zuza_123 14.10.08, 16:24 czy ewentualnie jest różnica w cenie?? na receptę /bez recepty?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiale73 Re: czy kupie vigantol bez recepty?? 14.10.08, 16:26 u nas trzeba miec receptę i kosztuje 3,20 zł Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: czy kupie vigantol bez recepty?? 14.10.08, 17:53 Vigantolu bez recepty nie kupisz wcale. Jak już to Vita D i kosztuje ok.30 zł,ale na receptę jest tańszy. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: czy kupie vigantol bez recepty?? 14.10.08, 22:49 Jak to nie kupisz Vigantolu wcale bez recepty???? Ja cały czas kupuje bez recepty. Ale ile kosztuje, to nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: czy kupie vigantol bez recepty?? 14.10.08, 22:55 To dziwne te apteki,bo Vigantol to LEK. A jak wszystkie leki można przedawkować Natomiast Vita D to SUPLEMENT diety. I tu jest ta różnica Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 do Małgosiek2 14.10.08, 23:16 A powiedz mi proszę, czy vigantol mozna zastąpić Vita D. Daje synkowi, w\g zaleceń pediatry 2 kropelki Vigantolu. Maly ma uczylenie na policzkach, z ktorym nie moge sie uporać( probowałam juz wszystkiego, rownież eliminowałam pokarmy i nic). Ostatnio wyczytałam, że Vigantol moze uczulać, a objawy są takie jak przy atopowym zapaleniu skóry. Prosze powiedz, czy ta Vita D jest może w takich ampułkach??? Jak urodziłam synka to dostałam w szpitalu witamine D w takich ampułkach, jednak nie mogłam nigdzie póxniej takiej dostac i teraz podaje Vigantol Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: do Małgosiek2 14.10.08, 23:33 To sporo jak 2 kr. Czyli 800-1000 j.m./dobę. Nie pamiętam ile jest jedn.w 1 kr.Vigantolu 400 czy 500. Niemowlęta potrzebują tej wit.od 400 do 800 j.m/dobę. Tak moze właśnie wystapić uczulenie,bo to roztwór olejowy. Vita D jest w takich malutkich kapsułkach co mają "funkcję"otwierania i wyciskamy ją do buzi dziecka. Co tez moim zdaniem jest łatwiejsze w podawaniu. Mozna więc zamienić Vigantol na Vita D bez obaw i nie ma ryzyka przedawkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: do Małgosiek2 14.10.08, 23:38 Kurcze tylko u mnie w aptekach panie mówiły że teraz juz nie ma tej Vit D tylko jest Vigantol. To własnie w szpitalu dostałam ta Vit D. Masz racje lepiej sie ja podaje. Była w takim zółtym opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: do Małgosiek2 14.10.08, 23:44 Dawkowanie i sposób podawaniapowrót do listyLeczenie krzywicy u dzieci 1 kropla roztworu olejowego Vigantol dziennie (około 500 j.m. witaminy D3). Wcześniakom podaje sie 2 krople (około 1000 j.m. witaminy D3) roztworu olejowego na dobę. Roztwór olejowy Vigantol podaje się dzieciom od drugiego tygodnia życia do końca pierwszego roku życia. W drugim roku życia zaleca się dodatkowe dawki roztworu olejowego Vigantol, szczególnie w miesiącach zimowych. Krople podaje się z łyżką mleka lub pokarmu. Jeśli krople dodaje się do butelki lub pokarmu należy upewnić się, czy dziecko zjadło cały posiłek, w przeciwnym razie dawka nie będzie przyjęta w całości. Leczenie krzywicy i osteomalacji wywołanych niedoborem witaminy D 2-8 kropli (około 1000 - 5000 j.m. witaminy D3) preparatu Vigantol. Leczenie należy prowadzić przez rok. Czyli Twój maluch dostaje 1000 j.m./dobę No i też ważne czy karmisz piersią czy sztucznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: czy kupie vigantol bez recepty?? 15.10.08, 20:51 TYLKO na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś