magda1984_4 26.11.08, 12:07 moj maly ma codziennie ranowzdecia prezy sie,kopie nozkami,jest caly czerwony,lekarka kazala mu podawac bobotic-czy ktoras dawala to swojej dzidzi pomagalo??dodam ze moj synus ma 5tygodni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwi_a_15 Re: wzdecia 26.11.08, 12:30 a może spróbuj pić koperek, ja piję i pomaga mojemu maluszkowi ma 6 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
surita Re: wzdecia 26.11.08, 12:31 Tego koperku to akurat nie jestem pewna.. u nas pogarszal sprawe, bo tylko zbieral wszystko w jelitach, a nic nie chcialo uchodzic. Herbatki koperkowe odstawilismy, dalismy Infacol i z glowy Odpowiedz Link Zgłoś
surita Re: wzdecia 26.11.08, 12:30 Moj mlody tez mial straszne wzdecia, zaczely sie mniej wiecej jak u Twojego. Akurat boboticu nie podawalam, ale skoro lekarka zalecila, to nie widze podstaw, zeby sie jej nie posluchac Jezeli nie poskutkuje, polecam Infacol. U nas zadzialal bardzo dobrze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1984_4 Re: wzdecia 26.11.08, 13:00 Twoj maluszek tez mial tak codziennie rano??lekarz kazal nam cos kupic nie polecil akurat tego bo moeila ze te kropelki na wzdecia maja jednakowe dzialanie.pani w aptece nam polecila ze to typowe dla dzieci.po jakim czasie przeszy mu te wzdecia.a ten lek co piszesz jest na recepte??dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
iza_marina1 Re: wzdecia 26.11.08, 14:38 no moja córka ma 2 miesiące i od urodzenia ma problem z kupką i wzdęciami daje jej espumisan ! no i jest troszke lepiej teraz postanowiłam przejść na mleko bebiko omneo 1 bo słyszałam że jest bardzo dobre na kolki wzdęcia zaparcia itp dolegliwości z brzuszkiem ! mam nadzieje że przejdzie całkiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
magda1984_4 Re: wzdecia 26.11.08, 14:54 on z kukami nie ma problemu robi codziennei po kilkaale wzdecia ma rano zamisat spac to sie meczy!daje mu od 2dni bobotic ale jak narzie efektow nie ma!a ja karmie piersia i nie chce dawac mleka sztucznedgo!a po ilu dniach dawania espumisanu zauwazylas polepszenie??moze kupie espumisan?! Odpowiedz Link Zgłoś
iza_marina1 Re: wzdecia 26.11.08, 15:01 no jak się ni myle to po 2 dniach było lepiej ! Odpowiedz Link Zgłoś
tuska222 Re: wzdecia 26.11.08, 15:40 Espumisan, Bobotic czy infacol to wszystko ten sam lek ja osobiście polecam infacol bo ma wygodną pipetkę z miarką. Odpowiedz Link Zgłoś
mojmihulek Re: wzdecia 26.11.08, 15:51 ja podawałam sab simplex, niby to jest to samo, ale espumisan, czy bobotic to tylko polskieodpowiedniki. Moim zdaniemnic ne zastapi oryginału. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yrenka84 Re: wzdecia 26.11.08, 16:25 Moja córa miała ten sam problem, ale nad ranem...Pomógł nam espumisan w kroplach, który zadziałał praktycznie od razu. Naprawdę polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
surita Magdo 26.11.08, 16:55 Mój mial tak po kilka razy dziennie, nie tylko rano Po podaniu Infacolu reakcja była szybciusienka, od tamtej pory zadnego problemu, szly istne male salwy armatnie ) A Infacol przyjmowal dosc dlugo jak sadze, do 8-9 miesiaca. Ale co organizm to mechanizm, moze u Twojego malucha przejdzei szybciej ) I faktycznie, jak napisala ktoras z forumek, Infacol bardzo fajnie sie aplikuje Nie jest na recepte, kosztuje (zaleznie od apteki) 13-18 zl. Starcza na dosc dlugo Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
monikas99 Re: Magdo 26.11.08, 17:40 my mamy identyczny problem i stosowałam bobotic 5 dni i zupełnie zadnej poprawy teraz podaje malej debridat oraz infacol no i poprawa jest ale gazy nie zniknely do konca Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: wzdecia 26.11.08, 17:40 A co dla 2 tygodniowego maluszka? Nie mogę patrzec jak sie męczy, a infacol można stosowa chyba dopiero po 1 miesiacu. Herbatka koprowa podobno nie pomaga, tylko gromadzi gazy i zapycha. Stosowałyście moze Gripe Water? Jak działa? Odpowiedz Link Zgłoś
tuska222 Re: wzdecia 26.11.08, 21:40 Nie jestem pewna nazwy są herbatki "Planteks" dostępne w aptekach i są już od pierwszego tygodnia życia. Odpowiedz Link Zgłoś
yrenka84 Re: wzdecia 26.11.08, 21:55 Gripe Water także jest na bazie kopru... Jeśli chodzi o infacol to na opakowaniu jest napisane nie podawać dzieciom poniżej 2 m.ż. Ponieważ moja córeczka też zaczęła mieć gazy ok 2 tyg. i nic jej nie pomagało lekarz zalecił nam Espumisan ale 10 kropel zamiast 20, a odkąd mała skończyła miesiąc podajemy 5 kropel 4 razy dziennie. Nam tylko Espumisan pomógł więc polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
surita Re: wzdecia 26.11.08, 22:50 Wlasnie Plantex mojemu bardziej szkodzil niz pomagal A na ulotce Infacolu jest napisane: "Nie podawac ponizej 1. miesiaca zycia". Czyli Magda, pieciotygodniowemu maluchowi juz mozesz go podac Odpowiedz Link Zgłoś
mj_only polecam masaż 26.11.08, 23:09 mój synek bardzo często miał wzdęcia,ale obeszło się bez kropelek. Znalazłam w internecie (zresztą na eDziecko chyba)opis masażu brzuszka, pomocnego też przy kolkach. nie mogę teraz tego znaleźć,ale masowało się dłońmi najpierw w linii prostej pł-płd. na zmianę jedną ręką za drugą 6 razy, potem delikatnie nóżki przycisnąć do brzuszka i trzymać 6 sekund (wtedy słychać najwięcej bąków , potem rozluźnić potrząsając lekko za piętki. Następnie zgodnie ze wskazówkami zegara, zaczynając od góry masować jedną ręką robiąc półksiężyc, a drugą zataczać koło po trzy razy każdą, później znów docisnąć nóżki na 6 sekund i rozluźnić. Taki masaż powtarzaliśmy kilka razy dziennie niezależnie od wzdęć czy kolek i było zdecydowanie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś