renirene 24.02.09, 14:43 Mojemu synkowi 3tygodnie ma ostatnio dość czesto sie ulewa po jedzeniu, co moze być przyczyna tego??? Karmiony jest sztucznie. I co rozumiec pod pojęciem przepajanie nap. hebatką koperkową?? Pozdrawiam mamy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tanoshii Re: czesto sie ulewa 24.02.09, 15:00 U nas nie było to związane z zadną chorobą, refluxem itd. Jak zaczął jeść stałe pokarmy, to minęło. No prawie, bo teraz nadal mu się ulewa, ale tylko po mleku. U 3tygodniowych dzieci to raczej normalne, ale mimo wszystko możesz porozmawiać z lekarzem na wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: czesto sie ulewa 24.02.09, 15:01 czy jest to ulewanie czyli strużką wypływa?? czy bardziej chlusta, wymiotuje?? i czy towarzyszą temu jakieś inne objawy np.naprężanie, niesmak, płacz?? jeśli tylko ulewa, bez chlustań itd., to prawdopodobnie fizjologia- wynika z niedojrzałości układu pokarmowego. Jeśli są inne objawy współtowarzyszące skontaktuj się z pediatrą gdyż czasem trzeba wykonać dodatkowe badania. Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: czesto sie ulewa 24.02.09, 15:03 A przepajanie to podawanie płynów dziecku karmionemu sztucznie. Piersiowemu nie trzeba podawać płynów, bo pokarm matki ma wystarczającą ilość wody. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: czesto sie ulewa 24.02.09, 15:03 a ulewa zaraz po jedzeniu czy dłuższy czas po też się zdarza?? czasem maluchy nałykają się powietrza bo łapczywie jedzą, albo butla ma smok nie taki.. odbijasz po jedzeniu?? Odpowiedz Link Zgłoś
renirene Re: czesto sie ulewa 24.02.09, 15:29 Tak odbijam jedzeniu. a co do ulewania to taki stróżek mu sie ulewa. Ale czasem i tak chluśnie ale to to jest związane wydaje mi sie z preparatem na pleśniawke który mu podaje bo tak zawsze jak mu zapodam to póżniej tak chlusta.A dużo taki malec powinien wypić herbatki wciagu dnia??? Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: czesto sie ulewa 24.02.09, 15:50 to pewnie fizjologiczne ulewanie, skoro strużką przejdzie samo.Chyba nie ma czegoś takiego jak powinien, jest tu forum KARMIENIE BUTELKĄ wrzucam link: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=632 i tam pani dr wypowiadała się, ze nie każde dziecko potrzebuje dopajania. A jeśli dopajasz a dziecko nie ma żadnych dolegliwości to może dobrze przegotowaną wodą?? Koperek i rumianek czasem działają odwrotnie niż powinny.. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: czesto sie ulewa 24.02.09, 18:12 Przejdzie Moja potrafiła rzygnąć (nie ulać)nawet 3 godziny po jedzeniu na dość znaczną odległość i było to związane z niedojrzalością układu pokarmowego. W szpitalu załatwiła panią rehabilitantke od stóp do pasa Wyrosla z tego. Jak ulewa bardzo może pomóc zagęszczane mleko (gotowe albo z nutritonem), ale mojej nie pomogło na ulewania za grosz. (jadła zagęszczone, bo normalnym sie krztusiła) I też nie poiłam niczym - w szpitalu też nie dopajali, chyba, ze mamy dawały. A na te nieszczęsne koperkowe herbatki trzeba uważać, bo niektóre dzieci reagują odwrotnie do zamierzonego celu (sensacje brzuszkowe), lepiej wodą, a jak kupa nie idzie i nie ma alergi dobry jest rumianek. Odpowiedz Link Zgłoś