że to może od marchwi,bo codziennie je marchew w zupce(jedna średnia)plus czasem w deserku lub soczku i zastanawiam się czy to nie za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
mamadzieci-2 Re: Ile marchewki? 19.02.08, 12:01 to zmniejsz podawaną ilość marchewki, ale zaobserwuj tez reakcję na inne pokarmy. Mam synka w tyma samym wieku więc sądzę na jego przykladzie, że twój też ma już urozmaiconą dietę. Nie wiem,może mleko albo składniki deserków np. banan? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
saha_ra Re: Ile marchewki? 19.02.08, 22:51 utrzymujące się zmiany skórne należy konsultowac z pediatrą! Odpowiedz Link Zgłoś