Dodaj do ulubionych

urlop macierzyński

08.03.09, 20:16
czy urlop macierzyński liczy sie od dnia narodzin ,czy wyjścia ze szpitala z
dzieckiem?
Obserwuj wątek
    • embeel Re: urlop macierzyński 08.03.09, 20:18
      od dnia narodzin potomka
      --
      Zdobyliśmy Południe
      • super-mikunia Re: urlop macierzyński 09.03.09, 07:41
        Od przewidywanej daty porodu, albo od daty porodu jeżeli urodziłaś
        przed terminem (wyznaczoną datą porodu). Jeżeli leżysz w szpitalu
        przed porodem to liczą Ci to już jako macierzyński. Ginekolog nie
        może Ci już wysawić L4 po wyznaczonej dacie porodu dlatego wchodzą
        na urlop macierzyński.
        • slonko1335 Re: urlop macierzyński 09.03.09, 08:15
          Urodziłam po terminie i macierzyński liczył mi się od dnia urodzenia. To bzdura,
          że lekarz nie może wystawić zwolnienia po terminie, podobnie szpital ale owszem
          często nie chcą tego robić...Macierzyński przed porodem to przywilej nie
          obowiązek i nikt nie może do tego zmusić...
          • super-mikunia Re: urlop macierzyński 09.03.09, 08:24
            to miałaś szczęśćie, bo lekarz nie może wystawić L4 po terminie, a
            szpital wystawia jedynie info a dacie porodu a nie od kiedy leżałaś
            w szpitalu, zatem co z tymi dniami kiedy leżałaś w szpitalu, nie
            będąc na L4??byłaś na urlopie??
            • slonko1335 Re: urlop macierzyński 09.03.09, 08:33
              Może wystawić ale często nie chce i to nie tylko ja miałam to szczęście ale
              wiele kobiet które orientują się że może i tego wymagały...jak leżysz w szpitalu
              to musisz wymagać od lekarza w szpitalu żeby wystawił zwolnienie a nie
              macierzyński, nikt nie ma prawa bez Twojej zgody wysłać Cie na wcześniejszy
              macierzyński ale wiele kobiet nie ma o tym pojęcia i się nie kłóci...zresztą już
              było tyle wątków na ten temat, poszukaj sobie są tam podane nawet podstawy prawne.
            • 230408k Re: urlop macierzyński 09.03.09, 08:39
              Slonko ma rację,
              Ja również urodziłam po terminie a macierzyński miałam liczony od
              dnia porodu. Natomiast, dla porównania moja koleżanka z pracy
              rodziła dwa miesiące później w tym samym szpitalu, ale przy innym
              lekarzu i tu uwaga!!! - dwa tyg. przed terminem, a macierzyński
              miała liczony od dnia przyjęcia do szpitala tj tydzień przed
              faktycznym porodem. Zaczęłyśmy zatem dochodzić o co chodzi w tych
              kwestiach, i przy wizycie kontrolnej zapytałam mojego gina jak to
              jest. On mi odpowiedział, że to zależy od dobrej woli lekarza, a że
              on -mój prowadzący lekarz pracował w szpitalu w którym rodziłam to
              nie miałam najmniejszych problemów z terminem rozpoczęcia
              macierzyńskiego. Moja koleżanka miała prowadzącego lekarza z innego
              szpitala, i co za tym idzie nie miała "nikogo zaufanego" w szpitalu
              w którym rodziła i stąd miała skrócony macierzyński o bagatela 3
              tygodnie uncertain Zatem wniski nasuwają się same ...
              • slonko1335 Re: urlop macierzyński 09.03.09, 08:43
                Wklejam artykuł tłumaczący dlaczego lekarze nie chcą wystawiać zwolnień po
                terminie porodu:
                www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20070320&id=po01.txt
            • mama_frania Re: urlop macierzyński 09.03.09, 08:49
              Oczywiście że lekarz może wystawić L4 po terminie. To tylko jego dobra wola.
              jakoś wiele z nas miało szczęście, bo ja równiez dostałam zwolnienie od gin po
              terminie i dzięki temu macierzyński liczył mi się od dnia porodu.
              jak lekarz nie chce wystawić L4 do trzeba żądać wystawienia zaświadczenia o
              zdolności do pracy- ciekawe ktory lekarz da coś takiego kobiecie w 9 m-cu ciąży.
              • super-mikunia Re: urlop macierzyński 09.03.09, 09:46
                Jasne, że może, może nawet na tydzień przed zmienić datę proodu,
                wyjątkowo, jako odstępstwo od reguły..Ale generalnie nalicza się wg.
                takich zasad, że po przewidzianej dacie porodu, wchodzą na
                macierzyński. A co do tej zdolności do pracy no też właśnie Ci może
                tego nie wystawić tylko dać skierowanie do szpitala..Jako, że zdolna
                do pracy już nie jesteś a jedynie do porodu..
                Oczywiście są różnice pomiędzy lekarzami, szpitalami, nawet
                regionami. W łódzkiem gdzie rodziłam jest obowiązek zjawienia się w
                szpitalu w przewidywaną datę porodu. Nawet lekarze wystawiają
                ostanie L4 2, 3 dni wcześniej. I musisz się zjawić w szpitalu gdy Ci
                się kończy L4. Z tego cow iem w innych województwach nei ma takiego
                przymusu.
                Ja ostanie zwolnienie miałam do piątku. W sobotę przewidywaną datę
                porodu. Ale już od poniedziałku leżałam w szpitalu. Urodziałm w
                środe. Od kiedy chaciano liczyć mi urlop macierzyński? Od
                poniedziłku.. Po mojej interencji mam liczony od środy.
                Zatem nie zależy tylko dużo od życzliwości lekarzy, ale też od
                osoby, która nalicza Ci urlop w pracy, pań w ZUSie however..
                • slonko1335 Re: urlop macierzyński 09.03.09, 13:03
                  W ZUSie i w kadrach naliczają Ci tak jak wystawi lekarz, nie mają prawa zrobić
                  tego inaczej. A że chciano od poniedziałku Ci naliczyć to normalna praktyka tak
                  jak we wklejonym zresztą przeze mnie artykule opisano, oni zakładają, ze na
                  przepisach ludzie się nie znają i na tym korzystają bo większość faktycznie się
                  nie zna i odpuszcza...i nie ma czegoś takiego, że w każdym województwie to
                  inaczej działa, wszędzie działa tak samo, wszędzie chcą to robić na naszą
                  niekorzyść ...
                  • super-mikunia Re: urlop macierzyński 09.03.09, 14:43
                    Reasumując można, trzeba powalczyć, ale naprawdę nikt nic nie musi..
                    Bo to tylko dobra wola lekarza, ze Ci wystawi L4 po termienie porodu.
                    U mnie w pracy, jedna ponieważ urodziła przed upływem 3 dni pobytu w
                    szpitalu,a przed przewidywaną datą proodu ma liczony macierzyński od
                    daty pójścia do szpitala. Jak szpital tłumaczył bo ZUS za jej pobyt
                    nie zapłaci..Inna (w tym samym spzitalu rodziła) 2 tygodnie po
                    terminie porodu, ma liczony od daty porodu. Moją historię już
                    znacie. Jasne warto walczyć o swoje, ale ustawy o tym, że lekarz
                    musi wystawić L4 po przewdidywanej dacie porodu chyba jeszcze nie
                    wymyślono i zatwierdzono bo macierzyński to taki mój przywilej...
                    Pozdro 600 smile
                    • slonko1335 Re: urlop macierzyński 09.03.09, 18:18
                      Mikunia pewnie, że nie musi ale może. Bo jakoś wcześniej napisałaś, że nie może
                      czy ktoś napisał że nie ma prawa po terminie porodu, nie pamiętam dokładnie bo
                      wczoraj w podobnym wątku pisałam i już mi się pomyliły....chodzi o to, że nie ma
                      prawa które by mu tego zabroniło i to tylko jego wola a że może nie widzieć
                      podstaw to już inna zupełnie sprawa.
    • alicja0000 Re: urlop macierzyński 09.03.09, 21:55
      normalnie od dnia narodzin ale jeśli wykorzystywałaś już macierzyński przed
      porodem bo np. musiałaś to logicznie rzecz ujmując od tego czasu jest liczony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka