kasiaskowronska 12.11.08, 12:27 witam serdecznie kiedy można obcinać dzieciom włoski? moj synuś skończy niedługo 7 m-cy i zaczynaja mu wchodzić włoski do oczka. Czytałam gdzies ze nie wolno obcinać własków do roczku czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bafami Re: włoski 12.11.08, 12:34 A czemu nie można obcinać? Obcinaj jak jest taka potrzeba. Wzmocnią się tylko Odpowiedz Link Zgłoś
aduska80 Re: włoski 12.11.08, 12:36 a ja bym poczekała do roczku.Synek mojej siostry miał takie włosy długie,że zapinała mu spinkę.Wyglądał przecudnie.a po roczku nagle stał się jak duży chłopak z krótkimi włoskami Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: włoski 12.11.08, 12:44 aduska80 napisała: Synek mojej siostry miał takie włosy > długie,że zapinała mu spinkę.Wyglądał przecudnie. Hmmm....Może tobie się podobał ale mnie chłopcy w spinkach się nie podobają.Chłopiec (niemowlak) jak dla mnie może mieć długie włosy o ile nie wchodzą mu do oczu i nie ma kłopotu z ich myciem. Syn mojej kuzynki urodził się z bujną czarną czupryną.Do 5-go m wyglądał bosko! Ale potem gdzieniegdzie się powycierały i powstały łyse placki.Teraz wygląda jakby z pod kosiarki uciekł... Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: włoski 12.11.08, 12:38 Uważam że to tylko przesąd.Mój mały miał grzywkę podciętą jak miał ok 8m (wchodziła mu do oczu). Gdyby miał całe włoski za długie napewno bym go ostrzygła i nie czekała do roczku. Odpowiedz Link Zgłoś
aduska80 Re: włoski 12.11.08, 12:46 Jak w domu chodził w spince to potem już nie bo wloski same sie tak układały.wloskow przetartych nie miał ani troszkę Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: włoski 12.11.08, 14:41 A dlaczego nie można obcinać włosków do roku????? Jestem ciekawa, skąd ten przesąd?, Czy później staja się słabsze? O co chodzi. Ja też synkowi obetnę grzywę jak mu bedzie wchodzić do oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: włoski 12.11.08, 14:50 agar2208 napisała: > A dlaczego nie można obcinać włosków do roku????? > Jestem ciekawa, skąd ten przesąd?, Czy później staja się słabsze? Napewno później nie będą słabsze.Wręcz przeciwnie-mogą stać się gęstsze.Jest to po prostu przesąd,który już dawno powinien pojść w niepamięć.Kiedyś był przesąd że przed ochrzczeniem nie powinno się wychodzić z dzieckiem na podwórko.Są ludzie którzy jeszcze się tego trzymają ale coraz więcej osób puszcza to w niepamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi071984 Re: włoski 12.11.08, 15:02 oczywiście że można nawet trzeba jeżeli przeszkadzają Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: włoski 12.11.08, 18:59 > A dlaczego nie można obcinać włosków do roku????? Bo się umysł obcina czy jakoś tak i dziecko ponoć głupie potem jest... No, ale w takiej sytuacji zawsze można zawiązać mu czerwoną kokardę albo inną bozinkę dla równowagi Odpowiedz Link Zgłoś
myszullas Re: włoski 12.11.08, 22:11 Ja obcinałam mojej córci jak skończyła 3 miesiące. Urodziła sie bardzo "włochata" i wszyscy mówili ,ze sie wytrą. Jednak rosły tak szybko i wcale sie nie wycierały , że trzeba było je obciąć. Dodatkowo przy tak długich włoskach był problem ze zwalczeniem ciemieniuszki. Mała teraz ma 6,5 miesiąca i znowu długie włoski, więc czekają ją kolejne postrzyżyny. Jak trzeba to trzeba ! Ja nie wierzę w takie przesądy. Odpowiedz Link Zgłoś