ma-gusia 12.02.09, 18:05 moja corka ma 9,5msc i duze ciemię - 2,5/1,5 cm. czy ktos tak mial? jakie sa powiklania niezarosnietego ciemia, lub jezeli zarasta sie zbyt wolno? kiedy zarosly sie u waszych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elzbieta_1983 Re: duże ciemię-6kr witD. 12.02.09, 19:00 mmm.. strasznie dużo tej witaminy, a piersią karmisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
ma-gusia Re: duże ciemię-6kr witD. 12.02.09, 20:21 nie karmie piersia. moja mala ma skaze bialkowa - pije nutramigen 2, je zupki (sama jej gotuje) i owoce Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: duże ciemię-6kr witD. 12.02.09, 20:24 To tym bardziej. Przecież mała ma w mleku wit.D również. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re:-6kr witD.Ło matko!!!! 12.02.09, 20:23 Dla mnie to nie jest podstawa. Zrób najpierw badania na gospodarkę wapniowo-fosforową,aby zobaczyć czy aby na pewno Twoje dziecko aż tyle jej potrzebuje. Moim zdaniem tylko z powodu ciemienia to nie jest podstawą do aż tak dużej dawki. Toż to aż 3000 j.m.gdzie maluch potrzebuje ok.800 Na ślepo bez jakichkolwiek badań w zyciu bym tyle wit.D nie podała !! A jeśli naprawdę by była taka konieczność to bym co 2 mies.robiła badania pod kątem ew.przedwakowania,bo o to bardzo łatwo. Ciemię przednie może zarastać do 18 mies.,a nawet 2 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
nikamika Re: duże ciemię-6kr witD. 12.02.09, 21:27 to ma bardzo duze ciemie moj synek ma prawie 10mies i ciemie ma juz zrosniete i odstawiona wit.D jak masz opory co do ilosci przepisanej witaminy idz jeszcze raz do lekarza lub na konsultacje do innego lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: duże ciemię-6kr witD. 12.02.09, 21:35 też bym zrobiła to badanie, skoro karmisz modyfikowanym to faktycznie tej witaminy już jakaś dawka jest, a i przed chwilą na innym forum podczytałam że od 9 do 18 miesiąca ciemię ma prawo się zarastać, więc 6 kropli to chyba przesada tym bardziej, że nie jest ona obojętna np.wątrobie.. zrób to badanie i będzie wiadomo.. a może pediatra już robił?? a jak nie to na jakiej podstawie taka dawkę wyliczył.. napisz jak będziesz wiedziała jak tam. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola_wd Re: duże ciemię-6kr witD. 13.02.09, 02:20 moja córka miała podobne ciemię, też około 2,5/1,5cm w okolicach 9 miesięcy. Urodziła się z dużym, 3,5/3cm. Witaminę D dostawała w dawce 500j.m., w tabletce (Vigantoletten) bo źle tolerowała krople, przez krótki czas, w okolicy pół roczku dostawała co drugi dzień 1000 j.m. ale to trwało jakieś 2 miesiące. Chwilkę po roczku lekarz odstawił wit. D bo było lato a mała spędzała całe dnie na dworze, jesienią podawałam 1 tabletkę co 3-4 dni i tak do prawie 2 lat. Ciemię zarosło chwilkę po drugich urodzinach, lekarz mnie uspokoił, że skoro było duże to i zarastało dłużej, wszystko było dobrze, córka główkę ma raczej mniejszą niż większą, cała jest drobna. Karmiłam i karmię piersią. Niestety witaminę D bardzo łatwo przedawkować, natomiast jej niedobory szybko daje się wyrównać. Skonsultuj tą dawkę z innym lekarzem, jak dla mnie jest stanowczo za duża, zrób badania na poziom wit. D, i sprawdź równowagę wapniowo-fosforową. Jakie ciemię miała twoja córka przy urodzeniu? Czy powoli zarasta czy się nie zmienia? Czy oprócz ciemienia są jakieś inne objawy, że pediatra zdecydował o takiej dużej dawce wit.D? Podobno sygnałem zbyt dużej ilości wit. D są zaparcia i zaburzenia snu. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesta Re: duże ciemię-6kr witD. 13.02.09, 12:27 Mój synek ma też 9,5 m-ca i podobnej wielkości ciemię. Nie pisałaś czy robiłaś te badania z krwi i moczu (wapń, kreatynina, wit d, fosfataza itd) bo jeżeli nie, to 6 kropli to jest chyba jakieś nieporozumienie. Na jakiej podstawie pediatra przepisał/a taką dawkę ? Mój synek miał pierwsze badania robione w listopadzie, właśnie z powodu zbyt dużego ciemienia no i wyszedł bardzo wysoki wskaźnik wapniowo kreatyninowy, duzo wit d we krwi mimo, że dostawał tylko 1 kr wit D. Od tamtej pory nie dostaje wit D i dopiero teraz poziomy wapnia i wit D się unormowały. Jeżeli nie robiłaś tych badań to koniecznie je zrób. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: duże ciemię-6kr witD. 13.02.09, 13:53 U nas problem był odwrotny - w wieku miesiąca ciemię 1x1. Pediatra zleciła badania krwi (fosfataza, wapń, fosfor) i moczu (wapń, kreatynina) i skierowała nas do specjalisty od gospodarki fosforowo-wapniowej tak jak przy zbyt dużym ciemiączku. Powiedziała, że na własną rękę nie będzie kombinowała z witaminą D. Można zrobić też poziom wit, D, w Warszawie tylko w CZD. Niestety bez skierowania badanie to kosztuje 83 zł, ale krew pobierają od ręki bez czekania. Nie wiem skąd jesteś, w Warszawie można się udać do Dr. Rowińskiej w lecznicy Vivamed (termin oczekiwania na wizytę prywatnie to 2 miesiące, w CZD 6 miesiecy). Odpowiedz Link Zgłoś
ma-gusia Re: duże ciemię-6kr witD. 13.02.09, 18:46 nie robilam zadnych badan, maz jak byl malym dzieckiem tez mial duze ciemie - moze to spr dziedziczna? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamia-the-best Re: duże ciemię-6kr witD. 13.02.09, 23:44 Mój synek ma 2,5 roku i jeszcza ma ciemię. Lekarze nie robią z tego problemu, urodził się z bardzo dużym ciemiaczkiem, podobno to sprawa dziedziczna, robiono mu usg głowy i wszystko jest w porządku. Nigdy nie kazali mi podawać tak dużej ilości wit D!! Skonsultuj się z innym lekarzam. Odpowiedz Link Zgłoś