Dodaj do ulubionych

Co potrafią dzieci z maja 2003?

23.09.03, 15:42
Witam,mój synek ma teraz 4,5 miesiąca.Nie przekręca się z brzucha na plecki i
na odwrót(robił to jakiś miesiąc temu a teraz ni w ząb).Oczywiście gadulimy
sobie ,śmiejemy się głośno.Już zaczyna prostować rączki jak leży na
brzuszku.Podnosi głowę jak leży(jakby ćwiczył brzuszki) i nóżki w górę.Robi
mostki jak go przewijam.Co jeszcze?Może potem mi coś wpadnie to napiszę.A co
Wasze bąble już robią?
Pozdrawiamy majowe mamuśki
Ewa z synkami
Obserwuj wątek
    • karol987 Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 23.09.03, 15:54
      Cześć.Słuchaj u mnie jest dokładnie to samo.Mój synuś jest z 3 maja.Jeszcze nie
      przewrócił się z plecków na brzuszek kilka razy natomiast z brzucha na
      plecy.Mój dodatkowo od kilku dni mówi mamamamama.Uczę go aby wyciągał rączki
      kiedy biorę go na ręce i odziwo dziś mu sie udało.Ach zapomniałabym bardzo sie
      ślini i zżera notorycznie swoje rączki i zabawki.Zęby tuż tuż.Karolina
      • kopytko1 Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 24.09.03, 12:56
        Zapomniałam dodać że mój też się bardzo ślini i wciaka co się tylko da do
        swojej buźki.no i przewraca się na boki.Właśnie jest na najbliższej drodze aby
        wylądować na brzuszku..ciekawe czy mu się uda ta sztuczka..
    • kopytko1 Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 24.09.03, 13:55
      No i jeszcze obraca się wokół własnej osi kiedy jest na brzuszku.
      • sowa_hu_hu Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 24.09.03, 17:38
        witajcie!
        mój marcel urodził sie 6 maja smile od kilki dni przewraca sie na brzuch i to bez
        żadnych problemów - tak mu sie to spodobało ze ani na chwile nie moge go
        zosatwić samego - z brzuszka na plecki przewrócił sie tylko raz , również sie
        ślini i gryzie zabawki , poza tym jest starsznie gadatliwy -guuuu,buuuuu,mem
        itp smile starsznie gośno sie śmieje również słodko usmiecha - jest bardzo
        radosnym dzieckiem!!! mostki również robi a jak lezy na plecach to okręca sie
        wokół własnej osi tez smile

pozdrawiams serdecznie
        • mamamamamama Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 24.09.03, 22:42
          Witam majowe mamy!!! smile

Moja Esterka zaczela przewracac sie na brzuszek juz w 2 miesiacu zycia!!!
          Na plecki przewraca sie juz jakies 2 tyg. , a co najgorsze ostatniej nocy
          spadla mi z lozkasad(((((((((((((((((((((
          Nie wiedzialam , ze jest na tyle "zdolna" , ale przezorny zawsze ubezpieczony i
          zaczelam od jakiegos czasu ukladac kolo lozka poduchy , a wiec nic sie nie
          stalo (dzieki Bogu!!!).

A tak wogole to cora kiedy lezy na pleckach to podnosi do pionu glowke i
          obserwuje co robi mamusia(robi to juz od okolo 1 miesiaca).
          Przecudnie gaworzy , glosno sie smieje , a jak jej cos nie pasi to
          srtaaaszliwieee piszczysmile

Nie potrafi usiedziec na miejscusad , bez przerwy sie wierci , kreci itp.

Co do slinienia to mnie ten problem trapi od okolo 2 miesiecy , mam nadzieje ,
          ze w koncu ujze jakiegos zabka.

Acha ma tez upatrzone kilka osob na widok ktorych zanosi sie straszliwym
          placzem.

Z wielkim smakiem zajada paluszki u nozek i wogole laduje do buzi wszystko co
          popadnie.

Jakos ostatnio nie zabardzo wchodzi jej mleko ( i z cyca i z butli) , za to z
          wielkim apetytem zajada deserki , zupki i ........... Danonki (wiem , wiem
          jeszcze jest za mala , ale jak jej smakuja i nic zlego sie nie dzieje to nie
          mam serca odmawiac jej pysznosci).

Acha opanowala juz do perfekcji jedzenie z lyzeczkismile

Zapomnialabym o najwazniejszym......juz prawie sama siedzismile)))

Narazie tyle z osiagniec mojej corci , jak sobie cos przypomne to wystukam.

Moze niektore zdania sa nie na temat , ale co tam jak sie chwalic to na calego:-
          )))))))))
    • froggie Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 24.09.03, 23:05
      No tak.....wy sie chwalicie, a ja sie niepokoje.Dominika jest z 4 maja i nie
      posiadla jeszcze umijetnosci o ktorych piszecie.Ani sie bierze do przekrecania
      na boki, a co dopiero plecy. Malo gada(kiedys wiecej)i nie smieje sie na glos.
      Az mi smutno sie zrobilo sad( No ale mam nadzieje, ze juz niedlugo waszym
      pociechom dorowna.
      • basha Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 24.09.03, 23:46
        Hej dziewczyny!
        Hej Froggie!
        Nic sie nie martw kochana, popatrz na swoją pociechę i zamiast widzieć to czego
        jeszcze nie potrafi, zobacz to, co juz świetnie umie. Ja nabrałam dystnasu do
        tego typu postów. Moja Majeczka też ma w nosie przewracanie się na boczki, a
        tym bardziej na brzuszek. Najlepiej leży się jej na plecach i koniec. Próbuję
        zwabić ją cyckiem, może któregos dnia sie uda. Cieszę się każdym jej usmiechem,
        który przeważnie jest bezgłośny. Czasem tylko zdarza się jej zaszaleć i
        zarechotać śmiesznie. Ale za o uwielbiam jej radosne oczęta i mądre spojrzenie.
        Och trochę może patetycznie zabrzmiało, ale jak na nią czasem patrzę to tak
        jakby o czymś rozmyślała. I wogóle rozkoszny z niej brzdąc, tak samo pewnie jak
        wasze.
        pozdrawiam cieplutko
        Basia z Majeczką
        • froggie Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 25.09.03, 09:20
          > Nic sie nie martw kochana, popatrz na swoją pociechę i zamiast widzieć to
          czego
          >
          > jeszcze nie potrafi, zobacz to, co juz świetnie umie.
          No i masz swieta racje!!!Dzieki za rade. Juz nabieram dystansu i lece popatrzec
          na jej(malutkiej) piekne oczka.
        • agadd02 Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 15.10.03, 13:48
          pocieszyłaś mnie bardzo mój mysik w ogóle jest leniwy, na brzuchu - nie,
          przewracanie - nie, gaworzenie - to zależy, rechotanie - tylko z tatą, ale za
          to ma takie mądre oczka i w ogóle jak na niego patrzę to sama się dziwię że
          taki mądrasek, nie beczy bez powodu, nie marudzi, a siedzieć by już chciał
          paskudnik i co ja mam z nim zrobić -> moja kochatka smile

pozdrawiam
          mama mysika (09.05.2003)
      • agatasara Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 25.09.03, 08:55
        Witaj,
        Moja Sara jest z konca maja i tez jeszcze duzo nie umie. Nie przewraca cie na
        boki ani na brzuszek. Gada i smieje sie, ale troche. Nie chce jest zupek ani
        owocow/warzyw...Za to zabiera sie do siadania - po prostu uwielbia byc u mnie
        czy tatusia na kolanach.
        Pozdrowienia dla majowych mam!!!

Agata i Sara
      • sowa_hu_hu Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 25.09.03, 12:54
        ni sie nie martw!!!
        każde dziecko jest inne smile synek mojej koleżanki jest starszy od mojego o 2
        tyg. a od dawna juz siedzi,sam podnosi sie w łóżeczku łapiąc za szczebelki co
        dla mojego malucha jest jeszcze czarną magią... poza tym weź pod uwage to ze z
        takimi szybko rozwijającymi sie maluszkami jest problem ponieważ one np. chcą
        siedzieć a nie wolno im ze względu na kręgosłup i trzeba ich stale piwlować
        zeby tego za często nie robiły... wszystko na pewno jest w jak najlepszym
        porządku smile
    • rispetto Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 15.10.03, 15:22
      Zazdroszczę Wam wszystkim :'-(
      • basha Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 15.10.03, 20:13
        ???
        Dlaczego?
        • rispetto Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 16.10.03, 10:01
          Nasza kochana Haneczka (11.05.2003) jest bardzo chora (rdzeniowy zanik mięśni)
          i może nigdy nie mieć takich doświadczeń jak Wasze maluchy sad
    • olenka12 Re: Co potrafią dzieci z maja 2003? 16.10.03, 04:41
      Daniel urodził się 12 maja i mały z niego leniuszek. Dopiero od miesiąca trzyma
      pewnie główkę leżąc na brzuszku. Chętnie przekręca się na boki ale z plecków na
      brzuszek i odwrotnie nie. Słodkie uśmieszki, radosne chichotanie i okropne
      marudzenie w zależności od nastroju opanowane ma do perfekcji. Poza tym
      uwielbia wydawać różne dziwne dzwięki, ślini się bardzo i pakuje do buzi swoje
      i moje paluszki. Ciągle chce być na rękach, uważnie i analitycznie obserwuje
      otoczenie.
      Ja też nabrałam dystansu do tępa rozwoju mojego dziecka. Najważniejsze, że z
      każdym miesiącem zdobywa nowe umiejętności i robi się coraz bardziej
      komunikatywny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka