Dodaj do ulubionych

Jak zwiększyć laktację w jednej piersi?

17.08.08, 11:24
Mam taki problem, że w prawej piersi mam mniej mleka i wolniej leci niż z
lewej. Staram się odciągać regularnie i po tyle samo z obu piersi, ale wygląda
to w ten sposób, że np. 100ml z lewej ściągnę w 10 czy 20 minut, a z prawej
piłuję pół godziny czy 40 minut. Zauważyłam też, że w lewej działa jednorazowo
6 czy nawet 8 kanalików, a prawej maksymalnie 4 i stąd pewnie mleko leci
wolniej. Co można zrobić? Jak udrożnić pozostałe kanaliki? Dodam, że nie mam
żadnych zastojów ani zgrubień.
Obserwuj wątek
    • k-szp Re: Jak zwiększyć laktację w jednej piersi? 17.08.08, 13:42
      Jesli nie masz zastojow, to kanaliki nie sa zatkane. Ja radzilabym zaczynac
      odciaganie zawsze od prawej piersi. W czasie odciagania unos lekko od spodu
      piers, mozesz tez delikatnie masowac, albo uciskac w roznych miejscach, dzieki
      czemu mleko bedzie latwiej plynac. Mam podobnie z prawa piersia. Aha, jak
      odciagam pierwsza piers, to pod druga podstawiam pojemniczek, zeby mleko nie
      uciekalo w pieluche (to jakies 20-40 ml) i "udoj" z kazej z piersi wlewam do
      osobnego pojemniczka, wtedy dokladnie widze ile z ktorej polecialo smile
      • kocica27 Re: Jak zwiększyć laktację w jednej piersi? 17.08.08, 16:45
        No właśnie zawsze zaczynam z prawej i stosuje również to unoszenie, bo
        zauważyłam, że w ten sposób lepiej płynie. Z uciskaniem jeszcze nie próbowałam,
        może to coś pomoże, żeby szybciej wypływało. Ale chyba coś mam z tą prawą
        piersią nie teges, jakoś może mniej tych kanalików czy też mniejszy gruczoł
        mleczny, bo ona zawsze produkuje trochę mniej.
        • k-szp Re: Jak zwiększyć laktację w jednej piersi? 17.08.08, 19:00
          Mozesz tez podczas odciagania sprobowac wykonywac rekoma takie ruchy jak przy
          recznym odciaganiu, o ile uzywasz laktatora elektrycznego.
          • kocica27 Re: Jak zwiększyć laktację w jednej piersi? 17.08.08, 21:07
            Mam Avent Isis ręcznysmile Jakoś muszę sobie dać radę. Odciągam od niedawna, ssak
            ma dopiero 7,5 tygodnia. W innym wątku pisałam, że mało zjada i nadwyżki
            zamrażam, ale najbardziej boję się tego, że niedługo będę miała za mało pokarmu.
            Najgorsze, że nic nie mogę schudnąć, a pokarmu jest tylko ok. 700-800 ml na
            dobę. Nie wiem, czy da się coś zrobić, by organizm produkował więcej pokarmu i
            żebym mogła schudnąć...
            A tak w ogóle, to dzięki za odpowiedzismile Widzę, że ostatnio nikt inny oprócz
            nas nie zagląda na forum. A szkodasad
            • k-szp Re: Jak zwiększyć laktację w jednej piersi? 17.08.08, 22:46
              Zeby zwiekszyc laktacje trzeba czesciej sciagac. ja juz mialam swietlana wizje
              odstawienia mlodego, zmniejszylam produkcje, sciagalam juz tylko 3 razy dziennie
              i... klapa. Mlody bebilonu pepti pic nie chce, proba wprowadzenia cukinii
              zakonczyla sie porazka, bo kupy plastelinowe i wysypka, wiec musialam przeprosic
              sie z laktatorem. Sciagam teraz 5 razy dziennie i produkcje zwiekszylam o 30% w
              stosunku do spadkowej, no i ratuje sie zamrozonymi zapasami. Prawy cycek zawsze
              troche gorzej dzialal, ale w sumie mi to nie przeszkadza, mecze go dluzej i
              tyle. Najwazniejsze, zeby laktacja byla, zwiekszyc w razie czego mozna.
              Sciagajac czescej. Do ostatniej kropelki i jeszcze troche wink Nie martw sie na
              zapas. Zapasy zamrazaj, moga sie przydac smile
            • k-szp Re: Jak zwiększyć laktację w jednej piersi? 17.08.08, 23:07
              A, ja zaczelam chudnac po 2 miesiacu. Ale to chyba bardziej przez drakonska
              diete eliminacyjna, niz przez karmienie. Sprawa chudniecia jest ponoc bardzo
              indywidualna, roznie organizmy reaguja u roznych mam.
              • bognisia1 k-szp 19.08.08, 15:58
                Odnosnie nie picia przez małego bebilonu pepti- próbowałas zmieszać ze swoim
                mlekiem? a może posłodź mu lekko glukozą? chciałabym Ci jakos pomóc kurcze.
                pozdrawiam cieplutko
                • k-szp Re: k-szp 19.08.08, 18:41
                  mieszalam: 30 ml pepti + 150 ml mojego i plul ;/ moze jak pozna wiecej smakow to
                  uda mi sie np w kleiku przemycic. Zaluje, ze nie dawalam mu jakichs malych
                  ilosci od poczatku, ale chcialam, zeby sie nazywalo, ze przez pol roku byl
                  wylacznie na moim wink no to mam.
                • k-szp Re: k-szp 19.08.08, 18:43
                  A co do glukozy to z kolei boje sie, zeby zaparcia nie dostal...
                  • bognisia1 Re: k-szp 19.08.08, 20:43
                    Spróbowac nie zaszkodzi, ja osobiście nie dosładzałam ale moja koleżanka tak i
                    jej synek w końcu zaskoczył, a potem już pił bez problemu bez dosładzania
                    (nutramigen).
                    no rzeczywiście mogłas dawac wcześniej pepti, ale taeraz to już pozamiatane smile z
                    reszta nie sposób przewidzieć jak dziecko się zachowa.
                    a moze spróbuj dynię wprowadzić? masz dostep do warzyw eko?
                    • k-szp Re: k-szp 21.08.08, 16:01
                      Od wczoraj oszukuje moje dziecko i do kazdej porcji mleka dolewam troche pepti
                      wink poprzednio dolewalam raz dziennie. teraz nie ma porownania, to moze sie uda suspicious

Czytalam, ze eko jest gdzies w rynku we Wrocku, moze sie wyrwe w sobote. Tez
                      myslalam o dyni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka