tymulek 09.11.03, 15:59 Ktoras z mam pisala, ze bez badan (specjal.?) lekarz nie powinnien zwiekszac dawki wit D3. Nam zwiekszyl, bo Tymus ma z jednej strony "ping-ponga" (cytuje)na potytlicy. Nie wiem co sadzic o tym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irma00 Re: Wit. D3 09.11.03, 20:29 Nie wiem, co oznacza ping-pong (?), wiem, tyle że z witaminą D3 trzeba uważać. Mój doktor, mądry i utytułowany gość, jeżdżący po całym świecie, mówi, że najnowsze badania donoszą, że z D3 nie wolno przesadzać. Podobno, nawet pół kropli dziennie D3, to dużo i jeśli nie ma podejrzeń krzywicy i dziecko się prawidłowo rozwija, to można nie dawać w ogóle. My nie dajemy i jak na razie wszystko jest ok. (tfu, tfu). Aga mama Haneczki Odpowiedz Link Zgłoś
anna223 Re: Wit. D3 17.11.03, 12:54 Moje dziecko urodziło się w lipcu. Bardzo sszybko zarasta mu ciemiączko i prawie go już nie ma. Snek brał wit d3 może z tydzien a potem lekarka kazała odstawić i od tamtej pory choć za każdym razem się o to pytam, nie każe mu podawać. Bo jak mówi za duże ciśnienie może być w czaszce i uszkodzi mu mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia001 Re: Wit. D3 10.11.03, 13:38 Nasz lekarz (nie wiem czy superuczony, czy też taki zwykły pediatra) zalecił podawanie małemu aż do ukończenia 18 miesiąca życia 2 krople wit. D3 dziennie. Stwierdził, iż w naszej szerokości geograficznej naturalna dawka przedmiotowej witaminki jest zbyt mała, tym bardziej, że nasze maleństwo (7 miesiąc, ubranka rozmiar 86/92) rośnie szybko i dodatkowo bardzo poci mu się główka podczas picia mleczka. Od momentu gdy pocenie główki wystąpiło (ok. 4 miesiąc), przez 2 tygodnie mieliśmy podawać brzdączkowi podwojoną dawkę wit.D3. Później wróciliśmy do normalnej dawki i tak jest do chwili obecnej. Stosujemy się do jego zaleceń ale czytałam w wielu pismach, że zbyt duża dawka tej witaminy jest bardzo szkodliwa dla organizmu. Ale jeżeli Twój lekarz zalecił takie dawkowanie, to myślę, że jakieś uzasadnienie musi ta decyzja mieć. Dla uspokojenia sumienia skonsultuj się z innym lekarzem pediatrą. pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
patrycjas2 Re: Wit. D3 12.11.03, 10:26 Ja podaje mojej 6,5 miesiecznej córci 2-3 krople witaminy D3 (tak zalecil lekarz). W okresie letnim nie podawalam wogóle, gdyz stwierdzil, ze dziecko przebywa na sloncu, wiec niepotrzebne jest przewitaminizowanie. W pazdzierniku polecil podawanie vibovitu, ale malej nadal pocila sie glówka przy piciu mleczka, wiec przepisal D3, najpierw jedna kropelke, a pózniej gdy to nie pomoglo podaje 2-3 kropelek (oczywiscie po konsultacji z lekarzem). Zauwazylam, ze w tej chwili nie poci jej sie glówka (no moze troszeczke, ale picie mleka z buletki to tez wysilek dla dziecka) Pozdrawiam Patrycja Odpowiedz Link Zgłoś
mamasita Re: Wit. D3 12.11.03, 11:45 Trudno stwierdzic jak to jest z ta witamina D3. Moj pediatra - mowi ze nie trzba jak dizeko sie dobrze rozwija bo d3 jest w mleku nan h ktore podacje. Drugi pediatra tez mlody i nowoczesny mowi ze by podawał D3 od grudnia przez zime. Chyba w sylwestra pojade do egiptu zeby mały posiadzial na słońcu. Wygląda na to że sa tanie wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka.harrison Re: Wit. D3 12.11.03, 12:16 Ja od kiedy przyjechałam do Anglii nie daję Dominikowi witaminy D3, tutaj się w ogóle tego nie podaje i jakoś dzieci nie mają krzywicy, a wierzcie mi słońca jest tu mniej niż w Polsce! W mleku modyfikowanym dodają WitD3, przedawkowanie może się źle skończyć, a ja też się pocę gdy piję herbatę a krzywicy nie mam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gretka1 Re: Wit. D3 14.11.03, 00:28 tymulek napisała: > Ktoras z mam pisala, ze bez badan (specjal.?) lekarz nie powinnien zwiekszac > dawki wit D3. Nam zwiekszyl, bo Tymus ma z jednej strony "ping-ponga" > (cytuje)na potytlicy. Nie wiem co sadzic o tym. Czy ping-pong oznacza, że po jednej stronie potylica jest trochę bardziej okrągła? Jaśli tak, to moja to ma, ale uznano to za normalny objaw, czyli "nikt nie jest symetryczny". A wit d3 podajemy jedną krople na dzień (mała ma prawie cztery miesiące). Słyszałam jednak,że zbyt duża dawka d3 powoduje szybsze zrastanie sie ciemiaczka, co jest niewskazane dla rozwijajacego sie i rosnącego mózgu. Pozdrawiam, gretka Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: Wit. D3 14.11.03, 08:47 Zgadzam się z przedmówczynią, mojemu synkowi szybko zarasta przednie ciemiączko i już od czterch miesięcy (a ma w tej chwili 6) pani doktor zaleciła tylko jedną kropelkę D3. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
tymulek Re: Wit. D3 14.11.03, 13:03 ping pong to ze miekka - poprostu glowka po ucisnieciu wraca jak pileczka p-p do stanu wyjsciowego - troche glupie porownanie.... Dzieki za wszystkie wypowiedzi, dzis bylam z Tymkiem w przychodni i powiedziala mi babeczka (mloda i robiaca b. dobre wrazenie)ze trzeba kontrolowac po m.w. miesiacu zazywania wiekszej dawki wit d3 wchlanianie wapnia Wg niej uzasadniona dawka - jestem spokojna Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: Wit. D3 14.11.03, 13:28 Nie wiem co o tym wszystkim myśleć, bo mojej 6 miesięcznej córce pediatra zalecił podawanie 3 kropli witaminy D3 i 5 kropli Cebionmulti(też zawiera wit.D3). Zaczynam się martwić po przeczytaniu waszych postów, czy to aby nie za dużo tego dobrego? Poradzcie! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8980515 Odpowiedz Link Zgłoś
patrycjas2 Re: Wit. D3 14.11.03, 13:38 witaj ja tez podawalam mojej córci 3 kropelki D3 i do tego jedna saszetke vibovitu. W tej chwili podaje 2 kropelki i 1 vibovit, Pozdrawiam Patrycja, mama Oli (25.04.2003) Odpowiedz Link Zgłoś
carolix Re: Wit. D3 16.11.03, 22:29 To ja pisałam o tym że nie należy zwiększać wit D3 bez badań i wreszcie zmobilizowałam się żeby odnaleźć żródło moich wiadomości. Cytuję dr Albrechta: "Wit D3 z zasady podaje sie profilaktycznie (400-800 jednostek na dobe) przez cały pierwszy rok życia, bez względu na pogode, ubior, wage i tempo wzrostu dziecka, chyba ze jest ono karmione mieszanka mleczna wzbogacona w te witamine i wypija jej okolo litra dziennie. w takim przypadku malec nie dostaje juz witaminy D w kroplach lub dostaje mniejsze dawki.Objawy niedoboru to: rozmiękanie kości potylicy, zgrubienia w miejscu połaczenia części chrzęstnej i kostnej żeber, opóźnione ząbkowanie, próchnica, tezyczka krzywicza spowodowana spadkiem stezenia wapnia w surowicy krwi. Zaden pojedynczy objaw nie upowaznia do rozpoznania krzywicy. Do tego niezbedne sa badania laboratoryjne. Nadmiar wit D moze spowodowac podwyzszenie stezenia wapnia w moczu i krwi, odwodnienie, wzmozone pragnienie, apatie, brak laknienia, zaparcia, wymioty, nadcisnienie tetnicze i kamice nerkowa. Na pewno pocenie sie podczas snu i w trakcie karmienia nie wskazuje na brak lub nadmiar tej witaminy." (Dziecko Nr 7/2003) Sprawdziłam, że 1 kropla wit d3 zawiera 500 jednostek (inaczej jest z vigantolem ale nie wiem jak bo nie stosuje). Moje dziecko dostaje - zleciła nam to nasza pani doktor - 1 krople dziennie tej witaminy, żadnych innych witamin nie bierze. No i druga wypowiedź dr Albrechta : " (...) aby stwierdzić czy mały ma krzywice czy tez nie nalezałoby pobrac krew do badania na poziom wapnia, fosforu, fosfatazy alkalicznej oraz metabolitów witaminy D3 a takze wykonac zdjecie RTG nadgarstka. Dopiero gdyby wyniki tych badan wzbudzily jakies watpliwosci, konieczne byłoby wykoanie dobowej zbiorki moczu. A nastepnie okreslenie stezenia jonow, w tym jonow wapnia. Nie mozna rozpoznac krzywicy tylko i wylacznie na podstawie USG ciemienia i tego ze dziecko bardziej sie poci, a tym bardziej zalecac na tej podsatwie wieszych dawek wit D3 oraz podawania preparatow wapnia i fosforu bez pewnosci ze dziecko ma krywice. (Dziecko 12/2002). Ja temu lekarzowi ufam. Ktoś kto pisze na łamach gazety nie rzuca słów na wiatr. Uff ale sie napisałam. Mam nadzieje ze komus pomogłam. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
11ulla Re: Wit. D3 =do madeyowej 22.11.03, 16:41 czy cały czas podajesz Cebion Multi? ostatnio pytałamm mojego lekarza, czy malutkiemu nie zacząć podawac witamin, zasugerowałam Cebion Multi - ale stanowczo mi zabronił. Uzasadnił to, dużą dawką witamin i jeżeli nic się nie dzieje, nie ma niedoborów - to co najwyżej zwykły Cebion moge podać (max 2 razy dziennie po 3-4 kropelki), ale też nie dawać cały czas. Mój malutki dostaje 2 kropelki Vigantolu, wcześniej dostawał 1 kropelkę...ale jak zaczął ważyć 9kg dawka została zwiekszona Odpowiedz Link Zgłoś
jjj123 Re: Wit. D3 23.11.03, 17:36 Poszukaj informacji na temat wit D3 - to w rzeczywistości hormon i z witaminy ma tylko nazwę. My naszym maleństwom (3,5 m-ca bliźniaki) standardowo nie podajemy - mimo, że pediatra przepisał. Gdy nie wychodzimy na spacer w okresie zimowym, zdarza się, że dajemy po jednej kropli - ale nie obowiązkowo. pozdrawiamy rodzice klary i huberta Odpowiedz Link Zgłoś
tymulek Re: Wit. D3 22.11.03, 14:45 Carolix zuch dziewczynka, wielkie dzieki, musze to druknac, bo laktacja poglebia skleroze u mnie Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: Wit. D3 25.11.03, 16:06 Cebiomulti podawałam też starszemu synkowi kiedy był w wieku córki i nie widzę, żeby mu zaszkodził. Mój pediatra twierdzi, że jest to najlepszy preparat wielowitaminowy dla małych dzieci. No i teraz komu tu wierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
kin2 Re: Wit. D3 27.11.03, 09:57 ważne: czy któraś z Was robiła badanie, które nazywa się Próba Sułkowicza?????? Odpowiedz Link Zgłoś