jankapl 26.08.08, 18:30 co zastosowac na odpażenie oprocz sudokremu?moze ktoraś z pań mi cos poleci.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaa13 Re: odpażenie 26.08.08, 18:36 Spotkało cię dziś szczęscie, możesz napisać ten wątek jeszcze raz bez żadnych konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: odpażenie 26.08.08, 18:42 Bepanthen lub mączkę ziemniaczaną.Ta jest dobra na każdą skórną przypadłość. Odpowiedz Link Zgłoś
martuska_xxx Re: odpażenie 04.09.08, 09:15 oj ja mojego synka tyłeczek jest bardzo delikatny stosowałam sudokrem, linomag i całą kolekcję maści u mnie sprawdził się krem na odparzenia z nivea polecam Odpowiedz Link Zgłoś
zanetaaaa Re: odpażenie 26.08.08, 19:44 Ja przy pierwszym dziecku nakupowalam sie kremow i masci na odparzena i nic nie pomagalo,az cocia polecila mi TORMENTIOL i od razu podzialalo(po pierwszym posmarowaniu pupcia zamienila wyglad).Teraz przy drugim odrazu Tormentiol kupilam,bo wiem,ze zadziala. Odpowiedz Link Zgłoś
gavagai1 Re: odpażenie 26.08.08, 19:49 wg rozporządzenia ministra zdrowia nie należy stosować tormentiolu u dzieci poniżej 3 roku życia... Sudocrem, bepanthen, mąka ziemniaczana. Odpowiedz Link Zgłoś
zanetaaaa Do gavagai1 27.08.08, 09:16 gavagai1 napisała: > wg rozporządzenia ministra zdrowia nie należy stosować tormentiolu u dzieci > poniżej 3 roku życia... A to sa jakies powiklania po Tormentiolu?Ja caly czas stosowala,znajomi tez i nikt nie narzekal na skutki uboczne? A co jesli tylko ten Tormentiol pomaga? Prosze o odpowiedz,bo pierwszy raz o tym slysze. Odpowiedz Link Zgłoś
gavagai1 Re: Do gavagai1 27.08.08, 14:12 zacytuję ci wypowiedź ekspertki z forum o kosmetykach dla dzieci. Kwestia często poruszana na forach dziecięcych tak jak kwestia stosowania Aphtinu u małych dzieci... "Niestety, kwas borowy doskonale penetruje zarówno przez błony śluzowe, jak i nieuszkodzoną skórę niemowląt i może być u nich toksyczny - w literaturze fachowej opisano około 20 przypadków zgonów noworodków, niemowląt i małych dzieci wskutek stosowania do ich pielęgnacji preparatów zawierających kwas borowy. W związku z powyższym NIE WOLNO go używać u niemowląt i dzieci do ukończenia 3 lat. Jest to zgodne zarówno z Dyrektywą Kosmetyczną Unii Europejskiej, jak i z przepisami obowiązującymi w tym zakresie w Polsce. Jestem ekspertem z sąsiedniego forum o kosmetykach dla dzieci i staram się od wielu lat nagłaśniać ten problem na wykładach dla lekarzy i w mediach. Problem dotyczy nie tylko Tormentiolu, ale i m.in. takich preparatów, jak maść "pośladkowa", Neo-Tormentil, Tormentile Forte, a także Aphtinu (którego nie należy stosować u dzieci nawet do 11 r.ż.). Moim zdaniem usunięcie kwasu borowego ze składu Tormentiolu nie wpłynęłoby w istotny sposób na zmniejszenie jego działania, bo rzeczywiście jest to preparat bardzo skuteczny - niestety, producent nie jest tym zainteresowany". Jasne, jak raz w życiu czy dwa użyjesz doraźnie, to swiat się do góry nogami nie wywróci, ale po coś są robione badania i ulotki do lekarstw... Na ulotce powinna być adnotacja by nie stosować dla cieci poniżej 3 r.ż. Odpowiedz Link Zgłoś
zanetaaaa Re: Do gavagai1 27.08.08, 16:14 Dziekuje za odpowiedz.Nie mialam o tym pojecia. Nie mam zamiaru eksperymentowac na drugim dziecku,bo moze jej akurat zaszkodzi.Starszy niedlugo skonczy 3 lata wiec jak cos to tylko u niego bede stosowac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
roneczka Re: Do gavagai1 05.09.08, 22:53 gavagai1 napisała: Moim zdaniem usunięcie kwasu > borowego ze składu Tormentiolu nie wpłynęłoby w istotny sposób na zmniejszenie > jego działania, bo rzeczywiście jest to preparat bardzo skuteczny - niestety, > producent nie jest tym zainteresowany". Oczywiście, że maść jest skuteczna bez kwasu bornego, dlatego z czystym sumieniem polecam Tormazol. Skład ten sam z wyjątkiem kwasu bornego)) No i cena dżo tańsz, ok 3 zł No ale skoro już tormentiol, to nie jest to jakiś środek cud. Synek miał potworne odparzenia, jakny żelazkiem po pachwince i jajkach przejechał i nie pomogły w/w maści, mąka ziemniaczana, dopiero z polecenia lekarza posmarowałam clatromazolum maścią i nastąpiła poprawa. Odparzenia mają różne przyczyny, my mamy głownie po jakiejś żrącej kupie lub wycieraniu pupy po kupie chusteczkami. Chusteczek nie używamy, każdą kupę przemywam wodą i ważne, żeby dokładnie umyć też w pachwinkach, bo tam często jakieś rewsztki zostają Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
martuska_xxx Re: odpażenie 04.09.08, 09:17 puder i mąka ziemniaczana- to u mnie dopiero była porażka mały miał tyłek jak po wybuchu bomby Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: odpażenie 26.08.08, 22:35 na odpażenie to nie wiem ale na odparzenie to polecam wietrzenie pupy przede wszystkim. A tak to bepathen i mąka ziemniaczana. Odpowiedz Link Zgłoś
lunaa2 Re: odpażenie 27.08.08, 14:02 do 3 mc zycia uzywałam bepanthen teraz kupilam Nivea baby krem na odparzenia i jestem super zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
martunia1 Re: odpażenie 27.08.08, 15:05 Jak moje dziecko się odparzy od kupki to smaruje Gencjanem Fioletu na wodzie (potocznie zwany Pioktanina) lub Penatenem 100% skuteczności. Jest dużo dobrych środków. Znajdziesz na pewno to co twojemu dziecku pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 bepanthen 29.08.08, 23:17 Ja wypróbowałam wiele produktów. u nas sprawdził się Bepanthen. Stosuje go teraz cały czas i synek odparzył sobie pupcie tylko raz. Ma obecnie prawie 4 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.uparta Re: odpażenie 29.08.08, 23:49 Ja się z tym borykałam jakieś dwa tygodnie, stosowałam różne maści, aż wreszcie zmieniłam pieluszki ( z pampersa na rossmanowskie) i odparzenie od razu zeszło. A z masci stosuję Linomag - okazał się najskuteczniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re:krem pimafocort jest skuteczny... 30.08.08, 15:18 o dzialaniu przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym, ale jest na recepte. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re:deodyma 30.08.08, 23:34 a to nie jest trochę jak strzelanie z armaty do komara? wydaje mi się że i tak obok maści najskuteczniejszą metodą jest wietrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaga9 Re: odpażenie 30.08.08, 15:23 ile dzieci tyle teorii moje pierwsze tylko sudocream, linomag wogóle nie działał!! a przy drugim to wszytko jest skuteczne ) ale bepathen tez jest ok! Odpowiedz Link Zgłoś
natamaj1 Re: odpażenie 30.08.08, 20:12 tormentiol faktycznie bardzo szybko likwiduje odparzenia, ale poniewaz zawiera kwas borowy nie mozna go stosowac u dzieci. Na jakims forum wyczytalam ze odpowiednikiem tormentiolu - ale bez tego kwasu - jest tormazol. Kupilam, faktycznie dziala tak szybko jak tormentiol. Jest napisane w ulotce ze moze byc stosowany u dzieci. Polecam sprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
monisia1290 Re: odpażenie 30.08.08, 21:02 mojej córci bardzo szybko pomógł bepanthen. z sudokremu nie byłam zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
mamamartinka Re: odpażenie 31.08.08, 09:06 idz do swojego lekarza rodzinnego i niech ci wypisze recepte na taka masc na odparzenia robiona kosztuje ok18zl jest bardzo wydajna i malenstwo sie nie odparza. Odpowiedz Link Zgłoś
siciliana Re: odpażenie 04.09.08, 09:42 Mojej królewnie pomogl Clotrimazol, po jednym smarowaniu poprawa ogromna, wczesniej nic nie pomagalo i odpazenie robilo sie coraz gorsze... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_4 Re: odpażenie 05.09.08, 22:18 ja stosuję wywar z kory dębu. watką wycieram pupkę i czekam aż wyschnie później smaruję bepanthenem. u mojego chłopczyka to pomaga pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paulina-1 Re: odpażenie 05.09.08, 22:32 Pani Pediatra ze szpitala powiedziała aby kupić Tormentiol gdy będę mieć problemy z pupcią małego, nie robiłam tego bez konsultacji z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś