ula2689 06.11.08, 18:26 zmierzyłam temperature mojemu 2 i pól miesięczniakowi i jestem zdezorientowana.w odbycie była 37,3 a pod paszką 36,8.która jest bardziej wiarygodna?jeśli ta pierwsza to co robić?można dać lek przeciwgorączkowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peia Re: pilne!!! 06.11.08, 18:32 Spokojnie, synek nie ma temperatury Od temp. mierzonej w odbycie odejumuje sie zawsze 5kresek Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kachna136 Re: pilne!!! 06.11.08, 18:32 U tak małego dziecka o temperaturze należy mówić, gdy ma powyżej 38 stopni i wtedy trzeba dać coś przeciwgorączkowego i udać się do lekarza. A póki co nie martw się o malucha, bo taki stan podwyższenia u malucha jest normalny. Obserwuj dziecko. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kmichor Re: pilne!!! 06.11.08, 18:33 Niczym nie musisz się denerwować,taka temperatura u dziecka to normalka ,a może nawet nie wiesz i się denerwujesz niepotrzebnie,ale w odbycie odejmuje się jeszcze 5 kresek czyli jest ok!!!Dzieciątko jest zdrowe!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ula2689 Re: pilne!!! 06.11.08, 18:36 o rany!dzięki dziewczyny bo już byłam taka spanikowana że byłam gotowa jechać do szpitala.wielkie dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
peia Re: pilne!!! 06.11.08, 18:45 Swiezo upieczona Mamusia jeszcze jestes....nie przejmuj sie W tym sezonie (oby oczywiscie jak najmniej) poznasz wszytskie zawilosci przeziebien etc... Trzymajcie sie zdrowo Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: pilne!!! 06.11.08, 19:17 Do szpitala z temp. 37 w odbycie?! Jeszcze sporo nauki przed tobą Odpowiedz Link Zgłoś
justys2529 Re: pilne!!! 06.11.08, 19:44 nie musisz sie martwic!!twoj synek nie ma goraczkiPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sopikop Re: pilne!!! 06.11.08, 20:07 możesz podać paracetamol w czopkach dla niemowląt (tylko paracetamol). u małych dzieci normalna jest wysoka temperatura bez wyraznego powodu,nawet do 39/40 stopni,ale taką temperaturę lepiej już skonsultować z lekarzem . do 38 stopni niema co panikowac. pamiętaj twoje nerwy udzielają się dziecku. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: pilne!!! 07.11.08, 02:24 > lepiej mierzyć temperaturę pod paszką NIEPRAWDA niemowlęta mają tendencje do centralizacji krążenia w przebiegu hipertermii, wtedy kończyny i czoło są chłodne, czasami lodowate, a rzeczywista temp. może przekraczać 40 stopni! Adekwatny jest jedynie pomiar temperatury głębokiej, najłatwiej w odbycie pamiętając oczywiscie o odjęciu 5 kresek. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: pilne!!! 07.11.08, 08:03 od temperatury zmierzonej w pupie trzeba odjąc 5 kresek.dziecko nie ma gorączki!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś