Dodaj do ulubionych

olanzapina

06.12.09, 20:02
Do tej pory zażywałam Depakine Chrono 1500mg na dobę + Perazin 100mg/doba. Dodatkowo dwa dni temu lekarz przepisał mi olanzapinę w postaci Zolaxy.
I cały czas chodzę jak struta. Spię ok. 13-14 godz na dobę, jestem totatlnie przytłumiona, ręce mi drżą (ledwo co utrzymuję łyżkę tak by nie wylać z niej zupysmile, jestem jak te ciepłe kluchy!

Czy Wy też tak mieliście na początku zażywania olanzapiny? Jak długo taki stan się utrzymuje?

Bo chciałabym wrócić w miarę wcześnie do "normalnego" (w sensie, nie do wpół śpiącego) stanu, by jakoś funkcjonować.
Ciągle bym tylko spała, nawet teraz gdy to piszę ręce już mi opadają...
i ten płacz, płacz, płacz ... przez zmęczone oczy łzami
Obserwuj wątek
    • bonus1985 Re: olanzapina 06.12.09, 20:08
      jest tu na forum specjalista od olanzapiny, pewnie z czasem się odezwie wink
      • ives1983 Re: olanzapina 06.12.09, 20:16
        thank you very much
        • bonus1985 Re: olanzapina 06.12.09, 20:21
          no problem smile
      • facet_l Re: olanzapina 06.12.09, 22:29
        Lola ma takie objawy.
        Mnie również ścina. Na chwilę obecną biorę 2,5mg Zyprexy ok 19tej i w
        miarę funkcjonuję.
    • skwr2 Re: olanzapina 06.12.09, 20:22
      Biorę 5 mg olanzapiny przed snem i bardzo sobie chwalę.
      Podejrzewam, że idziesz na zbyt wysokich dawkach leków, stąd efekt
      śpiączki. Nie rozumiem płaczu, bo sama szarpię się w mieszanych, ale
      bez jednej łezki. Czasem nawet chciałabym się wyryczeć, a tu nic.
      Może zestaw leków nie jest dla Ciebie dobrze dobrany?
      • ives1983 Re: olanzapina 06.12.09, 20:35
        każdy idzie inaczej swoją indywidualną ścieżką..
        u mnie płacz, szloch, spazmatyczny szloch wręcz, czasem łagodniejszy, czasem się nim dławię, czasem zachwycam - gdy pomaga oczyścić się z negatywnych emocji.
        znam wiele rodzajów płaczu, wiele ich przerobiłam.

a co do leków - dapakine i pernazyne biore już długo i jest ok ze spaniem, tylko ostatni miesiąc rozregulowany, noc była dniem - i na odwrót - w miarę możliwości
        olanzapina dopiero zaczynam, też 5 mg przed snem i śpię bardzoo długo, jak pisałam wcześniej
      • ives1983 Re: olanzapina 09.12.09, 18:47
        skwr2 napisała:

> Podejrzewam, że idziesz na zbyt wysokich dawkach leków, stąd efekt
        > śpiączki.

> Może zestaw leków nie jest dla Ciebie dobrze dobrany?

Co do dawki - to faktycznie idę na wysokich!!! - stabilizator maksymalna dawka!

Dlatego też właczono trzeci lek - więc rozumiem to tak, że mój stan nadal będzie jakiś czas "senny", i albo się organizm przystosuje, albo po prostu będę potrzebować więcej snu. Może będę musiała w końcu zmienić styl życia na sprzyjający w tej chorobie, tj, chodzić wcześnie spać ( nie w przedziałach 2.00 - 5.00 - bo i tak się zdarzało u mnie przez ostatni miesiąc, co w efekcie spowodowało hipo.)

Zestaw sądzę, że jest OK! A ostatnie zawirowania spowodowane były przez osobiste wydarzenia, rozregulowany sen, alkohol! No i efekt murowany!
        • skwr2 Re: olanzapina 10.12.09, 08:44
          ives1983 napisała:

> po prostu będę potr
          > zebować więcej snu. Może będę musiała w końcu zmienić styl życia
          na sprzyjający
          > w tej chorobie, tj, chodzić wcześnie spać
          Należałam do nocnych marków, teraz chodzę spać wcześnie i lepiej się
          z tym czuję.
          • yoleczka23 Re: olanzapina 18.10.10, 19:18
            hej Ja biore 15mg olaznapiny zyprex przed snem, spie bardzo dlugo, np ide spac o 23 a budze sie nieraz o 12 w poludnie, caly dzien chce mi sie spac, nie mam na nic ochoty, jestem senna , brak jakichkolwiek checi do robienia czegokolwiek, na dodatek biore olanzapine 3 miesiace i juz przytylam 10kg,POMOCY
    • ives1983 Re: olanzapina 09.12.09, 13:57
      czy po olanzapinie też macie takie objawy uboczne jak zaburzenia w chodzie, tzn. gdy chodzę czuję dziwną wiotkość w nogach, a dzisiaj jak wstałam z łóżka to ugięły mi się nogi, tak że upadłam na łóżko..
      • skwr2 Re: olanzapina 09.12.09, 14:38
        Nigdy mi się nie zdarzyło coś podobnego.
        • ives1983 Re: olanzapina 09.12.09, 17:34
          czytałam też w ulotce, że takie objawy uboczne, w postaci zaburzeń chodu, mogą wystąpić
          • skwr2 Re: olanzapina 10.12.09, 08:45
            Może na Ciebie padło.smile
      • dr.zabba Re: olanzapina 18.10.10, 23:27
        jak wstajesz z łóżka i padasz, to raczej spadek ciśnienia
        spadki ciśnienia mogą być po o.
        powinny po kilku dniach minąć
        jaką dawkę olanzapiny bierzesz? (nie doczytałam się jakoś)
        senność też mija po kilku dniach, chyba że dawka za duża
        jem olzapin od trzech lat i bardzo sobie chwalę
        • xsenia Re: olanzapina 25.10.10, 20:57
          > jem olzapin od trzech lat i bardzo sobie chwalę

Zaba, a jak z waga? nie wzrosła....
          jaka masz dawke i co to tego bierzesz? z tego co kojarze to wenla i wellb
          pytam bo mam olanze w orbicie zainteresowan - znowu sie tluke po nocy uncertain
          • sensi41 Re: olanzapina 25.10.10, 21:24
            u mnie działała jak należy. odstawiona z powodu zbyt dużego przyrostu wagi(20kg w pół roku uncertain )
          • dr.zabba Re: olanzapina 26.10.10, 08:32
            No więc ja tyję i chudnę. Zależność od olzapinu widzę raczej średnią. Zaczęłam tyć raczej od wenla, bo olanzapinę brałam już wcześniej. Biorąc cały czas olzapin utyłam najpierw 15kg, potem schudłam 12. Pokrywa się to bardziej z braniem i niebraniem wenla. Zaczęlam brac wenla znowu i znowu w górę. A teraz zaczęlam chudnąć, co można wiązać ze zmniejszeniem dawki wenla. Więc nie wiem czy można to wiązać z o.
            A z resztą bądź tu mądry: biorę lit, wenla, wellb i o. Z tego trzy mogą powodować tycie tongue_out
            • za_mszowe Re: olanzapina 26.10.10, 12:43
              na olanzapinie i seronilu (flu powoduje raczej spadek wagi, IMHO) przybrałam 20kilo w 5miesięcy, zrzuciłam 10, ale trwało to w sumie rok. póżniej olanzapinę zmieniłam na ketrel i waga ustabilizowała mi się na tym poziomie. do dziś tak jest (nie biorę nic tuczącego.. lamo, paroksetyna).
              • dr.zabba Re: olanzapina 26.10.10, 15:53
                Ja przybierałam na wadze nie wiem w jakim czasie, może pół roku, a schudłam 12 w cztery miesiące, ciągle biorąc olanzapinę.
                • xsenia Re: olanzapina 26.10.10, 19:23
                  hmm, zatem jestem na NIE
                  jak sobie przypomnę tlustą doope po mianser to mi sie żyć odechciewa
                  • beatrix-kiddo Re: olanzapina 26.10.10, 19:37
                    O, a ja nie tyłam po mianserynie, za to ładnie po niej spałam.
                    No, ale jak to mi wczoraj doktorek powiedział: Biorąc pod uwagę pani paradoksalne reakcje po lekach...
                    • xsenia Re: olanzapina 27.10.10, 18:17
                      >Biorąc pod uwagę pani paradoksal
                      > ne reakcje po lekach...

big_grin

• tlenoterapia Re: olanzapina 19.10.10, 21:35
      Z tego co doświadczyłam i inni moi znajomi to tyje się po olanzapinie to jeden, a dwa to zamienia w mumie ,a trzy to wydłuża się ilość godzin snu o parę godzin ,po cztery lęki nie mijają, a po piąte to nie mija.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka