24.07.08, 11:36
jaki polecacie:9-18 czy 9-25kg??Synek jest dość duży i gdy wsadzilam
go w Maxi Cosi(9-18) wydawało mi sie,ze za rok lub zimą w grubej
kurtce nie zmieści się do niego.Znalazłam dość duży,szeroki fotelik
Casualplay beat s,ale ten jest do 25 kg a te ponoć są mniej
bezpieczne.Czy to prawda???Co radzicie zrobić?Nie chce wydać 1000zł
na fotelik, który posłuzy przez chwilkę , ale chce zeby synek byl
bezpieczny.
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: Fotelik 24.07.08, 11:59
      zdecydowanie 9-18kg.
      Musisz przymierzyc kilka modeli. Moze np. Roemer King Plus albo
      ktorys z fotelikow Concord bedzie odpowiedniejszy.
      • kacia84 Re: Fotelik 24.07.08, 12:06
        Nie rozumiem tylko na czym polega różnica w bezpieczeństwie miedzy
        tymi fotelikami.Czy to jest tak,że ten 9-36kg jest najmniej
        bezpieczny?
        • gkoz Re: Fotelik 24.07.08, 13:02
          foteliki z mniejszym rozrzutem kg są bezpieczniejsze ponieważ są
          lepiej dopasowane do wieku dzieci przecież taki roczniak różni się
          znacząco od 5 latka (np. słabsze mięśnie, foteliki 9-36 nie mają
          funkcji spoczynkowej)
    • anulka.1 Re: Fotelik 24.07.08, 13:08
      Mój synek ma teraz rok i 10 miesięcy.
      Jest duży. Urodził się 4680 i 60cm a teraz ma 94cm i waży prawie
      17kg.( duży - nie gruby smile)
      Mamy Maxi Cosi 9-18 i tylko zmieniamy zakres pasów.
      Polecam.

Duzo dobrego słyszałam o Concordach.
      • dagusia_29 Re: Fotelik 24.07.08, 22:01
        Jeśli mogę poradzić to mam foteli od 9- 36 i jestem bardzo zadowolona. Na pewno
        będzie to 2 po nosidełku i ostatni fotelik. Jest to fotelik MAŁY PODRÓŻNIK i
        bardzo go polecam mamy go w samochodzie i sprawdza się na medal. Wydatek na
        allegro to 399 zł z przesyłką a w tym jeszcze prezenty. Bez problemy jaki kupić
        następny fotelik i jaki. POLECAM. Nawet nagrodzony wydatek jednorazowy i na
        długie lata.
        • memphis90 Re: Fotelik 25.07.08, 14:53
          Hmm, tyle, że deltim nie przeszedł żadnych crash-testów, nie ma żadnej oceny
          bezpieczeństwa...
    • osa551 Re: Fotelik 24.07.08, 23:12
      Miałam Maxi-Cosi Priori 9-18 kg. Tego fotelika używaliśmy od pierwszych urodzin
      córki do 3,5 roku. Ma swoje własne pasy i można regulować w nim kąt nachylenia
      siedziska. Jak dziecko przyśnie to ten fotelik można jednym pociągnięciem prawie
      położyć. Wydaje mi się, że jest on odpowiedniejszy dla dziecka niż fotelik
      9-25kg. Teraz mam Concord Lift Evo PT 15-36 kg. Ten fotelik ma już zapinanie
      pasami samochodowymi i dla mniejszych dzieci się nie nadaje. Nie zamierzam wozić
      dziecka na podkładce, bo Concord starczy mi na długo a ma ochronę boczna na
      prawie całe ciało dziecka. Dlatego wydaje mi się, że bezpieczniejsze są foteliki
      z mniejszym zakresem wagowym. Myślę, że na bezpieczeństwie dziecka nie ma co
      oszczędzać.
      • aniakoles Re: Fotelik 24.07.08, 23:45
        ja mam coneco zenith 9-25
        córa jeździ w nim już rok i jeszcze trochę na pewno pojeździ, tez można rozłożyć do spania.polecam
        www.allegro.pl/item404474805_coneco_zenith_zabawka_edukacyjna_mega_upominki.html
      • dagusia_29 Re: Fotelik 25.07.08, 21:51
        osa551 napisała:

> Miałam Maxi-Cosi Priori 9-18 kg. Tego fotelika używaliśmy od pierwszych urodzin
        > córki do 3,5 roku. Ma swoje własne pasy i można regulować w nim kąt nachylenia
        > siedziska. Jak dziecko przyśnie to ten fotelik można jednym pociągnięciem prawi
        > e
        > położyć. Wydaje mi się, że jest on odpowiedniejszy dla dziecka niż fotelik
        > 9-25kg. Teraz mam Concord Lift Evo PT 15-36 kg. Ten fotelik ma już zapinanie
        > pasami samochodowymi i dla mniejszych dzieci się nie nadaje. Nie zamierzam wozi
        > ć
        > dziecka na podkładce, bo Concord starczy mi na długo a ma ochronę boczna na
        > prawie całe ciało dziecka. Dlatego wydaje mi się, że bezpieczniejsze są fotelik
        > i
        > z mniejszym zakresem wagowym. Myślę, że na bezpieczeństwie dziecka nie ma co
        > oszczędzać.

Chciałabym się z Tobą nie zgodzić. Fotelik który ja mam również posiada
        zabezpieczenia boczne, które wraz z wzrostem można zdjąć. Dodatkowo pragnę
        zaznaczyć że bardzo łatwo można z pozycji siedzącej przejść w pozycje pół leżącą
        czyli taką jak w nosidełku. Ma swoje pasy bezpieczeństwa. Podaje link na allegro
        gdzie można obejrzeć jak wygląda. Przy małych wagach pasy samochodowe są
        przypinają stelaż metalowy a nie cały fotelik. Przeszedł również testy
        zderzeniowe i wyszedł w nich dobrze. Myślę że jest dobry i ekonomiczny.

allegro.pl/item405827072_deltim_maly_podroznik_9_36_kg_uwaga_supercena_.html
    • kacia84 Re: Dziękuję za opinie 25.07.08, 07:32
      Byłam wczoraj w sklepie z małym.Zastanawiałam się miedzy tym
      Casualplay(9-25)i maxicosi tobi(9-18)iecie co ?Wziełam Casualplay a
      to dlatego,ze przy sprawdzaniu w samochodzie okazało się,ze ten
      lepiej sie tam trzyma,jest stabilniejszy.Tym bardziej,ze sprzedawca
      równieżtak twierdził i powiedział,ze to najważniejsze.Jeśli nawet
      naJdrozszy i najlepszy fotelik nie pasuje do samochodu to nie jest
      bezpieczny.Dziś jazda próbna synkawink Pozdrawiam
    • monisienek Re: Fotelik 25.07.08, 10:27
      Przede wszystkim bezpieczeństwo fotelika nie sprawdza się przez porównanie dla
      ilu kg są przeznaczone. Odpowiednie firmy robią szczegółowe analizy, a fotelik o
      większej rozpiętości kg musi mieć jakieś dodatkowe wkładki, żeby go dopasować do
      dzidzi.

Polecam www.fotelik.info
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka