monisia1290 18.09.08, 21:09 witam! moja 4 miesięczna córeczka kiedy leży strasznie wygina główkę do tyłu. kiedy noszę ją w pozycji pionowej widać że główka jest bardziej pochylona w jedną stronę. jak temu zaradzić? co zastosować?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatrycze77 Re: wyginanie główki do tyłu 18.09.08, 21:18 Może to być objaw wzmorzonego napięcia mięśniowego. Najlepiej skonsultować te objawy z neurologiem. Jeśli to WZM to zapewne skieruje was na rehabilitację.Ale nie martw się, wiele dzieci ma takie objawy i takie ćwiczenia szybko poprawiają napięcie mięśni. Moja córeczka też ma WZM. Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: wyginanie główki do tyłu 18.09.08, 21:33 Bardzo możliwe ze ma asymetrie ciała. Skonsultuj sie z pediatrą, a jak będzie potrzeba dostaniesz skierowanie do poradni neurologicznej. Moja córeczka ma właśnie asymetrie, od 1,5 m chodzimy na rehabilitację. Nie czekaj , tylko jak najszybciej idź na wizytę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katthia79 Re: wyginanie główki do tyłu 18.09.08, 21:41 Mój synek tez w tym wieku mocno wyginał główke, a były to próby przewrotów z plecków na brzuch. Po ok 2 tygodniach opanował tę sztukę do perfekcji ale tylko w lewą stronę tak więc tez wydawało nam sie to dziwne ze tylko w jedna strone. Jest zdrowym dzieckiem ma 5,5 m-ca. Odpowiedz Link Zgłoś
lillyofthevally Re: wyginanie główki do tyłu 18.09.08, 21:42 ja również przychylam się do wypowiedzi katthia79 - stawiam na próby przewrotu na brzuszek Odpowiedz Link Zgłoś
malgola2008 Re: wyginanie główki do tyłu 20.09.08, 21:32 nie pisałaś czy robi tak od niedawna, czy raczej cały czas. bo jak dłużej to też radzę lekarza i rehabilitację. nic strasznego. maluch się tylko wzmocni. Odpowiedz Link Zgłoś
agagador Re: wyginanie główki do tyłu 22.09.08, 22:56 Witaj moja córeczka też tak miała. Podczas usypiania tak wyginała główkę do tyłu i pchała cały tułów że aż strach. Ale z wiekiem jej przeszło teraz ma 8 miesięcy. Ważne jest to czy robi tak od niedawna czy od dłuższego czasu. Jeśli od dłuższego czasu to skonsultuj to z lekarzem dla swojego spokoju. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś